Kezdölap arrow Hírek
Hírek
Itt találod a híreket különböző kategóriákba sorolva.


BÉT Munkavállalói Oldal javaslatai
2020. April 18.

BÉT MUNKAVÁLLALÓI OLDAL

 

DR. PINTÉR SÁNDOR ÚR

BELÜGYMINISZTER, MINISZTERELNÖK- HELYETTES

BÉT Kormányzati Oldal Elnöke

 

Tisztelt Belügyminiszter Úr!

A BÉT Munkavállalói Oldal egységes állaspontja szerin a koronavírus járvány következtében kialakult vészhelyzet hatásának csökkentése érdekében nagyfokú összefogásra van szükség.

Egyetértünk azzal, hogy a vészhelyzet jelenlegi szakaszában a járvány kiterjedésének minimalizálása a legfontosabb feladat.

Véleményünk szerint a pandémiás helyzet szempontjából a kiemelten veszélyeztetett munkát végző rendvédelmi dolgozók egészségének védelme kiemelten fontos feladat.

A fertőzés veszélyének csökkentése, a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó valamennyi rendvédelmi szervezeti egység személyi állományának megóvása és a betegség terjedésének megakadályozása érdekében egységesen javasoljuk:

Tovább...
 
Sajtóközlemény
2015. April 23.
A rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról szóló törvény-tervezet elfogadása a rendvédelmi szakszervezetek szerint súlyos csapás a magyar demokráciára.
A szakszervezetek javaslatai ellenére a Kormány továbbra is fenntartja a szolgálati törvényben az érdekképviseletek ellehetetlenítését szolgáló jogintézményeket, illetve a más munkavállalói szervezetekkel szemben súlyos diszkriminatív elemeket tartalmazó rendelkezéseket. A törvény nem garantálja a szociális párbeszéd intézményi, ágazati feltételeit sem, és tovább fokozza az ellehetetlenítést azzal, hogy a nemzetbiztonsági ágazatban megtiltja a rendszerváltás óta működő érdekképviseletek tevékenységét.
Az összeférhetetlenségi szabályok között nemhogy nem tiszteli, hanem negatívan kezeli a szakszervezeti tisztség viselését, mintegy megbélyegezve azok viselőjét. Teszi ezt annak ellenére, hogy a kormánytisztviselői kar esetében módosította és megszűntette a szakszervezeti tisztség viselésének összeférhetetlenségi szabályait.
A rendvédelmi szakszervezetek elkötelezettek Magyarország demokratikus berendezkedése mellett, a rend tisztelete és betartatása mellett fontosnak tartják a demokráciát, ezért szolidaritásukat fejezik ki a betiltott szakszervezetek tagjai és vezetői mellett.
A rendvédelmi szakszervezetek közösen összefogva ezen döntések ellen – demokratikus berendezkedés minden hazai és nemzetközi jogorvoslati fórumát kihasználva – közösen fognak fellépni.
Hivatásos Tűzoltók
Független Szakszervezete
Salamon Lajos elnök sk.
Rendészeti és Közigazgatási
Dolgozók Szakszervezete
Vincze Tibor elnök sk.
Független Büntetés Végrehajtási
Szakszervezetek Országos Szövetsége
Kucsera Miklós főtitkár sk.
Fővárosi Tűzoltók Szakszervezete
Kiss József elnök sk.
Független Rendőr Szakszervezet
Pongó Géza főtitkár sk.
Vám- és Pénzügyi Dolgozók
Szakszervezete
Holecz Gábor elnök sk.
 
"Nem fogom azt mondani az embereknek, hogy menjenek haza."
2015. March 06.
 
Kónya Péter interpellációja Orbán Viktorhoz, 2015.03.02.

