Kezdölap arrow KÉT arrow Napi Jelentés részlet!
Napi Jelentés részlet!
2009. February 18.

Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság

Központi Ügyeletének

Napi Jelentése

2009. év 02. hó 10. nap 0000 órától - 2009. év 02. hó 10. nap 2400 óráig bekövetkezett eseményekrõl


Készítette: vezetõ ügyeletes

Felterjesztem: Budapest, 2009. február 11.

Fõosztályvezetõ

NAPI JELENTÉS

  1. AZ ELMÚLT 24 ÓRÁBAN TÖRTÉNT KATASZTRÓFAVÉDELMI BEAVATKOZÁST IGÉNYLÕ ESEMÉNYEK JELENTÉSE:

Bekövetkezett események:

1. Jelentõsebb tûzeset:

Február 10-én 0746-kor Budapest, VIII. kerület Tolnai Lajos utca 5. szám alatti társasház földszinti lakásában tûz keletkezett. A lakás egyik szobájában bútorok és a fa galéria égett, a lakásban tartózkodó három gyermekbõl kettõ kimenekült, a harmadikat a tûzoltók légzõkészülékkel, védõsugár biztosítása mellett kihozták, a mentõknek átadták, a mentõorvos megállapította, hogy a gyermek elhunyt. A másik kettõ gyermeket a Heim Pál kórházba szállították. A tûzoltók egy darab gyors-beavatkozó sugárral a tüzet eloltották, azonban a lakás az önkormányzat helyszíni képviselõje szerint lakhatatlanná vált…..

2. Jelentõsebb mûszaki mentés:

 

Február 10-én 1035-kor az FTP hírközpontja jelzést kapott az Országos Mentõszolgálattól, mely szerint a Lágymányosi híd pesti hídfõjénél egy helikopter a Dunába zuhant, egy fõ kimenekült a roncsból, de további kettõ személy tartózkodhat még a gép fedélzetén. Az FTP a jelzésre II/K riasztást hajtott végre, összesen 15 jármûvel, 52 fõvel vonult a helyszínre. A tûzoltók kiérkezése elõtt a vízi-rendõrség tagjai 1049-kor a helikopterbõl a bent lévõ személyeket kiemelték, a mentõknek átadták, valamint a helikopterroncsot egy közeli uszályhoz rögzítették. A tûzoltók az építkezésen lévõ daruk segítségével 1158-kor kiemelték, a baleset helyszínét átadták a kivizsgálást végzõ hatóságok képviselõinek.
Az eseményrõl tájékoztatást kapott az ORFK, a BRFK, a KBSZ ügyelete és fõigazgatója, a MH Összhaderõnemi Parancsnokság Hadmûveleti Központja, az Országos Mentõszolgálat, szóbeli tájékoztatást kapott a kormányügyeletes, valamint az OKF érintett vezetõi. A Robinson 44-es helikopter fedélzetén utazók a Budaörsi repülõtérrõl felszállt helikopterrel az épülõ csepeli szennyvíztisztítóról készültek fotókat készíteni. Az eseményrõl a kormányügyeletes felé külön jelentés készült.

3. Egyéb esemény (pl.; gyakorlatok végrehajtása, segélyszállítmányok továbbítása, hivatásos állománnyal kapcsolatos rendkívüli események, stb.):

Február 10-én 1622-kor az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. KDSZ szakterület-vezetõje tájékoztatta a Központi Ügyeletet, hogy 1558-tól a még ellátatlan Ajka Tósok településrész villamos energia ellátó 20 kV-os hálózata is kijavításra került, így a fogyasztók villamos energia ellátását, középfeszültségû hálózati hiba nem zavarja. Elmondta, hogy kisfeszültségû hálózati hiba még elõfordulhat, arra kérték a fogyasztókat, hogy ebben az esetben azt telefonon jelezzék, azonban ilyen jelzés nem érkezett.

Február 10-én 1654-kor bejelentés érkezett Bicske HÖT-höz a bicskei rendõrkapitányság ügyeletérõl, hogy Bicskén a Szent István u. 77. számú családi ház elõtt egy bombát találtak. A katasztrófavédelemtõl Bicske I-es, Bicske tartalék és Bicske pálya vonult a rendõrség kérésére a zárás végrehajtásának biztosítása és a kitelepítés segítése céljából. A tûzszerészek 300m-es körben zárást rendeltek el, majd elkezdték a tûzoltók közremûködésével az érintett mintegy 40 család, kb. 100 fõ kitelepítését. Befogadó helyként a helyi, 2-es számú Általános Iskola fûtött tornaterme került kijelölésre, a lakosság nagy része azonban a közeli rokonokhoz távozott, az érintett területen a rendõri egységek a forgalomkorlátozásra intézkedtek. 1739-re a tûzszerészek a bombát biztonságba helyezték, 1752-kor feloldották a zárást, és a lakosok hazatérhettek otthonaikba. Az eseményrõl a kormányügyeletes felé külön jelentés készült.

