Kezdölap arrow DEMONSTRÁCIÓ arrow TÁJÉKOZTATÓ A RÉF ÜLÉSRÕL
TÁJÉKOZTATÓ A RÉF ÜLÉSRÕL
2011. April 06.

TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÁPRILIS 5. NAPJÁN TARTOTT RÉF (RENDVÉDELMI SZERVEK ÉRDEKVÉDELMI FÓRUMA) ÜLÉSRÕL

2011. április 5. napján ülésezett a RÉF plenáris ülése,

Napirendi pontjai:

1. a rendvédelmi szervek hivatásos állományára vonatkozó nyugdíjról és életpályamodell kialakításáról szóló tárgyalás

2.) egyebek

Pintér Sándor belügyminiszter napirend elõtti felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a 2011. március 25. napján tartott RÉF ülésen kérte az érdekvédelmi szervezeteket, hogy tegyenek javaslatot a szolgálati nyugdíjrendszer reformjára, valamint az életpályamodellre vonatkozóan, konkrét javaslatot a szakszervezetektõl – a Rendõr Szakszervezetek Védegyletének  kivételével – azonban nem kapott.

Mivel nem érkezett a Belügyminiszter által szabott, 2011. április 1. napjában megjelölt határidõre javaslat a belügyminisztériumhoz, Pintér Sándor egy újabb határidõvel – 2011. április 7. napjával – az állomány-parancsnokokat hívta fel a nyugdíjreformra vonatkozó szakmai javaslataik megtételére.

Ezt követõen elsõ napirendi pontként a RÉF folytatta a március 25-én megnyitott tárgyalásokat. Pintér Sándor kérdésére, amely szerint a szakszervezetek az ülésen kívánnak-e javaslatot tenni az életpályára vonatkozóan, Powell Pál, az érdekvédelemi szervezetek szóvivõje ismertetette a fegyveres és rendvédelmi ágazatok szakszervezeteit és érdekképviseleteit tömörítõ demonstrációs bizottság 8. pontban összefoglalt követelését:

„HIVATÁSUNK VÉDELMÉBEN KÖVETELJÜK:

1 . ,,Halálpálya” helyett, kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító Életpályát!
2. A jelenleg hivatásos állományúak változatlan feltételekkel vonulhassanak nyugállományba!
3. A már nyugállományúak státuszának és juttatásainak megõrzését!
4. Az illetmények több éves befagyasztását kompenzáló illetményemelést!
5. Törvényileg garantált legyen az illetményalap, és a bértábla inflációval történõ emelése a fegyveres és rendvédelmi szférában!
6. Heti 40 órás munkaidõ felett, ellentételezés nélkül ne lehessen munkavégzésre kötelezni bennünket!
7. Az egészségmegõrzéshez, a rekreációhoz és az elvárt fizikai erõnlét biztosításához szükséges feltételeket az állam biztosítsa!
8. Korszerû védõ- és munkaeszközöket!”

A Belügyminiszter szerint az érdekképviselet céljait pontosítani kell, konkrétumok szükségesek a célok megvalósításához, ezért várja továbbra is a javaslatokat.

Az érdekképviseleti oldal elnöke leszögezte, hogy fordítva ülünk a lovon. Az érdekképviseletek semmilyen elõkészítõ iratot nem kaptak a kormányzati oldaltól, és nem hiszik el, hogy nem készült el elõzetesen egy a szolgálati nyugdíj megváltoztatásával kapcsolatos tanulmány. Ezek hiányában azonban nem tudnak javaslatokat tenni.

A nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozóan a szakszervezetek nem tekintik feladatuknak az állományt érintõ szigorúbb szabályozás kialakítását. Ez a törvényhozás feladata a szakszervezetek szerint.

Az érdekképviseleti oldal állítását igazolja, hogy néhány órával a RÉF ülését követõen az egyik kereskedelmi rádióban a kormányzati oldaltól következõ hangzik el: „A kormánytisztviselõi körbe átsorolást ajánlhatja fel a kormány a rendvédelmi szféra azon tagjainak, akik elérik majd a jelenlegi korengedményes nyugdíjkorhatárt – közölte a közigazgatási tárca államtitkára a Klubrádió Szabad Sáv címû mûsorában. Gál András Levente úgy látja, hogy jót tesz a közigazgatásnak, ha a volt katonák vagy vagy rendõrök erõsítik csapatszellemmel az apparátust.”

(Forrás: http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=125584)

A RÉF ülést a Belügyminiszter azzal zárta, nem látja értelmét a tárgyalások folytatásának akkor, ha nem kap a szakszervezetektõl illetve a parancsnokoktól konkrét javaslatokat. A szakszervezetek viszont a kormányoldalt szeretnék lépésre kényszeríteni, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a Kormány ismertesse a szolgálati nyugdíjra vonatkozó koncepcióját.


