Kezdölap arrow KÉT arrow Teljesen megbénul a tûzoltóság?
Teljesen megbénul a tûzoltóság?
2009. August 15.
Oszkóhoz fordultak levélben
www.mno.hu

Jövõre már a tavasz elején megbénulhat a tûzoltóság munkája, ugyanis forrásátcsoportosítás miatt közel kétmilliárd forinttal csökkenne a hivatásos tûzoltók 2010-es évi támogatása. Mivel a jövedéki adó és az áfa emelése is megnehezíti a mûködést, ezért a pénzügyminiszterhez fordult a Magyar Tûzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke.
Bende Péter vezérõrnagy, az MTSZ elnöke az MTI-nek pénteken azt mondta: az adójogszabályok változása miatt 1,4 milliárd forinttal csökkenne a támogatásuk, emellett 350 milliót vonnának el hivatásos önkormányzati tûzoltóságoktól a köztestületi önkéntes tûzoltók javára. A tûzoltó tábornok közölte: az üzemanyag jövedéki adójának 7 százalékos emelése és az 5 százalékpontos áfanövekedés olyan pluszterheket ró a tûzoltóságokra, hogy már akár a tavasz elején nem tudnak káresetekhez vonulni. A tûzoltó jármûvek évente mintegy kétmillió liter gázolajat fogyasztanak, a jövedéki adó emelésének éves kihatása meghaladja a 60 millió forintot.

A vezérõrnagy, aki Budapest tûzoltóparancsnoka is, megjegyezte: ha az önkormányzatok nem támogatnák a tûzoltóságokat, mûködésképtelenné válnának. Mint ismert: a Bajnai-kormány azt tervezi, hogy 120 milliárd forintot von ki az önkormányzati rendszerbõl. Ez akár a középszintû közigazgatás és a rendõrség összeomlásához is vezethet.

A vezérõrnagy példaként említette, hogy a Fõvárosi Önkormányzat évente 400 millió forinttal támogatja a fõváros tûzoltóságát. „Ha nem tenné, május végén vonulásképtelenek lennénk” – jegyezte meg. Bende Péter szerint jelentõs problémát jelent az is, hogy mivel a munkahelyi képzések ezentúl 25 százalékos adókulcs alá esnek, nem tudják megfelelõen biztosítani a szükséges képzéseket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy csak az adóemelésbõl fakadó többletkiadás egymilliárd forintot tesz ki, amivel a 2010. évi keretszám meghatározásánál sem a Pénzügyminisztérium, sem a tûzoltóságot felügyelõ önkormányzati minisztérium nem számolt. Ezért csütörtökön Oszkó Péter pénzügyminiszterhez fordultak levélben. A tárcavezetõnél azt szeretnék elérni, hogy a jogszabályváltozás miatti többletkiadásukat és az önkéntes tûzoltók támogatását a költségvetés más forrásból biztosítsa.

(MTI/MNO)

forrás: Teljesen megbénul a tûzoltóság?

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 11:37
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75