Kezdölap arrow Hírek arrow RÉF arrow BÉT 12-21/4/2002.
BÉT 12-21/4/2002.
2002. May 17.
BELÜGYI ÉRDEKEGYEZTETÕ TANÁCS
Szám: 12-21/4/2002.

J E G Y Z Õ K Ö N Y V

a Belügyi Érdekegyeztetõ Tanács 2002. május 17-i ülésérõl

Lajtár József, a Belügyminisztérium közgazdasági helyettes államtitkár
Tisztelt hölgyeim, uraim !
A Belügyminisztérium vezetése nevében tisztelettel köszöntöm a Belügyi Érdekegyeztetõ Tanács résztvevõt. A soros összejövetelünkön egy napirendet javasoltunk, amelyet írásban mindenki megkapott. Ez elõterjesztés a tanács részére a belügyi vagyonkezelésében lévõ lakások elidegenítése tárgyában. Természetesen egyebekre sort tudunk keríteni minden további nélkül, javaslom is, hogy amennyiben van olyan kérdés akkor mód, és lehetõség van arra, hogy ezt megbeszéljük. Egyetért-e mindenki a javasolt napirenddel? Bárdos Judit asszony, tessék parancsolni.
Dr. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete fõtitkára
Elõször is szeretnék Önnek gratulálni.
Lajtár József, a Belügyminisztérium közgazdasági helyettes államtitkár
Mihez?
Dr. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete fõtitkára
A dandártábornoki kinevezéshez
Lajtár József, a Belügyminisztérium közgazdasági helyettes államtitkár
1995-ben
Dr. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete fõtitkára
Akkor minek nevezték ki?
Lajtár József, a Belügyminisztérium közgazdasági helyettes államtitkár
Nem neveztek ki, nyugállományba helyeztek.
Dr. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete fõtitkára
Egyébként az újságban ez jelent meg, tehát akkor köztisztviselõvé való kinevezéséhez. Ez egy szegényebb dolog.
A BRDSZ nem kívánja tárgyalni a napirendet, és pedig azért nem kívánja tárgyalni, mert megítélése szerint jelen pillanatban, tegnapi naptól fogva ügyvezetõ kormány van. Az ügyvezetõ kormány csak a legszükségesebb intézkedéseket kell, hogy meghozza. Mi ezt nem tartjuk olyan legszükségesebb intézkedésnek, amit ad hoc jelleggel hirtelenjében meg kellene hozni. Mondjuk ezt azért, mert azt a kérdést sem hozták a Belügyi Érdekegyeztetõ Tanács elé, hogy a Béla király úti objektumot a kormány vendégházakkal együtt átadták az ÁPVRT-nek és az újságból értesültünk, hogy az ÁPVRT, ahol a kormányrezidenciák vannak a jelen pillanatban 3,7 milliárdért eladta, hogy a pénzt hová került, vagy hová kerül nem tudjuk. Ott viszont 120 közalkalmazottnak a jogi helyzete kétséges attól a perctõl kezdve, hogy azt az objektumot majd ki kell üríteni. Gémesi úr levele rendelkezésünkre áll, amelyben közölte, hogy nem õ a kompetens ebben a kérdésben, hanem a miniszter. Na most mi sok mindenben megállapodtunk, amikor ezt a Belügyi Érdekegyeztetõ Megállapodást megkötöttük. Alapvetõen az ingatlanok elidegenítését ide kell hozni és ez így szól a megállapodás és csak egyetértésben lehet. Úgy, hogy én kérem szépen levenni a napirendrõl. És majd amikor az új miniszter asszony megismerkedik az itt lévõ helyzettel akkor tûzzük a következõ BÉT ülés napirendjére. Köszönöm.