https://www.youtube.com/watch?v=ELMjkakgNZY
 

Kónya Péter független országgyűlési képviselő‘ az ATV Egyenes beszéd című műsorában:

http://www.atv.hu/videok/video-20150302-konya-peter
 
Vámos szakszervezet: a NAV-osok ragaszkodnak az életpálya-modell alkalmazásához
2015. February 03.
Budapest, 2015. február 1., vasárnap (MTI) – Különösen méltánytalannak tartja a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete, hogy a korábbi ígéretek ellenére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dolgozói kimaradnak a közszolgálati életpálya-modellből, a szakszervezet ezért Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult – közölte Holecz Gábor, a szakszervezet elnöke az MTI-vel vasárnap.
A szakszervezeti vezető emlékeztetett rá: a vonatkozó kormányhatározat egyértelműen és kötelezően rendelkezik arról, hogy a közszolgálati életpályamodellt a hivatásos jogviszonyban állókra meg kell alkotni.
Erről szóltak az eddigi egyeztetések is – szögezte le Holecz Gábor, hozzátéve: Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette, hogy az életpálya-modell vonatkozni fog a NAV-dolgozókra is. Emellett Bakondi György, a közszolgálati életpálya kidolgozásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos is így nyilatkozott az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén, ahogyan ezt az emlékeztető is tartalmazza.
Tovább...
 
Jogkorlátozások jöhetnek a rendvédelemben
2015. February 03.
Tiltakoznak a szakszervezetek az úgynevezett szolgálati törvény módosítása miatt. A február 4-ig véleményezhető – a kormány által még nem tárgyalt - javaslat kapcsán elsőként a rendőri, a belügyi, illetve tűzoltósági érdekképviseletek fejtették ki aggályaikat. Elsősorban a szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztását korlátozó változtatásokat sérelmezik, de a véleménynyilvánítás szabadságának megnyirbálását sem fogadják el.
A rendvédelmi szakszervezetek elutasítják a javaslatot, mely tovább csökkenti a hivatásosok jogait. Megítélésük szerint az új szolgálati törvény tervezete a jelenleg hatályos törvényhez képest számos hátrányosabb rendelkezést tartalmaz, miközben 2010. óta a hivatásos állomány jogosultságait már több alkalommal korlátozták, kötelezettségeiket pedig növelték.
A szolgálati törvény az illetményemelést leszámítva egyértelműen az állomány eddig meglévő jogainak további csökkenését, elvonását tartalmazza, ezért a javaslatot a szolgálati viszonyban állók, többsége érdekében nem támogatják - közölte Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldal elnöke.
A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete aggodalmait azon a rövid szakértői egyeztetésen fejtette ki, amelyet a változtatásokról tartottak. Egyebek között nem értenek egyet azzal, hogy a Magyar Rendvédelmi Kar tagja, tisztségviselője nem lehet olyan személy, akit szakszervezeti tisztségviselőnek választottak. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai még rosszabbul járnak, ők még érdekvédelmi szervezetet sem hozhatnának létre.
A törvénytervezet a véleménynyilvánítás szabadságáról szólva egy merőben szokatlan rendelkezést is tartalmaz: "A hivatásos állomány tagja az internetes felületen, magánszemélyként történő megnyilvánulása, magánvélemény nyilvánítása során a hivatásos állományba tartozására vonatkozó adatot nem hozhat nyilvánosságra." Azon túl, hogy nyelvtanilag zavaros a mondat, előreveti, hogy a tűzoltók, rendőrök a jövőben még a Facebook adatlapjukra sem írhatják ki, hivatásos állományban vannak, nem közölhetnek magukról egyenruhás fotókat, meg sem említhetik, hogy mi a foglalkozásuk.
A legnagyobb felháborodást azonban az váltotta ki, hogy módosítanák a „szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztása” című paragrafust, mely korábban csak a titkosszolgálatok tagjaira volt érvényes. Ezentúl viszont a teljes magyar rendvédelmi állomány minden tagját köteleznék arra, hogy külföldre utazását bejelentse a szolgálati elöljárónak, aki szolgálati vagy nemzetbiztonsági érdekből, indokolt írásbeli döntésével azt megtilthatja vagy korlátozhatja.
Kire vonatkozik?
A törvény hatálya kiterjed a rendőrség (benne a TEK), a hivatásos katasztrófavédelmi szerv, a büntetés-végrehajtási szervezet, az Országgyűlési Őrség, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok tagjaira, illetve részben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományára.
 
