Kezdölap arrow Hírek arrow RÉF arrow Se munka, se pénz
Se munka, se pénz
2010. April 25.

Az ombudsman a fegyelmi eljárások elhúzódásáról a rendvédelmi szerveknél

A jogerõs ítéletig - akár éveken át - nem kaphattak illetményt, felfüggesztették a szolgálati jogviszonyukat, de másutt nem vállalhattak munkát azok a rendõrök és tûzoltók, akik a velük szemben hozott fegyelmi határozat után a munkaügyi bírósághoz fordultak. Az állampolgári jogok országgyûlési biztosa, Szabó Máté szerint a rendvédelmi szervek eljárásukban nem a törvénynek megfelelõen cselekedtek.


Eredeti munkakörükben nem foglalkoztathatók, de a bíróság ítéletéig másik munkahelyen sem tudnak elhelyezkedni. Szünetel a társadalombiztosítási jogviszonyuk és amennyiben a bíróság elutasítja a keresetüket, az eljárás elõre kiszámíthatatlan idõtartama alatt nyugdíjra jogosító szolgálati idõt sem szerezhetnek. Ugyanakkor viszont nem jutnak hozzá a munkanélkülieket megilletõ ellátásokhoz, mivel a jogviszonyuk jogerõsen nem szûnt meg.  

Teljesen ellátatlanná és kiszolgáltatottá válnak, nem képesek a családjuk és maguk megélhetésérõl gondoskodni. Szabó Máté ombudsman rendõrök és tûzoltók panaszai nyomán vizsgálatot indított, tájékoztatást kért Budapest rendõrfõkapitányától, a fõvárosi tûzoltóság vezetõjétõl, valamint az igazságügyi és rendészeti minisztertõl.  

A BRFK és a tûzoltóság vezetõje arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy ilyen panaszok az állománytól nem érkeztek, ezért nem kezdeményezték a jogszabály módosítását. Az igazságügyi és rendészeti miniszter csak több mint fél év után, akkor is sürgetésre válaszolt. Levelében arról tájékoztatta a biztost, hogy a vitatott szabályozási struktúra a hatályos Munka Törvénykönyvét megelõzõ szabályozási rendszerbõl ered és nemcsak a hivatásos szolgálati jogviszonyban állókra, hanem a közszférában foglalkoztatott más munkavállalókra - köztisztviselõkre, ügyészekre - is kiterjed.    

Annak érdekében azonban, hogy  enyhítsék  az érintett személyek életkörülményeiben okozott sérelmek súlyát ,  2010. január elsejétõl módosították a jogszabályt - írta a miniszter. A módosítás következtében a szolgálati viszony felfüggesztését már a jogerõs bírósági  ítélet meghozatala elõtt, a másodfokú döntést követõ 30 napon belül meg kell szüntetni.  

Az ombudsmani vizsgálat azonban feltárta azt is, hogy a rendvédelmi szervek nem tettek eleget ennek a törvényi kötelezettségüknek. A biztoshoz forduló panaszosok jogviszonyának felfüggesztését a jogszabály életbe lépését követõ 90 nap után, március végéig sem szüntették meg, pedig egyikük esetében   tavaly novemberben már jogerõs bírósági döntés is született. Ezzel a mulasztással a hivatásos szervek a jogbiztonság és a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmét idézték elõ.  

A biztos felkérte a miniszterelnöki hivatalt vezetõ minisztert, utasítsa az érintett szerveket arra, hogy a törvénymódosításnak megfelelõen haladéktalanul intézkedjenek a felfüggesztések megszüntetésérõl. Az ombudsman javasolta annak megfontolását, hogy a szabályozás pontosítására létrehozzanak egy tárcaközi ad-hoc bizottságot.


forrás: - Se munka, se pénz az ombudsman a fegyelmi eljárások elhúzód... (Euroastra, 2010.04.24 05:37)

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 18:35
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75