Kezdölap arrow Hírek arrow FTSZ Hírek arrow Félmilliárd&
Félmilliárd&
2007. March 13.
Ördög László írása:
 
 Az idei költségvetési évben, mint tavaly, ismét 500 millió forint hiányzik az FTP pénztárából. Mondhatnánk: kit érdekel, majd a munkáltató megoldja, mi úgysem érezzük. Sajnos, ez nem teljesen igaz.

Az Államháztartás szempontjából a takarékosság érthetõ. Költségvetési hiány és a többi misztikus szöveg. Azért misztikus, mert mondani mondják, látni senki nem látta. Tehát hinni, vagy nem hinni lehet ebben, no de tudni? Mivel nagy a zûrzavar, talán nézzünk a dolgok mögé:
A Tûzoltóság az adózók pénzébõl, az adózók (és mindenki) érdekében mûködik. Ezért minden évben eldöntik (valakik), hogy az adott tûzoltóság mennyi pénzbõl gazdálkodhat. Nomármost egy normális helyen, idõben valóban a tényleges igények döntenek. Ha valóban a jogos igények és nem a hatalom dönt, akkor nincs mirõl beszélni. De témánk sajnos van.

Azt tudjuk, hogy minden embernek joga van az élethez, egészséges környezethez. Nos, az életet nekünk is meg kell védeni. Egészségvédelemmel is foglalkozunk, mert a tûz, füst, baleset kifejezetten egészségtelennek tûnik. A Környezetvédelemnek is része vagyunk, gondoljunk például az erdõtüzekre, árvízre, vegyi balesetekre, a sor végtelen.

Természetes, hogy külön költségvetés van az Árvízvédelemre, Egészségügyre (bár ez kicsit billeg), Környezetvédelemre, OKF-re. Fel is használják eme keretet, bár bizonyos munkákat mi végzünk el. A munka a miénk, az eredmény az övék. Ezt igazolja, hogy az árvizi védekezésnél elrendelt túlórákat a mai napig nem fizették ki az illetékesek. Nem elég, hogy az említett szervek hõsiesen álltak helyt a viharban, árvíznél, rendíthetetlen sziklaként védve az állampolgárokat, még fizetni is kellene? No de az õ költségvetésük szent, a tûzoltóság pedig oldja meg a sajátjából.

Mivel itt közpénzekrõl van szó, nézzük meg, kire is költenénk a mentésen kívül, amely alapfeladat? Ha az épületeket nem javítjuk kellõképpen, akkor hamar leromlanak. Ezek javítása szintén közpénzbõl történik, hiszen az önkormányzati pénz is közpénz. A fenntartás, karbantartás olcsóbb, mint az újjáépítés. Ha tehát ezzel nem törõdünk, az: pazarlás. Ha a jármûveket nem javítjuk, az az állampolgárok veszélyeztetése. Nem utolsó sorban anyagi teher is, hiszen csökkenhet a hatékonyság, akkor pedig kevesebb értéket tudunk menteni egységnyi idõ alatt. Az emberi életekrõl nem is szólva, mivel állítólag ennek felbecsülhetetlen az értéke. Ezért ezzel nem is próbálkoznak. Mert ha számítana, ez lenne az elsõ, nem a költségvetés.

Állítólag az Ország nehéz helyzetben van, ezért minden vonalon takarékoskodni kell. Ezt csípõbõl cáfolom, mert az FTP már tíz éve nem kapja meg azt, ami jár(na). Vagy már tíz éve vagyunk nehéz helyzetben, csak eddig nem mondták meg? Az Állam a Tûzoltóságon pedig, mint élhajón, már tíz éve „elõtakarékoskodik”? De az is lehet, hogy a tûzoltóságok pazarló módon mûködnek.

Vagy ez, vagy az. Bármelyik is, több szervezet ellenõriz bennünket minden területen. A teljesség igénye nélkül: ügyészség, pénzügyi szervek. Ezek után, mivel gondok vannak, két eset lehetséges:

1) A tûzoltóság pazarol, ezért a felügyeleti szervek megtették a szükséges lépéseket, a felelõsöket elszámoltatják.

2) A tûzoltóságok nem kapják meg a mûködéshez feltétlenül szükséges összeget, ezért ezt a felügyeleti szervek jelzik a Kormány felé s a Kormány eljár az ügyben, továbbá feljelentést tesz a Tûzvédelmi Törvény megsértése miatt, már csak azért is, mert ez kötelessége.

Mivel semmi nem történik, nyilvánvaló hogy a Kormány a helyzet magaslatán van, az ellenõrzõ szervek mûködése tökéletes, a tûzoltóságok stabil anyagi helyzetben vannak. Ha a tûzoltóságnak problémája támad, annak csak átok, vagy fekete mágia lehet az oka.

Miért érint ez bennünket? Mert a jogszabályok szerint a bérgazdálkodástól át lehet „csoportosítani” összegeket a dologi kiadásokra. Ilyen pénz az úgynevezett bérmaradvány. Ebbõl következik, hogy tulajdonképpen a mi pénzünkbõl tankolunk, javítunk, fûtünk, festünk. Bár alacsonyabb létszámmal látjuk el a szolgálatot, ez a megtakarítás nem a miénk, hanem az Államé, mert a mûködést fedezni kell. Az Állam nem fizeti, takarékoskodik, fizetni mi fizetünk, illetve nem kapjuk meg. Saját zsebbõl hozzájárulunk az Ország pénzügyi felemelkedéséhez, bár kényszerûen. Ilyen esetek már voltak az életünkben, csak az eredményekbõl mások részesültek, nekünk az van, ami ma van. Ezért van közünk a pénzügyi kérdésekhez.

Ördög László
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 08:06
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75