Kezdölap arrow FTSZ arrow VT Határozatai arrow Tovább várnak a pénzükre a tûzoltók
Tovább várnak a pénzükre a tûzoltók
2009. August 25.
Tovább húzódik a tûzoltóknak a túlmunka után járó pénzük kifizetésének ügye.


Eredetileg a múlt héten egyeztetett volna az Önkormányzati Minisztérium, valamint a soproni ügyvédi iroda. Ám a minisztérium haladékot kért, így várhatóan szeptemberben kerül napirendre a téma. Ezt megelõzõen a kormánynak döntést kell hoznia, hogy a tárca képviselõje milyen felhatalmazással rendelkezzen egy esetleges peren kívüli egyezség megkötése során.

– Elõrelépés, hogy most a jogosságról már nincs vita és több részletkérdésben sikerült megállapodni – mondta el portálunknak Szováti Szabolcs ügyvéd. – A Legfelsõbb Bíróság a nyár elején kimondta: hathavi átlagban a negyvennyolc óra felett ledolgozott idõ után jár a túlmunkadíj. Amint megtudjuk a minisztérium végleges álláspontját, azt a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) elé visszük.

Akkor lehet véglegesnek tekinteni a megállapodást, ha a szakszervezet elfogadja az ajánlatot.

A gyors megegyezésre egyelõre kevés az esély, így félõ, hogy a tûzoltók idén már nem kapják meg a túlmunka után az elmaradt, de jogosan járó követeléseiket. A tûzoltókat képviselõ ügyvédi iroda országszerte mintegy nyolcvan parancsnokság ellen nyújtott be keresetet. Érdekesség, hogy eddig ez ügyben hatféle bírói döntés született. Jelenleg azon is vita van, hogy például az egészségügyi szabadság vagy a tanulmányi idõ beleszámít-e a szolgálati idõbe.

Az Önkormányzati Minisztérium nem vitatja tovább a tûzoltók túlszolgálati idejét és a lehetõ leggyorsabb megoldásra törekszik ezek kifizetésénél. Mindezt Jauernik István, a tárca államtitkára jelentette ki.

Gyenge Koppány soproni tûzoltó, a HTFSZ választmányi tagja lapunknak elmondta: a szakszervezet egyelõre nem tervez lépéseket, minderrõl leghamarabb a következõ, szeptemberi ülésen dönthetnek.

Forrás: Tovább várnak a pénzükre a tûzoltók


A Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezet telefonon érdeklõdött augusztus 18.-án az Önkormányzati Minisztériumnál. A ÖM munkatársa közölte velünk, hogy a szabadságok miatt nem lesz egyeztetés.
Azóta sem keresett meg minket az Önkormányzati Minisztérium!

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 07:00
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75