A Belügyminisztérium véleménye a szakszervezetekkel történt mai egyeztetésrõl


A Belügyminisztérium vezetése felkérte korábban a szakszervezeteket, hogy a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fóruma (RÉF) tanácskozására tegyenek elõre mutató javaslatokat a rendvédelmi állományok életpályamodelljének kialakításához.

A Belügyminisztérium ugyanis ezen ötleteket, javaslatokat is szerette volna felhasználni a Széll Kálmán Bizottságban végzett munkája során. A szakszervezetek azonban – korábbi ígéreteik ellenére – javaslatok nélkül érkeztek a ma délelõtti RÉF-ülésre, valamint a tanácskozás során sem álltak elõ javaslattal.

A rendõröket, tûzoltókat, börtönõröket képviselõ érdekvédelemi szervezetek munkája nélkül a belügyi tárca hátrányosabb helyzetbõl tudna csak fellépni és eredményt elérni a Széll Kálmán Bizottságban.

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter ezért a teljes személyi állomány javaslatainak összegyûjtésére adott utasítást az ülésen jelen lévõ országos parancsnokoknak, amelyet gyorsítottan, még a héten végre kell hajtani. A feladat részletes meghatározására szervezetenként országos vezetõi értekezletekre kerül sor holnap délelõtt.

A belügyminiszter a RÉF mai ülésén ismét felkérte a rendvédelmi szakszervezeteket, hogy még a hét folyamán fogalmazzák meg konkrét és elõrevivõ javaslataikat annak érdekében, hogy sikerüljön közösen kialakítani egy olyan rendvédelmi életpályamodellt, amely figyelembe veszi a hivatásos pálya specialitásait, az állomány érdekeit és a kormány részérõl is támogatásra számíthat.

(Forrás: http://www.kormany.hu/hu/belugyminiszterium/hirek/a-belugyminiszterium-velemenye-a-szakszervezetekkel-tortent-egyeztetesrol)

 

Tények:

Függetlenül attól, hogy Széll Kálmán tervezetnek vagy csupán csak tervezetnek nevezzük, az érdekképviseletek és minisztérium/kormányzat között 2010. júniusától folynak tárgyalások az életpálya/illetmény/nyugdíjazás/képzés tárgykörében!!

A Belügyminisztérium a szakszervezetek által eddig leírt javaslatokat is fel tudja használni a Széll Kálmán Bizottságban végzett munkája során!!

http://www.frsz.hu/directory/news/news_2010-6-25_2633.php

http://www.frsz.hu/directory/news/news_2010-7-10_2669.php

http://www.frsz.hu/directory/news/news_2010-7-21_2704.php

http://www.frsz.hu/directory/news/news_2010-8-15_2775.php

http://www.frsz.hu/directory/news/news_2010-8-31_2824.php

2010. augusztus 30-ai SZÉF ülést megelõzõen az érdekképviseleti oldal az illetmény- és nyugdíjrendszer tervezett átalakításával kapcsolatban „Közös nyilatkozatot" fogalmazott meg, melyben a fentiek mellett egyéb garanciális elvek lefektetését és biztosítását várja a kormányzattól. Az érdekképviseleti oldal a SZÉF ülésen bejelentette a „Közös nyilatkozat" elkészítésének tényét, és hogy azt a kormányzati oldal rendelkezésére bocsátja.

(http://www.frsz.hu/directory/news/news_documents/kozosnyilatkozat.pdf)


„Közös Nyilatkozat


A nyilatkozatot aláíró érdekképviseletek javasolják, a belügyi ágazathoz tartozó valamennyi állománycsoport 2011. évi juttatásának áttekintése érdekében a BÉT összehívását 2010. szeptember hónapban.

A rendvédelmi ágazathoz tartozó érdekképviseletek a szolgálati jogviszonyban állókra vonatkozó képzési rendszer átalakításáról, valamint az illetmény- és nyugdíjrendszerének átalakításáról szóló kormány elõterjesztések áttekintését követõen az alábbi álláspontot alakították ki:

A nyilatkozatot aláíró érdekképviseletek elvárják a munkáltatótól, hogy a szolgálati viszonyban állókra vonatkozó törvény módosítása a következõ alpontokban megfogalmazott juttatásokat az állomány részére megtartsa

a. cafeteria

b. ruhapénz

c. távolléti díj jelenlegi szabályozása

d. utazási költségtérítés

e. illetve a 13. havi illetményt állítsa vissza

Az illetményrendszer átalakításáról szóló elõterjesztésben szereplõ 30 %-os illetménynövekedés ne konszumálja magába ezeket a juttatásokat. A munkavállalói oldal elvárja a kormánytól, hogy a szja. csökkentésébõl származó többletjövedelem az ígért 30%-os illetménynövekedésbe ne számoljon bele.