Lajtár József, a Belügyminisztérium közgazdasági helyettes államtitkár
Igen, köszönöm szépen. Fölmerült kérdésre, nem adta át az ÁPVRT-nek véletlenül sem az ingatlant. Ez állami tulajdonban lévõ ingatlan, kezelõje a Kincstári Vagyonigazgatóság. A Kincstári Vagyonigazgatóság kezelésében van, mint állami tulajdonban lévõ vagyon és nem az ÁPVRT-nél. Az értékesítésrõl a Kormány határozott, mint azt is, hogy amikor kijelölte, hogy kié a következõkben a kezelõje az adott ingatlannak, ki viseli tulajdonképpen a kezelõi jogot. Ez szuverén joga. Az értékesítésre vonatkozóan miután a kormány döntött elõszerzõdéssel rendelkezik a Kincstári Vagyonigazgatóság és nem szerzõdéssel. A bevétel állami bevétel, természetesen ennek a fölosztása ennek megfelelõen történik meg a késõbbiek során. Természetesen azzal a feladat, hogy máshol lesznek a rezidenciák, nem szûnik meg. Következésképpen, aki jelenleg ott dolgozik ugyanezt a feladatot fogja késõbbiekben is csinálni. Csak például lehet az a Mûvész utca, vagy lehet a Felvinci, vagy lehet bármelyik. Tehát csak a székhely tevõdik át és nem a feladat szûnik meg. Ennek megfelelõen az a közalkalmazotti állomány vagy az a hivatásos állomány, aki jelenleg a rezidenciák környékén teljesít szolgálatot vagy látja el a feladatát a késõbbiek során is ugyan úgy el fogja látni a feladatát. Még lehet, hogy nagyobb létszámmal, hiszen jobban szét lesz tagolva. Az, hogy ez ténylegesen hol lesz a következõ kormány döntésétõl függ. Tehát, nem szûnik meg sem a feladat, sem a munkahely. Ennek megfelelõen úgy érzem, hogy ez a feladatkör így nem érint egyeztetési kérdéskört.
A másikra vonatkozóan, tárgyaljuk-e vagy ne tárgyaljuk? A tárgyalás mellett voksolnék természetesen. Mi az oka annak, hogy mi ezt sürgetjük? Egyetlen egy oka van és, hogy melyik kormány hozza meg a döntést azt nyilván valóan a kormányfõre ill. a miniszterre, kell bírni. Az, hogy az Érdekegyeztetõ Tanács mikor tárgyalja ez viszont minisztertõl független. A kormány határozott két héttel ezelõtt, hogy azt a határozatot, amit a Kormányzati Ellenõrzési Hivatal ellenõrzése után meghozott és tiltotta az épületek értékesítését, hatályon kívül helyezi. Ez egy méltánytalan helyzetet teremtett, hiszen korábban értékesítettünk lakásokat, ez is volt a célunk és az elképzelésünk, hogy semmiféle képen ne maradjon meg a Belügyminisztérium lakásgazdálkodó cégnek és lakásfenntartó cégnek, hiszen nincs meg hozzá az apparátusa, nincs meg hozzá a feladata. A Kormányzati Ellenõrzési Hivatal elfogadta ezt az érvelést ennek megfelelõen a kormányhoz olyan elõterjesztés mehet be, amelyik ezt a tiltást megszûnteti. A Következõ Belügyi Közlönyben meg fog jelenni azon lakások jegyzéke is, amelyek nem idegeníthetõk el semmiféle képen. Ezek a körzeti megbízotti lakások, amelyek településhez kötöttek, ezek azok a lakások, amelyekben politikai döntést kell hozni, bele értem ebbe a korábban már tárgyalt és elidegenítésre kijelölt villalakásokat is. Semmiféle képen nem lenne etikus, hogy egy leköszönõ kormánytag ebbe döntést hozzon az utolsó pillanatban. Ezért mi ezeket ámblok kivettük ebbõl a rendszerbõl, kivettük ebbõl a folyamatból. A következõ miniszter meg fogja hozni azt a döntést, amit õ célszerûnek tart. Száz szónak is egy a vége, véleményem szerint irreveláns a dolog szempontjából, hogy mikor tárgyalja az Érdekegyeztetõ Tanács az elidegenítési lehetõséget és a tényleges megoldást segíti, amennyiben van egy olyan döntés, amely bocsánat döntés elõkészítés, a mely már a szakszervezetekkel egyeztetett. Ez volt az elõterjesztés szándéka. Ezért igyekeztünk soron kívül megcsinálni, hiszen mi rajtunk is tisztességes nyomás van azon dolgozók részérõl, akik érintettek ebben a lakás együttesben. Én ezt így korrektnek tartom és minden további nélkül el fogja dönteni a jelenlegi miniszter vagy a következõ miniszter, hogy hozzá járul-e az elidegenítéshez, avagy nem. Nem véletlenül csináltuk úgy az elõterjesztést, ahogy csináltuk. Nem csak azok a lakások vannak benne, ahol kérte a jelenleg bent lakó a megvételi lehetõséget, hanem ami megfelel a feltételnek, kivétel nélkül szerepel a jelenlegi listában. Ez a tisztán látást segíti, ez egy korrekt információtovábbítás véleményem szerint. Tessék parancsolni.
