Kezdölap arrow Hõsi halottak arrow 2006 Mûszaki Egyetem arrow Tragédia!!
Tragédia!!

Image

Nekrológ

Eddig tisztázatlan körülmények között 10 bajtársunk szenvedett füstmérgezést, melynek következtében a Roham Szolgálat parancsnoka Pintér Gábor tûzoltó hadnagy, Horváth Ákos tûzoltó õrmester beosztott tûzoltó, valamint az Újbudai Tûzõrség beosztott tûzoltója Reppman Károly tûzoltó törzsõrmester a helyszínen életét vesztette.

 Image

A Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság hírközpontjába, 21 óra 13 perckor érkezett az elsõ tûzjelzés, hogy a Szent Gellért rakpart 1-ben, a Mûegyetem pincéjében mûködõ lõtér területén kigyulladt a lõszerfogó gumifalazat.

A tûzjelzésre az Újbudai Tûzõrség két gépjármûfecskendõjével 10 tûzoltó vonult ki, akik hét perc alatt kiérkeztek a helyszínre és azonnal megkezdték a felderítést és az elsõ vízsugár szerelését.

A gyors felderítést nehezítette az a hatalmas füst, amely miatt csak négykézláb tapogatva lehetett elõre jutni, így a káreset parancsnoka további segítséget kért a helyszínre.
 

Néhány perc alatt a segítség elsõ része, a Budai Rohamszolgálat és a Tûzoltási Csoport 2 is megérkezett, akikkel közösen folytatódott a bent rekedt személyek felkutatása és a tûzfészek behatárolása. A rajok három személyt megtaláltak és légzõ álarcok segítségével kimentettek, akik a füstmérgezés gyanúja miatt mentõ ellátásra szorultak.
   
A sikeres mentést követõen a tûzoltók visszamentek abba a labirintusszerû pincébe, ahol aztán minden igyekezet és jó szándék ellenére bekövetkezett a nem várt tragédia.
A rendkívül nehéz és fokozottan veszélyes tûzoltási körülmények miatt a Tûzoltás vezetõje V-ös kiemelt fokozatra minõsítette a tûzesetet.

Eddig tisztázatlan körülmények között 10 bajtársunk szenvedett füstmérgezést, melynek következtében a Roham Szolgálat parancsnoka Pintér Gábor tûzoltó hadnagy, Horváth Ákos tûzoltó õrmester beosztott tûzoltó, valamint az Újbudai Tûzõrség beosztott tûzoltója Reppman Károly tûzoltó törzsõrmester a helyszínen életét vesztette. A mentõszolgálat munkatársai és a Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság Készenléti Egészségügyi Szolgálat orvosa és ápolója mindent elkövetett bajtársaik megmentéséért, sajnos azonban az újraélesztési kísérletek sikertelenek voltak.

További hét sérült tûzoltót a mentõk kórházba szállították, közülük két bajtársunk állapota súlyos, öten könnyebb füstmérgezést szenvedtek.

Dr. Tatár Attila Tûzoltó altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság fõigazgatója és a Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság parancsnoka dr. Bende Péter tûzoltó vezérõrnagy két vizsgáló bizottságot hozott létre, melynek célja a tragikus baleset körülményeinek kivizsgálása mind szakmai, mind beavatkozás elemzés szempontjából.

A másik a Fõvárosi Tûzoltó Parancsnok által felállított bizottság feladata, tûzmegelõzési szempontból feltárni az esetleges szabálytalanságokat.

A tûzeset helyszínén Dr. Demszky Gábor Budapest Fõpolgármestere bejelentette, hogy a tragédia tûzoltó áldozatait Budapest Fõváros Önkormányzata saját halottjának tekinti.

Az OKF fõigazgatója javaslatot terjeszt elõ Dr. Lamperth Mónika Önkormányzati és Területfejlesztési miniszterhez, elhunyt bajtársaink Hõsi Halottá nyilvánítása érdekében.

Az eset vizsgálatát követõen a Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság parancsnoka sajtótájékoztatón tájékoztatja a közvéleményt a példátlan baleset okairól és részleteirõl.
 
 
 
 
 
< Előző
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 01:57
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75