Tiltakoznak a szakszervezetek a szolgálati törvény módosítása miatt
2015. February 03.
Elsősorban a szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztását korlátozó változtatásokat sérelmezik (a szolgálati elöljáró megtilthatna bizonyos külföldi utazásokat), de a véleménynyilvánítás szabadságának megnyirbálását sem fogadják el.
A szolgálati törvény az illetményemelést leszámítva egyértelműen az állomány eddig meglévő jogainak további csökkenését, elvonását tartalmazza, ezért a javaslatot a szolgálati viszonyban állók többsége érdekében nem támogatják – közölte Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának elnöke a Népszavával.
A lap hétfői számában megjelent írás szerint a február 4-éig véleményezhető – a kormány által még nem tárgyalt – javaslat kapcsán elsőként a rendőri, a belügyi, illetve tűzoltósági érdekképviseletek fejtették ki aggályaikat.
Elsősorban a szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztását korlátozó változtatásokat sérelmezik (a szolgálati elöljáró megtilthatna bizonyos külföldi utazásokat), de a véleménynyilvánítás szabadságának megnyirbálását sem fogadják el.
A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete egyebek mellett azt is kifogásolta a tervezetről tartott rövid szakértői egyeztetésen, hogy a Magyar Rendvédelmi Kar tagja, tisztségviselője nem lehet olyan személy, akit szakszervezeti tisztségviselőnek választottak.
 
Új Hszt. véleményezés
2015. February 01.
BÉT MUNKAVÁLLALÓI OLDAL
Nytsz: 198/A-  4  /2015.                                                                                 

Tárgy: Hszt. véleményezés

DR. PINTÉR SÁNDOR ÚR

BELÜGYMINISZTER
BÉT Kormányzati Oldal Elnöke

Tisztelt Belügyminiszter Úr!


A Belügyminisztériumban működő szakszervezetek (a TMRSZ és a FRSZ kivételével – akik akadályoztatás miatt nem tudott részt venni az Oldalülésen), valamint a VPDSZ egységes álláspontja, hogy a Hszt. szakértői megbeszélésén tett, a hivatásos állományt érintő észrevételeinket, javaslatainkat nem vették figyelembe.
Továbbra is úgy értékeljük, hogy az új Hszt. tervezet az illetményemelést leszámítva egyértelműen az állomány eddig meglévő jogainak további csökkenését, elvonását tartalmazza ezért a javaslatot a szolgálati viszonyban állok, többsége érdekében nem támogatjuk.
Javasoljuk és kezdeményezzük további egyeztetések, szakértői megbeszélések megtartását a felmerült problémák megoldása és az álláspontok közelítése érdekében.
Tájékoztatom, hogy jelen levelemet a szakszervezetek a honlapjukon közzéteszik.

Budapest, 2015. január 29.                         

Tisztelettel:

Powell Pál s. k.   
NSZÉSZ Elnök
BÉT Munkavállalói Oldal Elnöke


Az új Hszt. publikus tervezete elérhető itt:

 
Egyeztetés
2015. January 17.

EGYEZTETÉS

Belügyi Érdekegyeztető Tanács keretében, 2015. január 16-án, a rendvédelmi szervek hivatásos állománya szolgálati viszonyáról szóló törvény tervezetéről egyeztetés kezdődött az érintett szakszervezetek és a minisztérium között.
A véleményezésre rendelkezésünkre álló időkeret ( 48 óra) nem tette lehetővé a tervezet mélységi tanulmányozását!
Tovább...
 
Elhunyt Ördög László ny. tű. ftőrm.
2014. February 14.

Életének 54. évében, súlyos betegség következtében 2014. február 11-én elhunyt

 

 

Ördög László ny. tű. ftőrm.

(1960. június 23. - 2014. február 11.)


a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetének volt vezetőségi tagja.

 

Ördög László 1960. június 23-án született. 1987. szeptember 16-án kapta meg beosztott tűzoltói kinevezését a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság I. - II. és XII. kerületi Parancsnokságának állományába. 1989. november 1-től kinevezett gépjárművezető, majd 2007. november 15-i nyugállományba helyezéséig több évig megbízott szerparancsnok volt.

Mind hivatásos, mind nyugállományú tűzoltóként aktív érdekvédelmi életet élt, szakszervezetünknek vezetőségi tagja is volt 2002-2009 között. Számtalan cikk, politikai görbe tükör és hozzászólás szerzője volt nem csak saját facebook profilján, de az 1. „Kádárhuszár” Ezred valamint a lánglovagok.hu tűzoltóportálon is. Ez utóbbi oldalon saját fórum topikot is üzemeltetett.

Ördög László emlékét a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetének tagsága kegyelettel őrzi meg.

