Kezdölap arrow KÉT arrow VISSZAÁLLAMOSÍTÁSOK? KÖZMUNKÁK ÁPRILISTÓL
VISSZAÁLLAMOSÍTÁSOK? KÖZMUNKÁK ÁPRILISTÓL
2009. January 23.

 

 

 

www.fmh.hu

Szabadegyháza - Az önkormányzati államtitkár bizonyos reformokat keresztülvihetõnek tart, mivel az ellenzék programjában is szerepelnek.
 
Személyi jövedelemadóból több bevételük lesz idén az önkormányzatoknak. Az Út a munkához program április elején indul. A közmunkáknál a bérek 95 százalékát biztosítják, csak 5 százalék terheli majd az önkormányzatokat. Mindez egy szakmai tanácskozáson hangzott el.
 
Ma még nem lehet tudni, milyen hosszú lesz a világméretû válság, ezért óvatos tervezésre van szükség - mondta tegnap Jauernik István, az önkormányzati minisztérium államtitkára a Szabadegyházán tartott szakmai tanácskozáson. A jelenlévõ polgármestereket leginkább érdeklõ költségvetésrõl szólva elmondta, hogy a magasabb bevételek miatt személyi jövedelemadóból 14,1 százalékkal többet kapnak idén az önkormányzatok, mint tavaly. A 13. havi fizetések 180 ezer forint alatti részére a minisztériumok keretébõl zároltak 47 milliárdot, így a minisztériumok fedezik majd az önkormányzatok 13. havi bérét. Nincs pénzügyi kényszer, hogy a közszféra ne növelje a munkanélküliek számát.
 
 

Az államtitkár elmondta, a minisztériumuk is ír ki pályázatot bölcsõdék, óvodák, iskolák felújítására. A 4,1 milliárdos keretbõl 10-20 milliós pályázatokat támogatnak majd. A polgármesterek ezt üdvözölték, mivel az eddigi lehetõségek csak nagy volumenû munkákra vonatkoztak. Az úgynevezett aszfaltpénzbõl ezután nem csak javítást, hanem új szilárd burkolat megépítését is engedélyezik.

Elhangzott, hogy április elején lép életbe az Út a munkához program, amely közmunkát, közfoglalkoztatást kíván biztosítani a munkaképes segélyezetteknek. A közmunkák esetében a bér 95 százalékát biztosítja az állam, a maradék 5 százalék terheli csak az önkormányzatokat. Akinek munkát nem tudnak biztosítani, az 23 ezer forint rendelkezésre állási díjat kap, míg feladat nem lesz. Elhangzott, hogy az iparûzési adóból lehet helyi alapot létrehozni a vállalkozások támogatására

A reformokról szólva az államtitkár azt mondta, a nagy ellátórendszerek reformja nélkül önkormányzati sem lehet. Ugyanakkor szükség lenne változtatásra. Azt mondta, ma a közoktatás önkormányzati feladat, ám lehet, hogy az állam kezében jobb helyen lenne, azzal, hogy az óvoda és az alapfokú oktatás maradjon helyben. Más feladatok visszaállamosítását is elképzelhetõnek tartja. Ilyen a tûzvédelem, a közfoglalkoztatás. Kifejtette, hogy a Fidesz programjában is szerepel a tûzoltóság állami kézbe vétele, a megyei és a nagyvárosi képviselõ-testületek létszámának csökkentése, a városok és körzetük együttes közszolgáltatás biztosítása.

A polgármesterek kétségbevonták, hogy kétharmados törvényt sikerül módosítani. Kérdeztek a pályázatokkal, az Út a munkához programmal kapcsolatban. A találkozót szervezõ Ecsõdi László országgyûlési képviselõ egy kérdésre válaszolva nem tartotta elképzelhetõnek az önkormányzati rendõrség létrehozását.
 

Forrás: http://www.fmh.hu/kozelet/20090121_visszaallamositasok__dkozmunkak_aprilisto

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 06:02
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75