Kezdölap arrow Hírek arrow FTSZ Hírek arrow Több ezer tûzoltó jelezte, pert kíván indítani
Több ezer tûzoltó jelezte, pert kíván indítani
2007. February 14.

www.radio.hu

Számítások szerint legkevesebb ötmilliárd forint jár a tûzoltóknak, vagyis fejenként egy-másfélmillió forintot követelnek.
hirdetés
A 6.750 érintett hivatásos tûzoltó közül eddig 3.400-an jelezték, hogy pert kívánnak indítanak a ki nem fizetett túlóra miatt. A per alapja egy uniós irányelv és a hazai joganyag közötti ellentmondás. Míg Brüsszel a 40 órás munkahét felett írja elõ a plusz munka kifizetését vagy szabadnapban történõ megváltását, addig Magyarországon idén még heti 50 órás a tûzoltók munkaideje. 3400 tûzoltó visszamenõleg fejenként körülbelül másfél millió forintot perel - tudtuk meg Kajsza Zoltántól, a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezetének elnökétõl.
 

Image

A tûzoltók eddig 67 városban tettek szolgálati panaszt. Bírósági szakaszba került már a csornai, a mosonmagyaróvári és a paksi tûzoltók ügye. A szakszervezeti vezetõ attól tart, hogy a perek évekig elhúzódhatnak, és az általuk követelt összeg az újabb csatlakozókkal akár a többszörösére is növekedhet. A tûzoltók készek akár az Európai Bírósághoz is fordulni. Úgy vélik, hogy a parlament, a belügyi és az igazságügyi tárca is felelõs a kialakult helyzetért. Dobson Tibor, a Belügyminisztérium katasztrófavédelmi szóvivõje úgy véli: a hazai jogszabályok 2006-tól egyelõre csak a munkaidõ csökkentését írják elõ.

- A jelenleg hatályos magyar jogszabályok a tûzoltók munkaidejét 2008. január 1-tõl 48 órában állapítják meg, ami azt jelenti, hogy addig évenként két órával kell csökkenteni a kollegák munkaidejét. Aki többet dolgozik ennél, annak vagy szabadidõben vagy pedig túlmunka díjazásban kell kifizetni a teljesített munkát – mondta Dobson Tibor.

Azt pedig - fogalmazott Dobson - a bíróságok fogják majd eldönteni, hogy az uniós irányelv felülírja-e az itthoni jogalkotási gyakorlatot.


Sipos Ildikó

www.radio.hu

Eredeti cikk:
 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 08:54
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75