Kezdölap arrow Hírek arrow FTSZ Hírek arrow Túlmunka: sajtója
Túlmunka: sajtója
2007. May 20.
 
A május 17-i, HTFSZ által tartott sajtótájékoztató után több írott és elektronikus médium is részletesen foglalkozott a szekszárdi, a tûzoltók túlszolgálatát pozitívan megítélõ elsõ fokú munkaügyi bírósági ítélettel. Most a Magyar Nemzet és az InfoRádió által közzétett hírekbõl közlünk részleteket...
 
 
Magyar Nemzet

Mintegy tízmilliárd forint terhelheti áttételesen a magyar államot a tûzoltóknak járó túlszolgálati díj miatt – közölte Szekeres Csaba egy, a szekszárdi munkaügyi bíróság elsõ fokú, nem jogerõs ítéletére hivatkozva. A Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) jogásza elmondta, az ítélet megállapította, hogy a heti 48 óra feletti munkavégzés túlmunkának minõsül, ezért túlmunkáért járó díjazásra jogosultak a tûzoltók.A per alapja egy uniós irányelv és a hazai joganyag közötti ellentmondás. Míg Brüsszel a 40 órás munkahét felett a plusz munka kifizetését vagy szabadnapban történõ megváltását írja elõ, addig Magyarországon idén még heti 50 óra a tûzoltók munkaideje. A közel hétezer érintett hivatásos tûzoltó közül mintegy négyezren jelezték: pert kívánnak indítanak a ki nem fizetett túlóra miatt. Az összes tûzoltó képviseletében, összesen hetvenegy keresetet indítottak az ország valamennyi munkaügyi bíróságán az illetékes parancsnokokkal szemben. A HTFSZ a hétezer lánglovagot, az egy óra túlszolgálatért járó bruttó 1.450 forintot figyelembe véve, három évre visszamenõleg állapította meg a tízmilliárdos járandóságot. A magyar szabályok szerint 2004-2005-ben heti 48 óra helyett 54 óra volt a munkaidõ a tûzoltóknál, így heti hat órával dolgoztak többet. Tavaly a törvény rendelkezése értelmében munkaidejük 52 órára csökkent, így ebben az idõszakban már csak heti négy órával számolták a túlszolgálatért járó díjazás összegét.Dobson Tibor korábban úgy nyilatkozott, a jogszabályok 2008. januártól heti 48 órában maximálják a munkaidõt, aki pedig ennél többet dolgozik, az pihenõnapként vagy túlmunkadíjban kapja meg a kompenzációt. Arról pedig a bíróságok döntenek majd, hogy az uniós irányelv felülírja-e a hazai jogalkotást – jegyezte meg a katasztrófavédelmi szóvivõ.
 
 
Inforádió

Nyertek a tûzoltók

Egy elsõfokú bírósági határozat túlmunkának minõsítette a tûzoltók heti 48 órán túli munkavégzését, amelyért õket külön díjazás illeti meg. A szekszárdi munkaügyi bíróság nem jogerõs határozatát a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezetének jogi képviselõje ismertette. Szekeres Csaba közölte: számításaik szerint egy óra túlszolgálat becsült összege bruttó 1450 forint, vagyis a díjak kifizetése csaknem tízmilliárd forint terhet jelenthet a költségvetésnek. A Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete az összeget a mintegy 7000 tûzoltót figyelembe véve, három évre visszamenõleg számolta ki.

Összeállította: Moldován Ágnes
 
 
 Forrás: megnyit
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 06:55
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75