Végső búcsút 2014. március 10-én, 11:15-kor veszünk Tőle a Rákoskeresztúri Új Köztemető (Budapest X., Kozma u. 8-10.) 53. szóró parcellájában.

 
Elhunyt Dr. Bende Péter ny. tű. vezérőrnagy
2013. December 02.

Tragikus hirtelenséggel, életének 61. évében elhunyt Dr. Bende Péter ny. tű. vezérőrnagy, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság volt parancsnoka.

Tábornok Úr nyugállományba vonulása előtt több mint három évtizedet töltött hivatásos szolgálatban.

 

Tovább...
 
Se életpálya, se béremelés
2013. September 27.

BELÜGYMINISZTÉRIUM

Személyügyi Főosztály

Dr. Modori László úr részére

foglalkoztatásért felelős helyettes államtitkár

Nemzetgazdasági Minisztérium

 

Budapest

 

Tárgy: A szakszervezetek kérésére a BÉT összehívása

 

Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr!

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) 2013. augusztus 30-ai plenáris ülésén a rendvédelmi területen foglalkoztatottakat reprezentáló szakszervezetek vezetőinek kifogására – miszerint a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) összehívására nem került sor – az alábbi tájékoztatást adom.

Tovább...
 
A- vért keresünk!
2013. September 27.
A -

 

vért keresünk

 

Tisztelt Tagság!

 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság II. kerületi HTP állományában szolgáló bajtársunk édesapjának sürgős szívműtétjéhez kérjük segítségeteket célzott véradáshoz.

 

Név: Mészáros Sándor

Szül. Idő: 1942. április 22.

Taj.: 010432596

Műtét tervezett ideje: 2013. október 30.

Helye: Debreceni Orvostudományi Egyetem Szívsebészeti központ

Célirányos véradáskezelő orvos: Dr. Fülöp László

 

Kérünk benneteket lehetőség szerint segíteni szíveskedjetek.

 

A célirányos véradáshoz nem csak A- vércsoportúak jelentkezhetnek!

 
Közvetlen szerződéskötés az in-house körben
2013. July 27.

EGY SPECIÁLIS KIVÉTELI KÖR: KÖZVETLEN SZERZŐDÉSKÖTÉS AZ IN-HOUSE KÖRBEN

 

Az uniós joggal összhangban a magyar közbeszerzési jog lehetővé teszi bizonyos esetekben a közbeszerzési eljárás mellőzésével történő szerződéskötést bizonyos tárgykörökben. A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény 2/A. §-a tartalmazta elsősorban ezt a kivételi kört, és a szabályozás főbb kereteit az új Kbt. is fenntartja, illetve a 2/A. § körén túl is lehetőség van hasonló jogtechnikai megoldások kidolgozására. A kivételi kör elsősorban az üzemeltetés, hulladékgazdálkodás, közútfenntartás körében ismert és hatékonyan alkalmazható jogi megoldás.

Napjainkban az Európai Unió versenyjogi jogalkotásának fókuszában találhatjuk az egyes közszolgáltatásnak minősíthető tevékenységek esetében lehetővé tett közvetlen szerződéskötést szabályozó normákat, az ún. in-house beszerzések szabályrendszerét. A problémát elsődlegesen a gazdasági társaságok által végzett, közszolgáltatásnak minősülő feladatok ellátásának összeegyeztethetősége jelenti a közbeszerzési szabályokkal. Megoldhatatlan akadályt jelentene ugyanis az állami szervek, önkormányzatok számára, ha a egyes esetekben a közfeladatokat ellátó gazdasági társaságaikat is versenyeztetniük kellene, mivel ez adott esetben akár a közszolgáltatások folyamatos ellátását is veszélyeztetné.

A gazdasági társaságok által az államnak, önkormányzatoknak végzett egyes tevékenységek bizonyos esetben kivételt képeznek a versenyjogi szabályok alól, és lehetséges velük kapcsolatban a közvetlen szerződéskötés. Ugyanakkor az ily módon történő közvetlen szerződéskötés tekintetében az Európai Unió szinte teljesen új szabályozási környezetet teremtett a 842/2005/EK bizottsági határozat, valamint a hozzá kapcsolódó keretszabály segítségével.

Tovább...
 
Válasz az Új tűzoltó védőruházat beszerzéséről címmel benyújtott kérdésre
2013. July 27.

