Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow Pert nyertek túlóráik ügyében a szombathelyi tűzoltók
Pert nyertek túlóráik ügyében a szombathelyi tűzoltók
2008. February 28.
Az elsőfokú ítélet szerint 48 órányi munkahét ledolgozása után jár a túlórapénz a szombathelyi tűzoltóknak, ami alapján csaknem százmillió forintot kell nekik kifizetni. Ők viszont azt szeretnék, ha 40 óra ledolgozása után járna a pluszpénz, ezért fellebbeznek.
Első fokon pert nyertek a szombathelyi hivatásos állományú tűzoltók, a nem jogerős ítélet szerint munkáltatójuknak 2004 májusától visszamenőlegesen ki kell fizetnie elmaradt túlóráik egy részét - közölte a felperesek egyik ügyvédje csütörtökön.

Szováti Csaba szerint az ítélet azért precedensértékű, mert hasonló ügyekben a jogalapot illetően már születtek úgynevezett közbenső ítéletek, de most először határozta meg a bíróság összegszerűen a fizetendő túlóradíjakat, illetve azok kamatait. Az hatvannyolc szombathelyi tűzoltó esetében ez összesen csaknem százmillió forintot jelent.

A hivatásos tűzoltók azt kérték a bíróságtól, hogy heti 40 óra feletti munkavégzésüket számolhassák el túlmunkaként, egy európai uniós jogszabály ugyanis a heti 40 órás munkahét felett a plusz munka kifizetését vagy szabadnap kiadását rendeli el. A munkáltató azonban egy magyar jogszabályra hivatkozva csak 50 óra feletti munkavégzés után fizetett túlórát, holott a szombathelyi tűzoltók nem egyszer heti 72 órát is dolgoztak. A magyar jogszabály szerint a heti munkaidőt fokozatosan kell csökkenteni, és 2008-ban kell eljutni a 40 órás munkahéthez.

Az ügyvéd szerint a felperesek kidolgoztak egy olyan programot, amely a 40 órás és a 48 órás munkahetet figyelembe véve, minden érintett tűzoltóra személyre szabva tartalmazta a kifizetendő túlóradíjak összegét. A számítás módját és összegszerűségét az alperes a tárgyaláson nem vitatta, a keresetek jogalapját viszont igen.

A bíróság végül szerdai nem jogerős ítéletében azt állapította meg, hogy a 48 órás munkahetet meghaladó munkavégzés számít túlmunkának, erre jár külön díjazás, melynek összegét együttesen kamataival együtt 98 millió forintban határozta meg.

Szováti Csaba elmondta: vélhetően az ítélet írásba foglalása után a felperesek is fellebbezést nyújtanak majd be az ítélet ellen. Változatlanul szeretnék ugyanis elérni, hogy a 40 órás munkahét feletti munkavégzés után kapják meg túlóradíjukat, mégpedig kamatostul.

Index.hu

Forrás:http://index.hu/politika/belfold/tuzoltok0802/ 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 21:40
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75