Kezdölap arrow KÉT arrow Megtartják a tûzoltók a demonstrációjukat
Megtartják a tûzoltók a demonstrációjukat
2009. October 15.
Nem tudtak megállapodni a tûzoltó-szakszervezetek az illetékes minisztériummal, ezért megtartják az október 19-ére, jövõ hétfõre meghirdetett demonstrációjukat. A tûzoltók azért vonulnak utcára, mert szerintük a 2010-es költségvetés tervezetében jelölt elvonások veszélybe sodorják a tûzoltóságok mûködését.

A Hivatásos Önkormányzati Tûzoltók Országos Szövetsége (HÖTOSZ), a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) és a Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete (FTSZ) által megalakított demonstrációs bizottság tagjai szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölték: jövõre 1,8 milliárd forintos elvonás sújtaná a tûzoltóságokat. A több hónapos levélváltás során és a szerdai minisztériumi egyeztetésen nem közeledtek az álláspontok, ezért úgy látják, hogy nem maradt más lehetõségük, csak a demonstráció.

Ha legalább az idei összegû normatív támogatást nem kapják meg 2010-ben, a tûzoltók nem tudják esküjüket teljesíteni, mûködésképtelenné válnak a tûzoltóságok, így nem lesz biztosítva a lakosság tûzvédelme - mondta Rajnai Zsolt, a HÖTOSZ elnöke, hozzátéve, "ez nem lehet célja a köztársaságnak".

Közlése szerint az adójogszabályok januárban életbe lépõ változása miatt jelentõsen csökkenne a tûzoltóságok támogatása, emellett 300 milliót vonnának el a hivatásos önkormányzati tûzoltóságoktól a köztestületi önkéntes tûzoltók javára. Csak az adóemelésbõl fakadó többletkiadás egymilliárd forintot tesz ki, amivel a 2010. évi keretszám meghatározásánál sem a Pénzügyminisztérium, sem a tûzoltóságot felügyelõ önkormányzati minisztérium nem számolt - mondta a szakszervezet elnöke.

Rajnai Zsolt ezredes, aki egyben Kaposvár tûzoltóparancsnoka is, megjegyezte: a tûzoltók bére hat éve nem emelkedett, ráadásul a béren kívüli juttatásokat az új adóformák bevezetése, a jogszabályváltozás elviszi. Egy tûzoltó tiszthelyettes 15 év szolgálati viszonnyal nettó 95-102 ezer forint közötti összeget keres.

A tûzoltó-szakszervezetek még augusztusban - a költségvetési tervezet megismerésekor - Oszkó Péter pénzügyminiszterhez fordultak annak érdekében, hogy a jogszabályváltozás miatti többletkiadásukat és az önkéntes tûzoltók támogatását a költségvetés más forrásból biztosítsa, de nem történt érdemi lépés az ügyben. Szerdán Jauernik Istvánnal, az Önkormányzati Minisztérium államtitkárával egyeztettek, de a kiesõ támogatás biztosítására továbbra sem kaptak ígéretet.

A HÖTOSZ, a HTFSZ és az FTSZ múlt szerdán alakította meg demonstrációs bizottságát és október 19-ére nagyszabású demonstrációra mozgósítja a szervezetükhöz tartozó több mint 9 ezer tûzoltót. A Parlament elõtt tartandó demonstráción a tervek szerint legalább kétezer egyenruhás tûzoltó, több tucatnyi jármûfecskendõvel vonul majd fel. A szervezetek képviselõi amellett, hogy tiltakozó akciójukkal felhívják az országgyûlési képviselõk figyelmét a "rosszul tervezett költségvetés miatt" várható veszélyhelyzetre, a frakcióvezetõknek céljaik elérése érdekében egy "hivatalos felkérést" adnának át.

Bende Péter fõvárosi tûzoltóparancsnok, a Magyar Tûzoltó Szövetség elnöke azt mondta, hogy a munkaadók és a munkavállalók közösen vonulnak utcára, ami példa nélküli. Hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy a költségvetés nem az utcán, hanem a parlamentben dõl el.

Az altábornagy kérdésre válaszolva közölte, hogy a jövõ hétfõi megmozduláson csak szabadnapos vagy pihenõnapos tûzoltók vehetnek részt, az adott parancsnokságokon pedig biztosítva lesz a lakosság tûzvédelme.

Nagy Gábor, az FTSZ elnöke közölte: elfogadhatatlan, hogy a csökkentett támogatást egy átláthatatlan tervezetben juttatnák a parancsnokságoknak, ugyanis nincs elkülönítve a dologi és a személyi juttatás, ráadásul vonulási és a tûzvizsgálati kötelezettségüket a kevesebb pénz ellenére is teljesíteni kell.

Megtartják a tûzoltók a demonstrációjukat (HRportal, 2009.10.15 08:24) 

 Forrás: MTI, HR Portal

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 10:25
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75