Kezdölap arrow Hírek arrow RÉF arrow A rendvédelmi dolgozónak nem kell áldozatot hozniuk
A rendvédelmi dolgozónak nem kell áldozatot hozniuk
2009. February 23.

RTL Híradó - Kovács Dorián

Összesen 80 ezren dolgoznak a rendvédelmi szerveknél


Nem vonatkozna a nyugdíjkorhatár-emelés és a 13. havi nyugdíj megszüntetése a rendvédelmi dolgozókra: rendõrökre, tûzoltókra, katonákra. A szociális miniszter azt mondta, csak a szakszervezetek beleegyezésével lehetne változtatni az úgynevezett szolgálati nyugdíj rendszerén, a Rendészeti Védegylet elnöke viszont az RTL Híradónak azt mondta: szégyellje magát, akinek ez eszébe jut.

"Életünket és vérünket. Ennél a nyugdíjasok hétfõn többet mondtak. Azt mondták, hogy életünket, és vérünket, na és ha kell, természetesen zabot is fogunk hozni" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök szerint a nyugdíjasok még zabot is hoznának, ha azzal segíthetnének a költségvetésen, jelenleg ugyanis évi 600 millió pluszt tesz az állam a nyugdíjkasszába.

De vannak kivételek: a nyugdíjas rendõröknek, katonáknak és a többi rendvédelmi dolgozónak nem kell áldozatot hozniuk. Õket nem érintenék a tervezett változások: vagyis hogy 2016-tól 65 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt, a 2010 után nyugdíjba vonulóknak pedig nem járna a 13. havi illetmény. A szolgálati nyugdíjra jogosultak akár 40 évesen visszavonulhatnak, és a tervek szerint a 13. havi pénzrõl sem kell lemondaniuk.

A szociális miniszter azt mondja, szeretnének a szolgálati nyugdíj rendszerén is változtatni, de a szakszervezetek egyetértése nélkül semmit sem tehetnek.

„A rendvédelmi szerveknél a nyugalom, a szervezeteknek a normális mûködése eminens érdeke az egész társadalomnak. Ezért gondolom, hogy a szakszervezeteknek kell most végiggondolni a korábbi álláspontjukat és a kompromisszumok felé ellépni” – mondta Szûcs Erika szociális és munkaügyi miniszter.

A Rendészeti Védegylet vezetõje az RTL Híradónak azt mondta, szégyellje magát az, akinek az ötlet egyáltalán eszébe jutott.

„Aki ehhez a témához ért, szakmailag benne van, tisztában van a mai magyar közbiztonság helyzetével, tisztában van a közbiztonságban dolgozók fizetésével, a családjuk megélhetésével, aki mindezt tudja, az egyrészt azt mondom, hogy szégyellje magát, hogy ez eszébe jut” – mondta Katus Károly, a Rendészeti Védegylet elnöke.

Az országban összesen 80 ezren dolgoznak a rendvédelmi szerveknél, és több mint 70 ezren kapnak szolgálati nyugdíjat. Átlagosan 131 ezer forint nyugdíj jár nekik, de nem ritka, hogy valaki havi 200 ezer forintnál is többet kap.

 

Forrás: http://www.rtlhirek.hu/cikk/248128

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 23:05
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75