Kezdölap arrow Hírek arrow SZÉF arrow SZÉF: Egy napirend, több probléma
SZÉF: Egy napirend, több probléma
2008. January 19.
A SZÉF-en történt
Süli Ferenc - dr.Heiling Ottó  -  FRDÉSZ-HOSZ


A SZÉF január 17-i ülésén mindössze egyetlen napirendi pont – a szakközépiskolai tanulmányok szolgálati idõbe történõ beszámítása szerepelt. Mint ismeretes, a Legfelsõbb Bíróság még 2007 decemberében meghozott jogegységi határozata egyértelmûvé tette a vonatkozó jogszabályok értelmezését, ugyanakkor a kormány a mai napig nem adott ki erre vonatkozó egységes értelmezést, iránymutatást a közigazgatási szervek részére, mely továbbra is magában hordozza az eltérõ jogalkalmazás veszélyét. A munkavállalói oldal ezért is kezdeményezte a rendkívüli ülést. Az egyeztetésen dr. Heiling Ottó alelnök képviselte a Honvédszakszervezetet...


A január 17-i Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fóruma (SZÉF) ülést a munkavállalói oldal egyeztetése elõzte meg, ahol Kónya Péter elnök bejelentette: napirend elõtt több gondot, megoldandó problémát kíván felvetni.

A szakszervezetek képviselõi egyetértettek abban, hogy fel kell hívni a SZÉF mûködtetéséért felelõs igazságügyi tárca irányítóinak figyelmét arra, hogy az érdekegyeztetõ fórumon elhangzottakat az utóbbi idõben nem regisztrálják jegyzõkönyvekben, s – a közösen elfogadott ügyrend ellenére - az itt elfogadott döntések sem jelennek meg az illetékes minisztériumok hivatalos közlönyeiben sem. A közeljövõben szükséges meghatározni a szakszervezetek reprezentativitását is – ez a szavazati arányok miatt rendkívül fontos -, hiszen hamarosan megkezdõdnek a 2008. évi bértárgyalások.

A kormány nevében dr. Piros Attila szakállamtitkár elõzetesen írásban jelezte a munkavállalói oldal felé, hogy ezen az ülésen, a jogegységi határozat közlönyben való megjelenését követõen, a kormány hivatalosan is állást foglal az ügyben.  A mai ülésen az államtitkár felolvasta a hivatalos döntést. A kabinet ebben rögzíti: a Hszt. hatálya alá tartozó, szolgálati jogviszonyban állóknak a kormányzati személyügyi szervek, önkormányzatok a jogegységi határozat rendelkezõ részében foglaltaknak megfelelõen, az indokolásban megjelölt jogszabályokban foglaltak szerint, hivatalból módosítják a szolgálati idejüket, míg az érintett körbõl eltávozottak írásban kérhetik a tanulmányi idõ beszámítását.

A bejelentést a munkavállalói oldal megdöbbenéssel fogadta, hiszen számtalan kérdésben eltérõ vélemények fogalmazódtak meg a korábbi egyeztetéseken mindkét oldal részérõl.

A kialakult vitában Kónya Péter elmondta: a munkavállalói oldal szerint a kormány a lehetõ legszûkebb értelmezését adja az LB határozatának, s így számtalan egyéni vagy általános probléma és ebbõl származó jogvita jelentkezik majd. Vagyis ez az álláspont a kitûzött közös cél elérésére, miszerint a tömeges pereskedést a felek elkerüljék, nem alkalmas.

Dr. Heiling Ottó, a Honvédszakszervezet alelnöke hozzászólásában hangsúlyozta: sajnálatos, hogy a kormánydöntés hatálya nem terjed ki a katonákra. A vonatkozó jogszabályok szerint az igazságügy miniszter feladat és felelõssége az egységes jogszabály értelmezés és jogalkalmazás biztosítása, és az is, hogy egy ilyen vonatkozású rendelkezés, döntés mellõzzön mindennemû diszkriminációt. Természetesen a HOSZ tudja a kötelességét, és az általa képviseltek érdekében továbbra is mindent megtesz. A HOSZ célja, hogy a szakközépiskolai idõ – a többi fegyveres szervhez hasonlóan - a katonák szolgálati idejébe is beszámítson, és a szakszervezet meg fogja találni azt a megoldást, amely ezt lehetõvé is teszi.

Piros Attila, az IRM szakállamtitkára az ülésen többször hangsúlyozta: a Legfelsõbb Bíróság egyértelmû határozatot hozott, tehát nem kell jogot alkotni, nincs mit értelmezni, egyszerûen csak végre kell hajtani a határozatban foglaltakat. Az államtitkár szerint a tömeges  pereskedés sem fenyegeti a munkáltatókat, hiszen tiszta a jogi helyzet, és emellett a kormányzat biztosítja a végrehajtáshoz szükséges anyagi fedezetet is.

forrás: http://www.hsz.hu/rovatok/akt/sef0117/

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég online
Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 19:25
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75