Kezdölap arrow KÉT arrow Áttörés a Hszt. egyeztetésében
Áttörés a Hszt. egyeztetésében
2009. May 20.
Áttörés a Hszt módosításával kapcsolatos tárgyalásokon
a Kormány visszalép a nyugdíjba vonulási feltételek drasztikus szigorításától

Juhász Gábor államtitkár a Kormány képviselõjeként és rendvédelmi dolgozók érdekképviseleti szerveinek vezetõi a lefolytatott több órás megbeszélés eredményeként megállapodtak, hogy a Kormány visszavonja a szolgálati törvény nyugdíjazási szabályainak módosítására vonatkozó elõterjesztését. A nyugdíjba vonulásra vonatkozó szabályok drasztikus szigorításának elmaradása mellett további kedvezõ hír, hogy a Kormány továbbra is kitart, az Alkotmánybíróság döntése elõtt beszámított szakközépiskolai idõ késõbbi felülvizsgálatának Hszt-ben történõ kizárása mellett.

Ismeretes, hogy az IRM május elsõ hetében olyan Hszt. módosítási javaslat tervezetet küldött meg a rendvédelmi szféra szakszervezetei számára véleményezésre, melyek minden korábbi elképzelésnél jobban megszigorították volna a szolgálati nyugállományba helyezés feltételeit, az egészségi alkalmassági felülvizsgálat (FÜV eljárás) rendjét és csökkentették volna az egészségügyi szabadság idejére fizetendõ járandóságot.

Juhász Gábor államtitkár úr május 19-én délutánra, egyeztetésre hívta a fegyveres és rendvédelmi dolgozók érdekképviseleti szerveinek vezetõit.  

A megbeszélésen a Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezetét Nagy Gábor elnök képviselte.

A több órás, konstruktív légkörben lezajlott egyeztetésen a felek sorra vették a tervezett intézkedéseket és elmozdultak egy szakszervezetek számára is elfogadható lehetséges megállapodás irányába.

Ennek lényege szerint a Kormány visszavonja a nyugállományba helyezés szigorítására vonatkozó korábbi javaslatát. Államtitkár úr ismételten megerõsítette, hogy a Kormány törvényi szinten, a Hszt. módosítása útján kívánja garantálni az Alkotmánybíróság döntése elõtt beszámított szakközépiskolai idõ elismerését, illetve kizárni a késõbbi felülvizsgálat lehetõségét.

Juhász Gábor államtitkár úr kifejtette, hogy az egészségügyi szabadság tartamára járó, jelenleg 100 %-os mértékû távolléti díj csökkentésétõl nem tudnak eltekinteni, mivel a kormány valamennyi biztosított vonatkozásában csökkenti a táppénz mértékét. A szakszervezetek javaslatára azonban ismételten áttekintik az erre vonatkozó jogszabály-tervezetet és a következõ szakértõi egyeztetésre pontosítják a vonatkozó rendelkezéseket.

Államtitkár úr elmondta továbbá, hogy a minisztérium vezetése következetes akar lenni a FÜV eljárás szabályainak módosítása során és meg akarják szüntetni az esetleges visszaélésekre lehetõséget nyújtó kiskapukat.

Végezetül a felek megállapodtak abban, hogy az egyeztetések május 21-én a jogi szakértõk részvételével folytatódnak, melynek idõpontjára az IRM - a szakszervezeti vezetõkkel folytatott egyeztetésnek megfelelõen - átdolgozza és pontosítja a jelenleg ismert jogszabály-tervezetet.
A szakértõi egyeztetés után a következõ magas szintû egyeztetésre május 25-én kerül sor, melyre államtitkár úr ismét a rendvédelmi szféra szakszervezeteinek vezetõit várja.

B u d a p e s t, 2009. május 20.

 

Nagy Gábor elnök

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 16:36
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75