Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow A nyugdíjreform célja
A nyugdíjreform célja
2007. July 02.
(A tűzoltóknál)
 
A már megszerzett jogok csorbításának nyilván van oka, nekünk csak meg kell találni. Az értelmét az előzőkben tisztázni véltem: vagy van, vagy nincs. De mi lehet maga a cél? Nagy kérdés! Mivel nem vagyunk kormányzati tényezők (hál’ Istennek), ezért csak találgatni tudok. Cél lehet például a megtakarítás, de azért a nyugdíjasokon megtakarítani a nyugdíjat? Nem oké! Vagy az értelmes cél, hogy kevesebben menjenek nyugdíjba? Ennek már van értelme. 
Az értelem, a cél az, hogy a befolyó összegnél kevesebb legyen a kifizetés. Így lehet „rentábilis” a kassza. Ennek lenne létjogosultsága, ha embertelen is. Végül is, kit érdekel az erkölcs, az eskü, az emberség, ha a bevételről van szó? No meg kit érdekel a megállapodás, amit a tűzoltó és az Államszervezet kötött? Ha már annyi minden változik, éppen ez lenne a kivétel? A jog kit érdekel, ha PÉNZRŐL VAN SZÓ? 
Igen, tudom, csak a szám jár! Ez csak rémhírterjesztés. 
 
Image 
De ezek tényleg rémhírek? Talán nem… Például, ha felemelik a tűzoltók nyugdíjkorhatárát, akkor érdekes eredményt kapunk: valamennyien tudjuk, hogy minden évben vizsgálják a tűzoltók alkalmasságát. Ez szinte minden részletre kiterjedő vizsgálat, s ennek oka kettős: védik a tűzoltót, hogy teljesen egészséges legyen, másrészt védik az Állampolgárt is, hogy a beavatkozó tűzoltó bizonyosan képességei csúcsán legyen. Mert ha a tűzoltó nem egyfajta „szuperember”, akkor az Állampolgár megsérülhet, vagy akár az életét vesztheti.

De mi van akkor, ha a tűzoltó nem felel meg az egészségügyi, fizikai, pszichikai, vagy erőnléti felmérésen? Akkor gyógykezelés után újra kell vizsgálni az alkalmasságát. A jelenlegi Törvény szerint, ha elérte a nyugdíjjogosultságot, akkor „szolgálati nyugdíjra” jogosult. Itt meg kell jegyezni, hogy a szolgálati nyugdíj nem azonos az „öregségi” nyugdíjjal. A határ jelenleg huszonöt év. Alatta csak a munkanélküli segélyben részesülhet, vagy kereshet új munkahelyet. Az persze kérdéses, hogy találhat-e olyan munkáltatót, aki ennyire alkalmatlan munkaerőt felvesz. Kinek kell ma egy csapágyas szuperman előrehaladott kriptonit fertőzéssel?

No persze, ha már leszerelt, az Állam tesz a fejére, mi is akarhatna egy alkalmatlan embertől? Mi az hogy szerzett jogok? Majd megváltoztatják. Tehát minden jogszerű! (??!) Az az ember, aki eddig a teljes egészségét, az életét kockáztatta, már nem számít, az önkényesen megváltoztatott jog, már ha jognak nevezhető az ilyen, nem áll mellette.  Nos, tehát a cél egyszerű: a tűzoltó szolgáljon teljes erőből, akár haljon meg, az Állam felelősséget nem vállal, hát hiszen miért volt ennyire hülye? Szolgálj, ameddig bírsz, utána menj, amerre látsz! EZ A KÖZSZOLGÁLAT! EZ A CÉL! EZ AZ ÁLLAM! Hinni a templomban kell! Te meg hülye vagy, hivatásos! Szüleidnek volt baromfia? Hát persze! Te!  S hogy a szakma kimúlhat? Kit érdekel? Addig eltelik a négy év. Tehát a cél: feleljen más! (Majd elmúlnak a bajok, én Magyar nemes vagyok!) Pató Pál szindróma… 

Ördög László
FTSZ
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 23:33
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75