2. A beosztási hely szerinti díjazás mértéke a javasolt formában nem elfogadható, mert indokolatlanul nagy különbségeket generál az illetményben. A belügyi érdekképviseletek véleménye szerint indokolt lenne a végrehajtói szinten feladatot ellátók -területi, helyi szervek- részére egy alap szorzó, az irányítói szinten feladatot ellátók -országos hatáskörû szervek, minisztériumi- , pedig magasabb szorzó bevezetése. A bevezetésre tervezett új illetményrendszer az alparancsnoki állomány bérének semmilyen díjázására nem tesz javaslatot, annak ellenére, hogy az alosztályvezetõi és a szolgálatparancsnoki beosztásokat betöltõkkel szemben támasztott többletkövetelmények ezt indokolnák. Javasoljuk ezen beosztásoknak megfelelõ kategória meghatározását az illetménytáblába.

3. A nyilatkozatot aláíró érdekképviseletek indokoltnak tartják a végrehajtói állomány illetményrendszerének teljes áttekintését. Az új illetményrendszert a teljes állomány tekintetében egységesen, legfeljebb két ütemben ( l. ütem 2011. január 1., II. ütem 2012. január 1.) tartjuk szükségesnek bevezetni! Az érdekképviseletek ragaszkodnak ahhoz, hogy külön rendészeti illetményalap kerüljön bevezetésre, amely a köztisztviselõi illetményalap meghatározott százalékkal növelt összegében kerül meghatározásra, és az illetményszámítás alapjául szolgáló illetményalap évenkénti emelése százalékos arányaiban kövesse a mindenkori minimálbér éves emelését.

4. A nyilatkozatot aláíró érdekképviseletek szükségesnek tartják, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer változásai a szerzett jogokat ne érintsék és a Hszt. alapján rögzített nyugdíjak változatlan feltételrendszerét a kormány az új szolgálati törvény átmeneti rendelkezésében szabályozza. A kormány biztosítsa annak feltételeit, hogy a 1996. szeptember 01. elõtt felszereltek a jelenleg is hatályos szabályok alapján vonulhassanak nyugdíjba.

5. A szolgálati jogviszony felsõ határa a társadalombiztosítási nyugdíjkorhatártól 5 évvel alacsonyabb életkorban kerüljön meghatározásra és ez a 2010-ben érvényes életkorban (57) legyen maximálva. A leírtakon túl javasoljuk spanyol és portugál mintára a tartalék állományúak / rendelkezési állományúak képzését, a szolgálati nyugdíjra vonatkozó szabályban meghatározott életkor elérése elõtt 5 évvel.

6. Az érdekképviseletek javasolják a tûzoltóságok tekintetében azon munkakörök, illetve beosztások megjelenítését az illetményrendszerben, amelyek speciális megítélés alá esnek és a jelenlegi rendszerben nincsenek feltüntetve.

7. A hivatásos állományból számukra fel nem róható önhibájukon kívül távozni kényszerülõk (létszámleépítés, átszervezés, egészségügyi okból alkalmatlanná válók) szolgálati nyugdíjra való jogosultságának, illetve nyugdíjának korlátozását az érdekképviseletek elfogadhatatlannak tartják.

8. A kedvezményes szolgálati idõ szorzókat valamilyen formában szükségesnek tartjuk fenntartani. Az érdekképviseletek egyetértenek, hogy a jelenlegi forma átalakítást igényel, de meghatározott munkakörök tekintetében kedvezmény eltörlésével nem értünk egyet! Ezeket a munkaköröket szükséges a szakmai szervek által meghatározni, mint például fedett nyomozó, tûzoltó---. A kedvezményes szolgálati idõre jogosult 25 év tényleges szolgálati idõ után szerezhet szolgálati nyugdíjra jogosultságot, azonban a szolgálati nyugdíj számításánál a kedvezményes idõk többlet kedvezményt jelentenének.

9. Az érdekképviseletek javasolják a rendvédelmi szektor aktív, nyugállományú és hozzátartozói ellátását biztosító, területi szervenként, olyan egészségügyi ellátó rendszer kialakítását -akár a meglévõ alapján- amely magába foglalja az alap-, a szakorvosi és fekvõbeteg ellátást, az alkalmassági vizsgákat, foglalkozási egészségügyet, valamint a Füv-eljárás lefolytatását biztosító egészségügyi ellátó rendszert.

10. A nyilatkozatot aláíró érdekképviseletek álláspontja szerint az illetményrendszer átalakítása nem koherens a képzési rendszer átalakításával, tekintettel arra, hogy az utóbbi továbbra sem szabályozza a beosztásban történõ fokozatos elõmenetel lehetõségét. „


Budapest, 2011. április. 05.

Kiss József

    elnök

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 04:54
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75