Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Napi Jelentés részlet!
Napi Jelentés részlet!
2009. February 18.

Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság

Központi Ügyeletének

Napi Jelentése

2009. év 02. hó 10. nap 0000 órától - 2009. év 02. hó 10. nap 2400 óráig bekövetkezett eseményekrõl


Készítette: vezetõ ügyeletes

Felterjesztem: Budapest, 2009. február 11.

Fõosztályvezetõ

NAPI JELENTÉS

  1. AZ ELMÚLT 24 ÓRÁBAN TÖRTÉNT KATASZTRÓFAVÉDELMI BEAVATKOZÁST IGÉNYLÕ ESEMÉNYEK JELENTÉSE:

Bekövetkezett események:

1. Jelentõsebb tûzeset:

Február 10-én 0746-kor Budapest, VIII. kerület Tolnai Lajos utca 5. szám alatti társasház földszinti lakásában tûz keletkezett. A lakás egyik szobájában bútorok és a fa galéria égett, a lakásban tartózkodó három gyermekbõl kettõ kimenekült, a harmadikat a tûzoltók légzõkészülékkel, védõsugár biztosítása mellett kihozták, a mentõknek átadták, a mentõorvos megállapította, hogy a gyermek elhunyt. A másik kettõ gyermeket a Heim Pál kórházba szállították. A tûzoltók egy darab gyors-beavatkozó sugárral a tüzet eloltották, azonban a lakás az önkormányzat helyszíni képviselõje szerint lakhatatlanná vált…..

2. Jelentõsebb mûszaki mentés:

 

Február 10-én 1035-kor az FTP hírközpontja jelzést kapott az Országos Mentõszolgálattól, mely szerint a Lágymányosi híd pesti hídfõjénél egy helikopter a Dunába zuhant, egy fõ kimenekült a roncsból, de további kettõ személy tartózkodhat még a gép fedélzetén. Az FTP a jelzésre II/K riasztást hajtott végre, összesen 15 jármûvel, 52 fõvel vonult a helyszínre. A tûzoltók kiérkezése elõtt a vízi-rendõrség tagjai 1049-kor a helikopterbõl a bent lévõ személyeket kiemelték, a mentõknek átadták, valamint a helikopterroncsot egy közeli uszályhoz rögzítették. A tûzoltók az építkezésen lévõ daruk segítségével 1158-kor kiemelték, a baleset helyszínét átadták a kivizsgálást végzõ hatóságok képviselõinek.
Az eseményrõl tájékoztatást kapott az ORFK, a BRFK, a KBSZ ügyelete és fõigazgatója, a MH Összhaderõnemi Parancsnokság Hadmûveleti Központja, az Országos Mentõszolgálat, szóbeli tájékoztatást kapott a kormányügyeletes, valamint az OKF érintett vezetõi. A Robinson 44-es helikopter fedélzetén utazók a Budaörsi repülõtérrõl felszállt helikopterrel az épülõ csepeli szennyvíztisztítóról készültek fotókat készíteni. Az eseményrõl a kormányügyeletes felé külön jelentés készült.

3. Egyéb esemény (pl.; gyakorlatok végrehajtása, segélyszállítmányok továbbítása, hivatásos állománnyal kapcsolatos rendkívüli események, stb.):

Február 10-én 1622-kor az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. KDSZ szakterület-vezetõje tájékoztatta a Központi Ügyeletet, hogy 1558-tól a még ellátatlan Ajka Tósok településrész villamos energia ellátó 20 kV-os hálózata is kijavításra került, így a fogyasztók villamos energia ellátását, középfeszültségû hálózati hiba nem zavarja. Elmondta, hogy kisfeszültségû hálózati hiba még elõfordulhat, arra kérték a fogyasztókat, hogy ebben az esetben azt telefonon jelezzék, azonban ilyen jelzés nem érkezett.

Február 10-én 1654-kor bejelentés érkezett Bicske HÖT-höz a bicskei rendõrkapitányság ügyeletérõl, hogy Bicskén a Szent István u. 77. számú családi ház elõtt egy bombát találtak. A katasztrófavédelemtõl Bicske I-es, Bicske tartalék és Bicske pálya vonult a rendõrség kérésére a zárás végrehajtásának biztosítása és a kitelepítés segítése céljából. A tûzszerészek 300m-es körben zárást rendeltek el, majd elkezdték a tûzoltók közremûködésével az érintett mintegy 40 család, kb. 100 fõ kitelepítését. Befogadó helyként a helyi, 2-es számú Általános Iskola fûtött tornaterme került kijelölésre, a lakosság nagy része azonban a közeli rokonokhoz távozott, az érintett területen a rendõri egységek a forgalomkorlátozásra intézkedtek. 1739-re a tûzszerészek a bombát biztonságba helyezték, 1752-kor feloldották a zárást, és a lakosok hazatérhettek otthonaikba. Az eseményrõl a kormányügyeletes felé külön jelentés készült.

