Kezdölap arrow Hírek arrow Új tűzoltó védőruházat beszerzéséről
Új tűzoltó védőruházat beszerzéséről
2013. July 26.

Írásbeli választ igénylő kérdés!

dr. Kövér László

az Országgyűlés elnöke részére

Tisztelt Elnök Úr !

Az Alaptörvény 7. cikk (2) bekezdése alapján, figyelemmel az Országgyűlésről szóló 2012.évi XXXVI. törvény 42. §(8) bekezdésére, valamint az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 46/1994. (IX. 30.) OGY határozat 91. §-ára kérdést kívánok benyújtani dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez

„Új tűzoltó védőruházat beszerzéséről”

címmel, amelyre a választ írásban kérem.

 

Tisztelt Miniszter Úr!
Köztudott, hogy a katasztrófavédelmi szerveknél megkezdődött a csapatpróbája a Respirátor Zrt. által kifejlesztett R13-as tűzoltó védőruhának. A tapasztalatokról számos ellentmondásos információ látott napvilágot. A gyártó cég és a BM OKF hivatalos közleményei szerint az új ruhák biztonságosnak tekinthetőek, miközben a híradások számos hiányosságról és problémáról számoltak be. A hírek szerint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság május 8-án Csepelen konténeres tűzpróbán tesztelte a ruhát, majd június 19-én a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér hivatásos repülőtéri tűzoltó-parancsnokságán vetették alá konténeres hő próbának. A tesztek eredményeiről ugyancsak ellentmondásos értékelések jelentek meg.
Egy közérdekű adatigénylésre adott hivatalos tájékoztatás szerint a csapatpróba végrehajtása érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 69 millió forint értékben 300 védőruhát rendelt meg. Igen meglep, és az új ruházat beszerzése tekintetében erős elkötelezettségről tanúskodik, hogy a BM OKF állja az eszköz rendszeresítéséhez szükséges csapatpróba költségeit.
Az új védőruházat beszerzésével összefüggésben az alábbi kérdéseket intézem Miniszter Úrhoz:
• Született-e döntés a jelenleg hasznát tűzoltó védőruhák lecseréléséről? Ha igen,kérem, tájékoztasson, hogy mikor és ki hozta meg a döntést! Mikor, milyen ütemezéssel, hány darab védőruha beszerzését tervezik? Milyen eljárásban szerzik be az új védőruhákat? Történtek-e már előkészületek a beszerzési eljárás lebonyolítása érdekében? Előreláthatólag mekkora ráfordítást igényel majd a jelenleg használt a védőruhák lecserélése?
•Nem tartja-e szokatlan eljárásnak, hogy a csapatpróbák lebonyolításához szükséges eszközöket 69 millió forint értékben állami költségvetési forrásokból biztosítják? Szereztek-e be, illetve teszteltek-e hasonlóképpen más gyártók által kifejlesztett ruházatot is?
•Milyen eredményekkel járt a fent hivatkozott májusi és a júniusi próba? Milyen módon dokumentálták ezeket a teszteket? Kérem, hogy a tesztekről készült írásbeli dokumentáció másolatát válasza mellékleteként küldje meg részemre!
Budapest, 2013. július 08.
Dr. Harangozó Tamás
Magyar Szocialista Párt
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 23:31
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75