Dr. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete fõtitkára
Lenne egy megjegyzésem. A KGF kezelésében lévõ egyetlen egy lakásnak sincs meg a becsült forgalmi értéke. Tehát maga az elõterjesztés sem teljes, ezért a szakszervezetünk nem kíván ezzel az elõterjesztéssel foglalkozni.
Lajtár József, a Belügyminisztérium közgazdasági helyettes államtitkár
Ha igaz lenne, akkor természetesen most fejet hajtanék. Nem kell forgalmi értékbecslést csinálni addig, míg egy lakás nincs elidegenítésre kijelölve. Ezt követõen kell fölértékeltetni, ezt követõen kell, hogy megjelenjünk a társasházzá alakítás folyamatával és az elidegenítés lehetõségével. Ezt idáig is így tettük, ezután is így fogjuk tenni. Tehát csak és kizárólag azokat a lakásokat értékeltetjük fel, amelyik elidegenítésre ki vannak jelölve. Az Érdekegyeztetõ Tanács véleménye nélkül azonban a miniszter nincs döntési helyzetben, tehát nem jelölheti ki. Így akkor gyakorlatilag egy mókuskerékbe belelépünk, folyamatosan a saját dolgainkat próbáljuk rendbe hozni.
Dr. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete fõtitkára
Elnézést államtitkár úr, önmagának mond ellent, nem kívánok vitatkozni. Mindenhol ott a becsült érték, annak ellenére, hogy az Érdekegyeztetõ Tanács még nem tárgyalta, kivéve a KGF kezelésében lévõ lakásokat. Tessék megnézni a táblicskut.
Lajtár József, a Belügyminisztérium közgazdasági helyettes államtitkár
Több táblicsku van, az egyik itt már megjelent és gyakorlatilag megakasztotta a folyamatot a kormányhatározat megjelenése. Ezekben a kérdésekben, ahol az érték szerepel, állást foglalt a BÉT és ezt fölértékeltettük. Ez elõ van készítve tulajdonképpen arra, hogy szerzõdés jöjjön létre. Az összes többi, ahol nem szerepel érték nem foglalt állást az Érdekegyeztetõ Tanács. Ennek megfelelõen nincs jogilag kijelölve elidegenítésre. Tehát, ezért van több táblázat a kézben és ezért van ahol már van érték. Ezt mi számoltuk is, hogy kb. mennyi bevételt lehet prognosztizálni, ez attól függ, hogy milyen feltételek mellett kívánja a bent lakó megvásárolni. Töredéke, kisrésze, nemcsak a KGF-nél van olyan, ahol nincs érték, hanem több helyen, a 2.számú táblázatot ha végig nézik érték nem szerepel emiatt. Fábián Ágota asszony
Fábián Ágota, Független Rendõrszakszervezet fõtitkára
Az elõzõekben elhangzottakkal egyetértve én úgy gondolom, hogy ezt a döntést nem kell itt és most meghoznunk. Úgy több mint egy éve a leállítás megtörtént, ilyen módon én attól is tartok, hogy esetleg ahol forgalmi értékek vannak sem igazán precízek. Ezt valószínûleg kontrolálni kellene, hogy helyén kezelhetõk-e ezek a számok. Továbbá én is úgy gondolom, hogy ezt úgy lenne tisztességes eldönteni, egyrészt ha megismerjük, hogy mely lakások kerültek ki az elidegenítés körbõl, mert ugye amirõl itt lista nincs meg kell várnunk a következõ közlönyt. És ezt az egész tárgykört az egész ismeretében kellene tárgyalni. Én úgy gondolom, hogy egyetértek a BRDSZ javaslatával, miszerint itt és ma errõl ne szülessen szakszervezeti álláspont. Köszönöm.
Lajtár József, a Belügyminisztérium közgazdasági helyettes államtitkár
Köszönöm szépen, tehát a BRDSZ és az FRST nem kívánja tárgyalni az elõterjesztett anyagot. Javaslom, hogy menjünk végig valamennyi szakszervezeti képviselõ nyilatkozzon.
