Kezdölap arrow Hírek arrow ÁÉT arrow Az ÁÉT-en történt
Az ÁÉT-en történt
2009. May 28.
Ágazati Érdekegyeztető Tanács soron következő ülésére 2009. május 27-én (szerdán) 14 órai kezdettel került sor az Önkormányzati Minisztériumban.
 
A napirendi pontok között szerepelt többek között:

- a 13. havi illetmény és béren kívüli juttatások kompenzációs lehetőségei
- a szolgálati törvény módosításának jelenlegi helyzete
- a fegyveres szervek állományának munkaköri egészségi, pszichikai és fizikai alkalmasságának, illetve keresőképtelenség megállapításáról szóló rendelet módosításának kihatása az önkormányzati miniszter irányítása alá tartozó hivatásos állomány ellátásnak vonatkozásában
dr. Bárdos Judit ( BRDSZ) közvetítette napirend előtt a munkavállalói oldal javaslatát:

 - miszerint nem a 2010 évi 13. havi illetmény kompenzációjáról kell a tárgyalást folytatni, hanem a 2009. július 1. után kialakuló kompenzációt igénylő helyzetről. A munkáltatói oldal közölte, hogy az Országos Közszolgálati Tanács keretében folyó tárgyalásokhoz igazodik az ÖM és csak annak véglegesítése után lehet esetleg újból ezt a kérdést napirendre tűzni.

Ugyancsak  ekkor került felvetésre, hogy a minisztérium és az érintett szakszervezetek részvételével véglegesen meg kellene már határozni, hogy milyen egységes elvek alapján lehet megállapítani  a keletkezett túlmunka kiszámításának módszerét, amely alapját képezheti az un. túlóra perek végleges lezárásának.

A minisztérium képviseletében jelenlévő államtitkár ismételten kinyilvánította, hogy nem csak azok juthatnak majd hozzá a ki nem fizetett túlórák ellentételezéséhez, akik ezt bíróság előtt peresítették, hanem azok is, akik ezzel a lehetőséggel nem éltek. Ennek az érdekében sürgették az érdekképviseletek a számítási alap meghatározását, mivel ebben ellentétek vannak a szakszervezetek, az OKF és a minisztérium számításai között. Ezt két héten belül a tárgyalóasztal mellett kell megpróbálni feloldani.

- A szolgálati törvény tárgyalása során abban közös volt a véleménye mind a két oldalnak, hogy a határozatlan jogfogalmakat pontosítani kell, így pl.- a törvény 182.§ -hoz (eü, pszichikai, fizikai alkalmatlanság esetén felajánlott más beosztás alapos ok nélküli el nem fogadás esetén) az alapos indok sokkal pontosabb megfogalmazást igényelne, mint amit most a tervezetben olvasni lehet. Abban is egyetértés született, hogy a szakközépiskolai éveket a törvénybe kell foglalni!

- Az érdekképviseletek felvetették, hogy a távolléti díj meghatározásánál figyelembe kell venni, hogy egyedül az önkormányzati tűzoltóságnál fordul negatív irányba mintegy 20%-al ennek az összegnek a meghatározása az egészségügyi szabadság idejére. Akkor tudnak hozzájárulni az eü szabadságra járó távolléti díj 10 %-os csökkentéséhez, ha a tűzoltók tekintetében a műszakpótlékot is beszámítanák a távolléti díjba.
Itt került felvetésre ismét, hogy ebben a törvényben módosításban kellene rögzíteni a tűzoltóság részére a 40 órás munkahetet a jelenlegi 48 óra helyett.

Az Önkormányzati Minisztérium illetékes vezetőjének álláspontja szerint nem rendelkeznek azzal a fedezettel, hogy a legalább 25 éves szolgálati idővel rendelkező tűz és katasztrófavédelmi kollegák részére az un. hűségpótlékot 50 ezer Ft értékben biztosítani tudja. bár nem rendelkeznek arra vonatkozó adatokkal, hogy a vonatkozó állományból hány embert érintene a pótlék bevezetése, s ehhez mekkora forrásra volna szükség.
 
Nagy Gábor
elnök
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 19:04
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75