Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow OKF kontra tűzoltás
OKF kontra tűzoltás
2007. September 09.

www.langlovagok.hu

A Görögországban bekövetkezett rendkívüli tűzesettel és a fővárosi tűzoltók szereplésével kapcsolatban sok hír és még több találgatás látott napvilágot. Elhangzottak vádak és védekezések. Egy kívülálló szemében a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok (HÖT) és a katasztrófavédelem (OKF) kapcsolatában ez mintegy "szakítópróbaként" jelenik meg.

Rendkívül fontos az, hogy az állampolgárok megértsék: az elméleti vezetés és a valódi végrehajtók közötti időnkénti kommunikációs zavar vagy hibás szóhasználat ellenére a védelmük nem szenved csorbát.

Azonban itt egy olyan helyzetről van szó, mely valóban tisztázásra szorul. Ugyanis az első, zaklatott pillanatok hatására tett nyilatkozatokból valódi következtetést levonni talán valóban helytelen. Tehát a teljesség igénye nélkül nézzük meg, hogy mi is történt valójában.

A rendkívüli szárazság (és talán gyújtogatás) következtében Görögországban tüzek lángoltak fel. A tüzek a görög (és uniós) állampolgárok életét és vagyonbiztonságát közvetlenül veszélyeztették. A tüzeket jellegük, a helyi viszonyok és kiterjedésük miatt már nem tudták kezelni a helyi erők. A tűz elérte Athén külvárosát. Ekkor Athén polgármestere segítséget kért az uniós fővárosok polgármestereitől, így Budapest főpolgármesterétől is, egy már létező megállapodás alapján. A budapesti főpolgármester azonnal felkérte a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság (FTP) parancsnokát az azonnali segítségnyújtásra. Az FTP vezetője példás gyorsasággal összeállította, összeállíttatta a bevetés személyzetét. Eddig nem tapasztalt gyorsasággal elindult a magyar kontingens segítséget nyújtani. 18 tűzoltó és egy orvos indult a bevetésre. Feladataikat kiválóan elvégezték. Időközben Magyarország miniszterelnöke újabb tűzoltócsapatokat ígért görögországi kollégájának. A magyar tűzoltók ismét letették névjegyüket a világ asztalára, az elsők között bizonyítva az Európai Unió összetartozását. Ezek a tények.

Az OKF szemszögéből jogosnak tűnik az észrevétel, miszerint az FTP részéről jelenteni kellett volna az eseményt. Ez talán mulasztás volt, de ellensúlyozza az a tény, hogy a reagálásra kevés idő állt rendelkezésre. Az is kifogás volt, hogy a tűzoltók mintegy titokban indultak a beavatkozásra. Ez természetesen nem igaz, hiszen a Külügyminisztériumon keresztül szervezték meg az utat. Titok azért sem lehetett, mert a miniszterelnök újabb tűzoltókat ígért görög kollégájának. Tehát tudott a tűzoltók ott tartózkodásáról, így az út a legkevésbé sem minősülhet titkos akciónak, már persze ha figyelik a híradásokat, és/vagy a miniszterelnök nyilatkozatait.

Másfelől felmerült az a kritikai észrevétel, hogy az OKF-nek köze nincs a katasztrófák elhárításához, csupán a szerepléshez és a felelősségre vonáshoz. Az ilyen típusú tervek hiánya azonban nemzetközi probléma, uniós szintű. Ezt bizonyítja az alábbi hír:

"Közös európai katasztrófavédelem

Haladéktalanul lépéseket kell tenni a közös európai katasztrófavédelem kiépítéséért, hangsúlyozta szerdán Brüsszelben Fazakas Szabolcs szocialista európai parlamenti képviselő. Az Európai Parlament (EP) szocialista frakciójának ülésén a görög erdőtüzekkel kapcsolatban emlékeztetett arra, Európa-szerte évek óta rendszeresen előfordulnak jelentős természeti katasztrófák - árvizek, erdőtüzek és más csapások -, az érintett országok azonban magukra vannak hagyva, és az európai segítség nem vagy csak késve jelenik meg.
"Ez azt mutatja, hogy a 2001-ben létrehozott rendszer nem működik elég hatékonyan, ezért haladéktalanul lépéseket kell tenni a közös európai katasztrófavédelem kiépítése végett" - mondta a magyar képviselő, aki tagja az EP elnökségének is."

Így tehát jól látható, hogy az OKF-en nincs mit számon kérni. A jövőben persze lehet és talán kívánatos ilyen terveket készíteni, hiszen akár mi is szorulhatunk segítségre. Mindenesetre a tűzoltóságok tekintetében megvalósulni látszik a közös európai felelősségvállalás és nem utolsó sorban az élet és vagyonmentés.

Most nézzük, mi történt munkajogilag, szolgálatilag. Az FTP parancsnoka utasítást kapott a munkáltatójától, a fővárosi főpolgármestertől. Ezt azonnal végre kell hajtani, mert ellenkező esetben megvalósul a munkamegtagadás ténye. Szolgálatilag pedig a helyzet egyszerű: tűzjelzés és segítségkérés érkezett az FTP-re. Az ezt követő feladatokat az FTP példásan oldotta meg. Megszervezte a tűzoltók útját Európán keresztül a Külügyminisztérium segítségével, összegyűjtötte azokat a tűzoltókat, akik nyelveket beszélnek, orvosi ellátásról gondoskodott, biztosította a szükséges szereket, felszereléseket és a szolgálat átszervezésével továbbra is ellátta a területe tűzvédelmét.

Eredmények: az események után Magyarország neve nem csak a költségvetési gondok miatt ismert Európában. A gondok ellenére részt vettünk egy katasztrófahelyzet kezelésében. A tűz kioltásában és az emberi élet védelmében hazánk is komoly szerepet játszott a nemzetközi porondon. Tűzoltóink ismét bizonyították: az európai közösség tagjai vagyunk.

Köszönöm nekik.

Ördög László

 

(2007. szeptember 4.)

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 15:26
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75