BELÜGYMINISZTÉRIUM

DR.PINTÉR SÁNDOR

miniszter


BM/10331-4/2013

Válasz Dr. Harangozó Tamás (MSZP)
IU11751. számú, „Új tűzoltó védőruházat
beszerzéséről” címen benyújtott írásbeli
kérdésére

 

Dr. Harangozó Tamás úr részére

országgyűlési képviselő


Budapest

Széchenyi rakpart 19.

1358


Tisztelt Képviselő Úr!


Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVT. törvény 42. § (8) be kezdése alapján „Új tűzoltó védőruházat beszerzéséről” címmel benyújtott, K/11751. számú írásbeli kérdésére válaszolva az alábbiakról tájékoztatom.


Tovább...
 
Új tűzoltó védőruházat beszerzéséről
2013. July 26.

Írásbeli választ igénylő kérdés!

dr. Kövér László

az Országgyűlés elnöke részére

Tisztelt Elnök Úr !

Az Alaptörvény 7. cikk (2) bekezdése alapján, figyelemmel az Országgyűlésről szóló 2012.évi XXXVI. törvény 42. §(8) bekezdésére, valamint az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX. 30.) OGY határozat 91. §-ára kérdést kívánok benyújtani dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez

„Új tűzoltó védőruházat beszerzéséről”

címmel, amelyre a választ írásban kérem.

 

Tovább...
 
Egy tűzoltó beszámolója az R13-as ruhával kapcsolatban
2013. June 18.

Nos akkor én is megírom a reptéri konténerben tapasztaltakat az R13 ruhával kapcsolatban!

Néhány dolog az elejére! A tesztelésre nem úgy mentem ki, hogy mindenképpen meg kell buktatni az új ruhát, tesztelést önként vállaltam,és a továbbiakban is önként vállalom mert érdekel nagyon a dolog. Senki nem adta a számba, hogy mit kell mondjak, vagy mit nem mondhatok.

Tovább...
 
Kihelyezett ülést tartott a Katasztrófavédelmi Érdekegyeztető Tanács
2013. June 18.

Kihelyezett ülést tartott a Katasztrófavédelmi Érdekegyeztető Tanács

Június 13-án a BM HEROS Zrt. telephelyén annak működésével, a nyújtott szolgáltatásokkal ismerkedtek közelebbről az érdekegyeztető tanács tagjai, majd a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hivatásos repülőtéri tűzoltó-parancsnokságán a csapatpróbán lévő R13-as védőruházat konténeres hőpróbáján vettek részt.

A kihelyezett ülést a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humán Szolgálatának vezetője, Bittmann Tibor tű. ezredes hívta össze, hogy a szakszervezetek képviselői választ kaphassanak a május eleji, soros ülésen felvetett kérdésekre. Akkor egyebek mellett a HEROS szolgáltatásaival, áraival, a javítások elhúzódásával, illetve az R13-as, új bevetési védőruhával kapcsolatban fogalmaztak meg kérdéseket, kritikákat.

Tovább...
 
Vita a tűzoltók árvizes elszámolásáról
2013. June 18.

Vita a tűzoltók árvizes elszámolásáról

Több mint 10-szer annyi pénzt szeretnének a védekezésben résztvevők, mint amennyit ígérnek nekik.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tervei szerint a más településekre vezényelt tűzoltóknak bruttó 93 forintos készenléti díjat fizetnének a napi 6-8 órás munkaidőn túlra. A  Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) szerint azonban túlórát kellene számolni a munkaidőn kívüli napi 16-18 órára, hiszen, ez átvezénylésnek számít, mivel nem otthon vannak ilyenkor a tűzoltók - magyarázta a Hír24-nek Salamon Lajos, a HTFSZ elnöke. Szerinte a most túlórának számolt 1000-1200 forint is kevés lenne, azt még meg kellene toldani 20 százalékkal.

Salamon Lajos elmondta, hogy a jövő héten egyeztetnek a rendvédelmi szervek többi szakszervezetével, és várhatóan egységes elszámolást kérnek majd az osrszágos katasztrófavédelmi igazgatóságtól.