Február 10-én 1759-kor az OMSZ narancs riasztást adott ki a G (Észak-Magyarország) régióra, miszerint „erõs havazás, helyenként néhány óra alatt 5 cm-t meghaladó friss hó várható! Vegyes halmazállapotú csapadékra számíthatunk, esõ, havas esõ, havazás egyaránt elõfordulhat. A régió északi, északkeleti felén és a magasabban fekvõ területeken (kb. 250-300 m fölött) nagyrészt havazás valószínû. Reggelig több helyen további kb. lepel-5 cm hó hullhat, míg a magasabban fekvõ területeken kb. 5-10 cm friss hó is lehet. A csapadék zöme az éjszaka elsõ felében várható. Az alacsonyabban fekvõ részeken az esetlegesen lehulló hó többfelé olvadni fog.” A narancs riasztást 2230-kor az OMSZ visszaminõsítette citromsárgára.

Tények és kérdések:

1.) 1996. évi XXXI. törvény 3. §-a szerint:
„3. § A hivatásos állami, a hivatásos önkormányzati, az önkéntes és a létesítményi tûzoltóság (a továbbiakban együtt: tûzoltóság)..”
Kijelenthetjük, hogy Bicske I-es, Bicske tartalék és Bicske pálya a tûzoltóság kötelékébe tartozik és nincs a katasztrófavédelem alá rendelve, vonulást a tûzoltóság hajtott végre és nem a katasztrófavédelem.
 
2.) Ez - azon kívül, hogy érthetetlen és felháborító - a jelentés a valóságnak nem megfelelõ és a hatályos jogszabályokkal ellentétes tényt állít.
Amennyiben egy hivatalos jelentés valótlanságot és/vagy jogsértõ ténymegállapítást tartalmaz, azt fegyelmi eljárásban vizsgálni kell a felelõsség megállapítása és a jogsértõ állapot mihamarabbi megszüntetése érdekében. Ez az elöljárónak kötelessége. Ha a jogsértésrõl tudomást szerez - szerzett, mert a jelentés eleve neki készült - és nem jár el, akkor õ maga is jogsértést követ el.

3.) A fenti jelentésben melyek a
KATASZTRÓFAVÉDELMI BEAVATKOZÁST IGÉNYLÕ ESEMÉNYEK?

[ 1996. évi XLIII. törvény:

69. § (1) A hivatásos állomány tagja szolgálatteljesítése során köteles végrehajtani az elöljáró parancsát, a felettes rendelkezését, kivéve, ha azzal bûncselekményt követne el.
(2) Az (1) bekezdésben foglalt kivétellel a hivatásos állomány tagja a jogszabálysértõ parancs, rendelkezés végrehajtását nem tagadhatja meg. Ha azonban annak jogellenessége felismerhetõ számára, arra haladéktalanul köteles az elöljáró figyelmét felhívni. Ha az elöljáró a parancsát, a felettes a rendelkezését ennek ellenére fenntartja, azt kérelemre írásba kell foglalnia. A jogszabálysértõ parancs, rendelkezés végrehajtásáért kizárólag az azt kiadó felel.

119. § (1) Fegyelemsértést követ el és fegyelmi eljárás keretében felelõsségre kell vonni a hivatásos állomány tagját, ha szolgálati tevékenysége során a szolgálati viszonyával kapcsolatos kötelezettségét vétkesen megszegi.
(2) Fegyelmi eljárás keretében kell elbírálni a hivatásos állomány tagjának azt a szabálysértését, amelyet szolgálati helyen vagy a szolgálattal összefüggésben követett el.

121. § (1) A hivatásos állomány tagja nem fenyíthetõ meg, ha a fegyelemsértést az elöljáró (vezetõ) parancsára követte el. Ha azonban tudta, hogy a kapott parancs teljesítésével fegyelemsértést követ el, és azt a 69. § (2) bekezdésben elõírtak mellõzésével végrehajtotta, a felelõsségét meg kell állapítani. ]
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 22:28
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75