Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow Ítélet van, a túlórapénz mégis az ablakban
Ítélet van, a túlórapénz mégis az ablakban
2009. May 16.

www.hirtv.hu

A Legfelsőbb Bíróság szerdán úgy döntött, hogy a tűzoltók 2007-től 2004. május elsejéig visszamenőleg túlóradíjat igényelhetnek minden olyan szolgálatra, amelyet a heti átlagos 48 órán felül teljesítettek. Az önkormányzati minisztérium nem vitatja a határozatot, de mégsem fizet.

Arra hivatkozik, hogy most a felülvizsgálati döntést követően a bíróságnak arról kell ítélkeznie, hogyan kell kiszámítani a túlszolgálati időt. A tűzoltó szakszervezetek időhúzással vádolják a kormányt, mondván a szolgálati naplók alapján visszakereshető és kiszámítható a túlóra mértéke. A magyar állam becslések szerint 30 milliárd forinttal tartozik a lánglovagoknak.

Az Önkormányzati Minisztérium a Legfelsőbb Bíróság szerdai döntése értelmében már nem vitatja, hogy a tűzoltóknak a 48 órai munkavégzés után - az uniós norma szerint - túlszolgálati időt kell fizetni, a 2004. május 1. óta keletkezett több milliárdot azonban mégsem utalják ki a lánglovagoknak.

„Mennyi az az óra, ami után ki kell számolni neki a járandóságát. Ebben nagyon nagy viták vannak. Én azt gondolom, nem fogunk tudni megegyezni,. Megint a bíróság fogja eldönteni, hogy hogyan kell ezt kiszámolni” – mondta Jauernik István MSZP-s államtitkár.

Kajsza: Időhúzásra játszik a kormány

Vicc, hogy a kormány nem tudja, hogyan kell kiszámolni a túlszolgálati időt - vélekedik a Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Kajsza Zoltán állítása szerint az ágazati érdekképviseletek eddig hat alkalommal, táblázatokkal bizonyították, hogy a 48 órán felüli túlmunka a szolgálati naplók alapján visszakereshető és kiszámítható. Úgy látja: a kormány időhúzásra játszik.

„Nem értjük ezt a huzavonát. Illetve értjük, mert fizetni nem akarnak, ők ezt meg is mondták, hogy ebben a kormányzati ciklusban nem akarnak fizetni, ami azért érdekes, mert kb. 10 milliárdos tételről van szó, és ez minden év után 1-2 milliárd kamattal nő, tehát az adófizetőknek egyre többe fog kerülni” – nyilatkozta Kajsza Zoltán, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

Az államtitkár a parlamentet és nem a Medgyessy-kormányt tette felelőssé, amiért 2004 előtt nem hozott az uniós irányelveknek megfelelő törvényt. A tűzoltók bérével kapcsolatban azt mondta: erre a költségvetés jelenleg nem tud több pénzt biztosítani, de a beosztások közötti különbségek csökkentéséről még lehet tárgyalni.

(hírTV)

forrás:http://www.hirtv.hu/gazdasag/?article_hid=270636

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 07:03
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75