Zentai Ferenc, Katasztrófa Védelmi Dolgozók Szakszervezete fõtitkára
Szakszervezetünk vezetése megtárgyalta és hasonló álláspontra jutott, mint az elõzõekben szóló két szakszervezet. Magyarul, nem támogatnánk a napirendre vételt. Köszönöm szépen.
Liszka Zoltán, a Fõvárosi Tûzoltó Szakszervezet elnöke
Mi is hasonló állásponton vagyunk mi sem támogatjuk, hogy ma itt napirenden legyen. Köszönöm.
Milkó Pál, a Határõrségi Dolgozók Szakszervezete, Önálló hivatásos tagozat
Mi támogatjuk a napirendre vételét. Nagyon sok hivatásos és nyugdíjas állományú várja ennek a megoldását közel egy évtizede. És azt gondolom, hogy ez fontos számukra. Én a nevükben nem tudok nemet mondani, tehát azt gondolom, hogy tárgyaljuk ezt a javaslatot. Persze a többség akaratát elfogadjuk, de nagyon fontos, hogy akik tegnap is felhatalmaztak bennünket nagyon nagy várakozással vannak ennek a kérdésnek a megoldásában. Köszönöm szépen.
Horváth József, a Határõr Szakszervezet fõtitkára
Elfogadom a napirendet és az állományunk érdekében kérem tárgyaljuk meg.
Földvári Béla, a Közigazgatási Hivatali Dolgozók Országos Szakmai Tanácsa
A Szakmai Tanács álláspontja az, hogy jelen pillanatban nem aktuális ennek a tárgyalása.
Lajtár József, a Belügyminisztérium közgazdasági helyettes államtitkár
Többségi vélemény, hogy vegyük le a napirendrõl és ne kerüljön megtárgyalásra. Tudomásul veszem. A mai BÉT ülést ezzel befejeztük. Köszönöm szépen mindenkinek a megjelenést. Jó munkát kívánok, kellemes hétvégét. Hát akkor nincs értelme.
Dr. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete fõtitkára
Államtitkár úr, jegyzõkönyv számára szeretnék valamit kérni, hogy közölje. Amikor ebben az évben béremelésrõl döntöttünk akkor tokostul-vonóstul úgy állapodtunk meg a belügyminiszter vezetésével itt a BÉT ülésen is, hogy a közalkalmazottak 15 %-os emelkedésben részesülnek.
Lajtár József, a Belügyminisztérium közgazdasági helyettes államtitkár
Igen.
Dr. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete fõtitkára
Szeretném, ha ön a jegyzõkönyvszámára elmondaná, hogy a kórház hány millió forintot kapott vissza a béremelés finanszírozására, amit neki sem az OEP, sem a költségvetés hivatalosan nem kapott.

Lajtár József, a Belügyminisztérium közgazdasági helyettes államtitkár
Elsõ félévre vonatkozóan egy fillér hátralék sincs, fejbõl a számok pontosságáért nem tudok felelõsséget vállalni, de nagyság rendet nem fogok tévedni. Utólag kapta meg a II. negyedév elején az OEP-tõl a minimálbérre vonatkozó 50.000 forintos kiegészítést, ill. a 7,75 %-os bérfejlesztéshez szükséges támogatás összegét. Ez 45 millió forintos nagyságrend. Ezen kívül a BM a számított különbözetet a 7,75 %-hoz, ill. a 15 %-hoz, I. félévre megnyitotta, 32,5 millió forintot biztosítottunk emiatt a Központi Kórház és Intézményei részére. Következés képen az I. féléves finanszírozási feltétel ilyen vonatkozásban adottak. Egy tény, hogy változott a pontrendszer, egy tény, hogy pontrendszerfüggõ és teljesítménytõl függõ, hogy milyen finanszírozást kap az OEP-tõl. Korábban sem kompenzáltuk azt, amit a kórház nem termelt meg. Mi a különbözetet teljes egészében finanszíroztuk és finanszírozzuk a kórház részére.
Dr. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete fõtitkára
Köszönöm szépen, csak a jegyzõkönyv számára szerettem volna ezt.
Lajtár József, a Belügyminisztérium közgazdasági helyettes államtitkár
Valóban köszönöm mindenkinek, hogy idefáradt. Kellemes hosszú hétvégét kívánok, jó idõt a pünkösdi idõszakban.

Dr. Korbuly András
titkár

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 03:20
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75