Február 10-én 1759-kor az OMSZ narancs riasztást adott ki a G (Észak-Magyarország) régióra, miszerint „erõs havazás, helyenként néhány óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó várható! Vegyes halmazállapotú csapadékra számíthatunk, esõ, havas esõ, havazás egyaránt elõfordulhat. A régió északi, északkeleti felén és a magasabban fekvõ területeken (kb. 250-300 m fölött) nagyrészt havazás valószínû. Reggelig több helyen további kb. lepel-5 cm hó hullhat, míg a magasabban fekvõ területeken kb. 5-10 cm friss hó is lehet. A csapadék zöme az éjszaka elsõ felében várható. Az alacsonyabban fekvõ részeken az esetlegesen lehulló hó többfelé olvadni fog.” A narancs riasztást 2230-kor az OMSZ visszaminõsítette citromsárgára.

Tények és kérdések:

1.) 1996. évi XXXI. törvény 3. §-a szerint:
„3. § A hivatásos állami, a hivatásos önkormányzati, az önkéntes és a létesítményi tûzoltóság (a továbbiakban együtt: tûzoltóság)..”
Kijelenthetjük, hogy Bicske I-es, Bicske tartalék és Bicske pálya a tûzoltóság kötelékébe tartozik és nincs a katasztrófavédelem alá rendelve, vonulást a tûzoltóság hajtott végre és nem a katasztrófavédelem.
 
2.) Ez - azon kívül, hogy érthetetlen és felháborító - a jelentés a valóságnak nem megfelelõ és a hatályos jogszabályokkal ellentétes tényt állít.
Amennyiben egy hivatalos jelentés valótlanságot és/vagy jogsértõ ténymegállapítást tartalmaz, azt fegyelmi eljárásban vizsgálni kell a felelõsség megállapítása és a jogsértõ állapot mihamarabbi megszüntetése érdekében. Ez az elöljárónak kötelessége. Ha a jogsértésrõl tudomást szerez - szerzett, mert a jelentés eleve neki készült - és nem jár el, akkor õ maga is jogsértést követ el.

3.) A fenti jelentésben melyek a
KATASZTRÓFAVÉDELMI BEAVATKOZÁST IGÉNYLÕ ESEMÉNYEK?

[ 1996. évi XLIII. törvény:

69. § (1) A hivatásos állomány tagja szolgálatteljesítése során köteles végrehajtani az elöljáró parancsát, a felettes rendelkezését, kivéve, ha azzal bûncselekményt követne el.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt kivétellel a hivatásos állomány tagja a jogszabálysértõ parancs, rendelkezés végrehajtását nem tagadhatja meg. Ha azonban annak jogellenessége felismerhetõ számára, arra haladéktalanul köteles az elöljáró figyelmét felhívni. Ha az elöljáró a parancsát, a felettes a rendelkezését ennek ellenére fenntartja, azt kérelemre írásba kell foglalnia. A jogszabálysértõ parancs, rendelkezés végrehajtásáért kizárólag az azt kiadó felel.

119. § (1) Fegyelemsértést követ el és fegyelmi eljárás keretében felelõsségre kell vonni a hivatásos állomány tagját, ha szolgálati tevékenysége során a szolgálati viszonyával kapcsolatos kötelezettségét vétkesen megszegi.
(2) Fegyelmi eljárás keretében kell elbírálni a hivatásos állomány tagjának azt a szabálysértését, amelyet szolgálati helyen vagy a szolgálattal összefüggésben követett el.

121. § (1) A hivatásos állomány tagja nem fenyíthetõ meg, ha a fegyelemsértést az elöljáró (vezetõ) parancsára követte el. Ha azonban tudta, hogy a kapott parancs teljesítésével fegyelemsértést követ el, és azt a 69. § (2) bekezdésben elõírtak mellõzésével végrehajtotta, a felelõsségét meg kell állapítani. ]
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 17:21
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75