Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Minden, amit az adóváltoztatásokról tudni kell
Minden, amit az adóváltoztatásokról tudni kell
2010. October 21.
Várhatóan az idei infláció mértékével megegyező, 4,7 százalékos minimálbér-emelésre tesz javaslatot a kormány a 2011-es évre - mondta az InfoRádiónak a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára. Balog Ádám hangsúlyozta: a gyerekek utáni adókedvezményt a családi pótlék szabályaihoz hasonlóan, a gyermekek maximum 20 éves koráig lehet majd igénybe venni. Minden, a béren kívüli jövedelem is 16 százalékkal fog adózni jövőre, mint például az osztalékadó, vagy az ingatlan-bérbeadás. Beszélt arról is, hogy nem terveznek jelentősebb változtatásokat középtávon az ekho, illetve az eva szabályaiban.
A kormány azzal számol, hogy az új adótábla bevezetésével senki nem jár rosszul - mondta az InfoRádiónak a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára, aki hozzátette: a kormány a minimálbér kérdésében a 2010-es infláció mértékével történő emelést fog javasolni, ennek a mértéke 4,7 százalékra becsülhető. Ennek érdekében a kormány az OÉT-tel és a nagyobb foglalkoztatókkal is tárgyalásokat kezdeményez.

Az adójóváírásokról elmondta: a kormány megtartja, de csökkenti azokat, ám 2011-ben még nem, csak a későbbiekben lesz jelentős ez a csökkenés.

20 éves korig járó adókedvezmény

A gyermek utáni adókedvezménynek nem lesz felső határa, és megosztható lesz a szülők között a választott mértékben. Az adókedvezmény korhatára 18, de ha a gyerek felsőoktatási intézményben tanul, akkor 20 év. A kormány természetesen szeretné minél tágabb körre kitolni a kedvezményt, ám jelenleg ekkora mozgástérre van lehetősége - mondta el Balog Ádám.

A magyar nők gyermekvállalási hajlandósága magasabb az átlagos európainál. Átlagban több mint két gyereket vállalnának, de főként anyagi okok miatt nem tudnak, ezért számít sokat a harmadik gyerek kedvezményezése az új rendszerben - emelte ki a helyettes államtitkár.

Marad az eva és az ekhó

Az egykulcsos személyi jövedelemadó kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: minden jövedelemre, még a különadózókéra is (ingatlan-bérbeadás, ingatlanból származó árfolyamnyereség, cafeteria) egységesen 16 százalékos lesz a kulcs. A munkajövedelem vonatkozásában a szuperbruttót csak két év alatt tudják kivezetni a rendszerből, vagyis valójában ekkortól esik minden jövedelem a 16 százalékos kulcs alá - fűzte hozzá.

Különadózó jövedelemnek számít az ekho, az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás, amely már bizonyos sportágakra is vonatkozik. Balog Ádám hangsúlyozta: a kormány január 1-től nem tervez középtávon változást az ekhóban, és a későbbiekben is inkább az általános szabályok egyszerűsítését szeretné.

Az egyszerűsített vállalkozási adóban, az evában csak kisebb technikai módosítások lesznek Balog Ádám szerint, aki hangsúlyozta: tovább egyszerűsítik a nyilvántartási szabályokat, de az adókulcs nem változik.

Mi változik a cafeteria-rendszerben?

A kormány úgy döntött, hogy a törvényben ezentúl nem különbözteti meg a hideg- és a melegétel-utalványt, így egységesen 18 ezer forintig kaphatnak a munkavállalók ételutalványt. A cél az, hogy tiszta helyzetet teremtsünk a piacon - emelte ki a helyettes államtitkár, aki a további változtatásokról is beszámolt.

Kikerül a kedvezményes körből a magán-nyugdíjpénztárak számára átutalható munkáltatói pluszhozzájárulás. Az önkéntes pénztárak rendszere megmarad, mert ezek az öngondoskodás eszközei.

Új elemként megjelenik a Széchenyi-pihenőkártya, amelynek pontos tartalmát kormányrendelet fogja meghatározni. A kormány által, gazdaság- és társadalompolitikai célok mentén kialakított szolgáltatások (üdülés, étterem) lesznek igénybe vehetők - fűzte hozzá.

Balog Ádám elmondta: a tartós befektetési számlákat a kormány meg akarja hagyni, de a személyi jövedelemadóval szabályozható körbe kell, hogy tartozzanak, ahogy az önkéntes magánnyugdíj- és biztosítópénztárnak is, mert ezek az öngondoskodást szolgálják.

Tényleg söralátét

Az adójogszabályokkal együtt a bevallás is egyszerűsödik. 2011-ben már söralátét nagyságú lesz az adóbevallás - erősítette meg a helyettes államtitkár, hozzátéve: a legbonyolultabb adózó esetében is másfél-két oldalas lesz az adónyilatkozat, amit az adózónak kell kitöltenie.

A politikus úgy véli: az adócsökkentés következményeként elsősorban a középosztálynál szabadulnak fel jelentős jövedelmek az adózás alól, ez pedig jelentősen növelheti a fogyasztást és a megtakarítást. A tényleges adózásba sokkal szélesebb kör vonódik be, vagyis szélesedik az adózói bázis.

Hol lakik a versenyképesség?


A társasági és a személyi jövedelemadó, valamint a társadalombiztosítás azok a területek, ahol a versenyképesség lakik. Ezeket kell csökkenteni ahhoz, hogy az ország versenyképessége nőjön - fogalmazott Balog Ádám, aki kiemelte: a kormány úgy vélte, elsőként a társasági és a személyi jövedelemadót kell mérsékelni.

Ha marad még a kormánynak mozgástere, akkor mindenképpen csökkenti a társadalombiztosítást is - hangsúlyozta.

Gyorsabb APEH

Az APEH és a vámhatóság összevonása kapcsán kifejtette: a két intézmény jól funkcionált, de az együttműködésük nem volt megfelelő, ezért látták szükségesnek az egy szervezeten belüli összevonásukat.

Naprakészebb, gyorsabb, a törvényi és a gazdasági változásokat jobban követő szervezet lesz az új adóhivatal - tette hozzá Balog Ádám.
Hanganyag: Kaputa Júlia
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 19:34
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75