Kezdölap arrow Hírek arrow RÉF arrow Csalódtak a kormányban: meg sem érezték a béremelést (+videó)
Csalódtak a kormányban: meg sem érezték a béremelést (+videó)
2010. March 21.
„Nem erre számított senki, hiszen a kommunikáció azt hangsúlyozta, hogy egy év illetményét figyelembe véve, egy plusz havit fognak hazavinni. Borzalmas elkeseredés van az állományban” – közölte Nagy Gábor, a Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezetének elnöke.

Csalódtak a kormányban a közszféra dolgozói, ugyanis hiába ígérte a Bajnai-kabinet az adóváltozások után a dolgozók béremelését, a munkavállalók ebbõl semmit sem érzékelnek. A tûzoltóknál és a mentõsöknél is nagy az elkeseredés. A szuperbruttósítás és az adókulcsok változása után ugyanis számítottak a beígért fizetésemelésre.

A miniszterelnök tavaly nyáron magabiztosan jelentette be az adóváltozások után várható nettó bérnövekedést. Akkor azt ígérte, a felsõ tízezernél nõ az adóterhelés, mindenki másnál viszont több marad a borítékban. A közszférában dolgozók azonban csalódtak a kormányzati ígéretekben. A szuperbruttósítás és a személyi jövedelemadó-kulcsok csökkentése után például a tûzoltók is arra számítottak, hogy emelkedik fizetésük. 

Image
„Nem erre számított senki, hiszen a kommunikáció azt hangsúlyozta, hogy egy év illetményét figyelembe véve, egy plusz havit fognak hazavinni. Borzalmas elkeseredés van az állományban” – közölte Nagy Gábor, a Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezetének elnöke. 

 

Nagy az elkeseredés a mentõsöknél is. A hétezer munkavállaló bruttó átlagkeresete 170 ezer forint, de az adóváltoztatások után a többség havi százezer forintot sem visz haza. „A dolgozóink természetesen elégedetlenek, az elvándorlásról nincsenek adataink, tudniillik nincsen hová vándorolni. Marad az, hogy elégedetlenek. Ilyen szájízzel nehéz felelõsségteljes munkát vállalni. Mi bértárgyalásban vagyunk az Országos Mentõszolgálat vezetésével, de pillanatnyilag szóban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nehéz helyzetben van a költségvetés, az idei OMSZ kerete kevesebb, mint a tavalyi, ráadásul olyan pénzkifizetések terhelik, amik eddig szóba sem kerültek, és azokat senki nem ellentételezte. Még azt sem lehet, hogy helyi bértárgyalás során megpróbáljuk kompenzálni ezeket a veszteségeket” – nyilatkozta Toma Lajos, a Mentõdolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke.

Fokozta a bizonytalanságot és az elégedetlenséget a cafeteria-rendszer összeomlása is. A melegétkeztetési utalványok, és az üdülési csekk 25 százalékos megadóztatása mellett a hidegétkeztetési utalványokat 98 százalékos adóteher sújtja, így az állami intézmények nagy része megszüntette a béren kívüli juttatásokat, vagy azok adóvonzatát ráterhelte a munkavállalókra.

(hírTV)

forrás: Csalódtak a kormányban: meg sem érezték a béremelést (+videó)


A videó megtekinthetõ a HírTv weblapján: Csalódtak a kormányban: meg sem érezték a béremelést

Letölthetõ a szakszervezet oldaláról: híradó részlet (wmv)


 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 13:59
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75