Kezdölap arrow Hírek arrow ÁÉT arrow Megállapodás a BM és a BÉT között
Megállapodás a BM és a BÉT között
2005. January 10.
Megállapodás a Belügyminisztérium és a BÉT között

2005. január 10-én 14:00 órakor a Magyar Köztársaság belügyminisztere és a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalát képviselő szakszervezetek között megállapodás aláírására került sor a 2005. évi személyi juttatásokról a Belügyminisztérium központi épületében.

A megállapodás aláírásán a munkavállalói oldal képviseletében részt vett Nagy Gábor, a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetének elnöke, Kertész László, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnök-ügyvivője, Talabér Zoltán, a Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, dr. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára, Zentai Ferenc, a Katasztrófavédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára, Ackermann János, a Határőrségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke és Kovács Mihály az MKKSZ Közigazgatási Hivatalok Dolgozóinak Országos Szakmai Tanácsának elnöke.

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács megállapodása

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács keretein belül 2004. novemberében kezdődtek meg a tárgyalások. Az elfogadott ütemterv alapján folyamatos és nyitott egyeztetések zajlottak a munkáltatói és a munkavállalói oldal között. A felek kinyilvánították azon szándékukat, hogy legkésőbb 2005. január 31-ig megegyezésre jutnak.

A Belügyminisztérium valamennyi felvetődő javaslatot megvizsgált, ezeket – az elkészített pénzügyi hatásvizsgálatok után – további szakértői bizottságok vitatták meg.

Az intenzív tárgyalások eredményeképpen – az elmúlt évekhez képest – jóval hamarabb sikerült konszenzust kialakítani a személyi juttatásról: ehhez mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldal őszinte párbeszédére és folyamatos egyeztetési készségére volt szükség.
A szakértői bizottság 2004. december 22-i, utolsó ülésén a felek egyhangúan támogatták a közösen kialakított tervezetet.

Az aláírt megállapodás mintegy 60 ezer dolgozó számára teremti meg a nyugodt munkavégzés feltételeit 2005-ben.

A megállapodás rögzíti, hogy a hivatásos és a köztisztviselői állomány számára az illetményalap 33 ezer forintról 35 ezer forintra emelkedik. Az intézkedés hatására a tiszti állomány illetménye átlagosan havi 17 ezer forinttal, a tiszt-helyetteseké havi 9 ezer forinttal, míg a köztisztviselőké havi 13 ezer forinttal nő a Belügyminisztérium intézményeiben.

A közalkalmazotti állomány illetménye részben az illetménytábla két lépcsős (január 1-jével 7,5%-os és szeptember 1-jével 4,5%-os) emelésével változik. Ez január 1-jétől átlagosan havi 6.300 forintos, majd szeptember 1-jétől újabb havi 4 ezer forintos növekedést eredményez.

A közalkalmazotti állománynál a 3 évenkénti kötelező előresoroláskor elérendő minimális illetményemelkedés mértéke változatlanul 4.700 forint marad, és ez nem képezi részét az előbbi, két lépcsős illetményemelésnek.

A tárcánál foglalkoztatott, a Munka Törvénykönyve alá tartozó állomány (munkavállalók) illetményfejlesztése egységesen legalább 6%-os lesz, mely átlagosan havi 5.100 forintos béremelést jelent.

Az illetménybe nem tartozó egyéb juttatások a következőképpen alakulnak 2005-ben:

A munkáltatók által fizetett étkezési hozzájárulás – utalvány formában – a korábbi 3.500 forintról személyenként havi 4.000 forintra emelkedik. A munkahelyi étkeztetés, illetve az ezzel egyenértékű szolgáltatás igénybevételére jogosító utalvány a tavalyi 6.000 forintról az idén személyenként havi 8.000 forintra növekszik.

A hivatásos és köztisztviselői állomány ruházati költségtérítése az illetményalap emelésével kötelezően emelkedik, a hivatásosok esetében 82.500 forintról 87.500 forintra, míg a köztisztviselőknél 66.000 forintról 70.000 forintra változik. A közalkalmazotti és a közigazgatásban dolgozó munkavállalói ruhapénz mértéke a 2004. évi mértékkel megegyezően 45.000 forint.

A közalkalmazottak és a munkavállalók részére a ruházati költségtérítés kifizetésével egy időben 2.500 Ft értékű ajándékutalvány, a teljes személyi állomány részére december folyamán ajándékutalvány jár 4.000 forint értékben.

Az iskolakezdési támogatás 2005-ben minden gyermeknek jár, minimális mértéke gyermekenként 10.500 forint. Az összeg – az adómentes 17.000 forintos határig – az intézmények költségvetési helyzetétől függően, saját hatáskörben tovább emelhető.

2005-től minden belügyi intézménynek biztosítania kell az önkéntes magánnyugdíj-pénztár befizetésekhez munkáltatói támogatást. A hozzájárulás minimális mértéke személyenként havi 1.000 forint. Azon költségvetési szerveknél, ahol ilyen juttatási forma nem létezett korábban, ott 2005. január 1-jétől alkalmazni kell.

A Belügyminisztérium vállalja továbbá, hogy az adómentesen biztosítható napidíj összegének emelése céljából kezdeményezi a belföldi hivatalos kiküldetést teljesítő dolgozók élelmezési költségtérítéséről szóló minisztertanácsi rendelet felülvizsgálatát és módosítását.

A fenti bérpolitikai intézkedések mintegy 11 milliárd forintos kiadással járnak, amelynek fedezetét a tárca biztosítja.

A munkavállalói oldal az aláírt megállapodás értelmében vállalja, hogy a mellékelt utasításban szereplő kérdésekben, témakörökben a 2005. év folyamán nem él a szakszervezeti nyomásgyakorlás eszközeivel, nem kezdeményez aláírásgyűjtést, illetve demonstrációt.

 
< Előző
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 10:59
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75