Salamon Lajos azt is elmondta, hogy  csütörtökön tesztelték az új tűzoltóruhákat. Az eredményekről azonban addig nem szeretne beszélni, amíg a katasztrófavédelmi vezetők nem hozzák nyilvánosságra a hivatalos értékelést. Ha azonban az a tájékoztatás nem lenne korrekt, akkor a szakszervezet felemeli majd a szavát. - tette hozzá.

Forrás: http://www.hir24.hu/belfold/2013/06/14/vita-a-tuzoltok-arvizes-elszamolasarol/

 

 

 
Így nem égnek meg a tűzoltók az új védőruhában
2013. June 18.

Így nem égnek meg a tűzoltók az új védőruhában


A katasztrófavédelem vezetői láttára szenvedtek égési sérüléseket tűzoltók az új magyar védőruhában.

Tűzoltók sérültek meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által szervezett gyakorlaton, amelyen azt próbálták meg bizonyítani, hogy a lánglovagok visszajelzéseivel ellentétben nincs gond az új, magyar fejlesztésű védőruha hővédő képességével.

Az R13-as típusú védőruhát januárban mutatták be a tűzoltóknak. A csapatpróba során azonban hamar kiderült, gond van a felszerelés hővédő képességével. Ennek ellenőrzésére a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság gyakorlatot szervezett, amely során egy tűzoltó égési sérüléseket szenvedett, ezért a fővárosi katasztrófavédelmi igazgató Budapesten azonnal beszüntette a védőruha csapatpróbáját. Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője tagadta a sérülés tényét, és szerinte minden rendben van az R13-assal, a tűzoltók csupán a kialakítással kapcsolatos apróbb módosítási javaslatokat tettek.
Tovább...
 
FKI tájékoztató túlszolgálatért járó távolléti díjakról
2013. May 16.
Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság
szervezeti vezetőjének


Budapest

Tisztelt Vezető/Parancsnok Asszony/Úr!

Tájékoztatom, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából 107 fő vett részt az ajkai timföldgyár zagytározójának gátszakadása miatt bekövetkezett vörösiszap katasztrófa következményeinek felszámolási munkálataiban. A kárelhárítás és a következmények felszámolása céljából, illetve az egyéb, előre nem látható körülmények lehetséges bekövetkezése miatt átcsoportosított személyi állomány részére a fővárosból történő indulástól a visszaérkezésig túlszolgálat került elrendelésre. Az elrendelt túlszolgálatért járó távolléti díj és a készenlétként elszámolt napi 4 óra pihenőidő, 2011. évben kifizetésre került.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyik hivatásos állományú tagja azonban szolgálati panaszban kifogásolta, hogy a túlszolgálatért járó távolléti díja nem a hatályos jogszabályoknak megfelelően került kiszámításra, illetve kérte a kamat megfizetését a túlszolgálatért járó díjazásának késedelmes kifizetése miatt.

A szolgálati panaszt  mind a korábbi fővárosi parancsnok, mind a Budapest Főváros főpolgármestere megalapozatlanságra hivatkozással elutasította, ezért a panaszos keresettel fordult a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz. A Bíróság a 45.M.2755/2011/9. számú jogerős ítéletében kötelezte a  Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot a készenlétként elszámolt időszak túlszolgálatként történő megfizetésére, azonban nem fogadta el a panaszos azon álláspontját, hogy a vezénylés teljes időtartama túlszolgálat és a kamatfizetésre vonatkozó keresetet is elutasította. A jogerős ítélet alapján a  Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a panaszos részére az elmaradt illetményt kifizette.

Az ítéletre hivatkozva 2013. február és március hónapban további 7 fő nyújtott be a távolléti díjának újraszámoltatása és az elmaradt díjazás kifizetésének tárgyában szolgálati panaszt.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság 45.M.2755/2011/9. számú jogerős ítéletének indokolásában foglaltakra tekintettel a  Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója a szolgálati panaszoknak helyet adott és a vörösiszap katasztrófa következményeinek felszámolási munkálataiban részt vevő teljes személyi állomány részére a vezénylés alatt készenlétnek minősített időszak túlszolgálatként történő elszámolására, továbbá az esedékességtől a kifizetésig számított késedelmi kamat számfejtésére és azok kifizetésére intézkedett.

Kérem, hogy a fentiekről a teljes személyi állományt tájékoztatni szíveskedjék.

Budapest, 2013. május 13.

 
Előzmények:
 
 
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 1 - 20 / 282
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 10:36
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75