Kezdölap arrow Hírek arrow Új tûzoltó védõruházat beszerzésérõl
Új tûzoltó védõruházat beszerzésérõl
2013. July 26.

Írásbeli választ igénylõ kérdés!

dr. Kövér László

az Országgyûlés elnöke részére

Tisztelt Elnök Úr !

Az Alaptörvény 7. cikk (2) bekezdése alapján, figyelemmel az Országgyûlésrõl szóló 2012.évi XXXVI. törvény 42. §(8) bekezdésére, valamint az egyes házszabályi rendelkezésekrõl szóló 46/1994. (IX. 30.) OGY határozat 91. §-ára kérdést kívánok benyújtani dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez

„Új tûzoltó védõruházat beszerzésérõl”

címmel, amelyre a választ írásban kérem.

 

Tisztelt Miniszter Úr!
Köztudott, hogy a katasztrófavédelmi szerveknél megkezdõdött a csapatpróbája a Respirátor Zrt. által kifejlesztett R13-as tûzoltó védõruhának. A tapasztalatokról számos ellentmondásos információ látott napvilágot. A gyártó cég és a BM OKF hivatalos közleményei szerint az új ruhák biztonságosnak tekinthetõek, miközben a híradások számos hiányosságról és problémáról számoltak be. A hírek szerint a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság május 8-án Csepelen konténeres tûzpróbán tesztelte a ruhát, majd június 19-én a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér hivatásos repülõtéri tûzoltó-parancsnokságán vetették alá konténeres hõ próbának. A tesztek eredményeirõl ugyancsak ellentmondásos értékelések jelentek meg.
Egy közérdekû adatigénylésre adott hivatalos tájékoztatás szerint a csapatpróba végrehajtása érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság 69 millió forint értékben 300 védõruhát rendelt meg. Igen meglep, és az új ruházat beszerzése tekintetében erõs elkötelezettségrõl tanúskodik, hogy a BM OKF állja az eszköz rendszeresítéséhez szükséges csapatpróba költségeit.
Az új védõruházat beszerzésével összefüggésben az alábbi kérdéseket intézem Miniszter Úrhoz:
• Született-e döntés a jelenleg hasznát tûzoltó védõruhák lecserélésérõl? Ha igen,kérem, tájékoztasson, hogy mikor és ki hozta meg a döntést! Mikor, milyen ütemezéssel, hány darab védõruha beszerzését tervezik? Milyen eljárásban szerzik be az új védõruhákat? Történtek-e már elõkészületek a beszerzési eljárás lebonyolítása érdekében? Elõreláthatólag mekkora ráfordítást igényel majd a jelenleg használt a védõruhák lecserélése?
•Nem tartja-e szokatlan eljárásnak, hogy a csapatpróbák lebonyolításához szükséges eszközöket 69 millió forint értékben állami költségvetési forrásokból biztosítják? Szereztek-e be, illetve teszteltek-e hasonlóképpen más gyártók által kifejlesztett ruházatot is?
•Milyen eredményekkel járt a fent hivatkozott májusi és a júniusi próba? Milyen módon dokumentálták ezeket a teszteket? Kérem, hogy a tesztekrõl készült írásbeli dokumentáció másolatát válasza mellékleteként küldje meg részemre!
Budapest, 2013. július 08.
Dr. Harangozó Tamás
Magyar Szocialista Párt
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 00:27
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75