Kezdölap arrow Hírek arrow Egy tűzoltó beszámolója az R13-as ruhával kapcsolatban
Egy tűzoltó beszámolója az R13-as ruhával kapcsolatban
2013. June 18.

Nos akkor én is megírom a reptéri konténerben tapasztaltakat az R13 ruhával kapcsolatban!

Néhány dolog az elejére! A tesztelésre nem úgy mentem ki, hogy mindenképpen meg kell buktatni az új ruhát, tesztelést önként vállaltam,és a továbbiakban is önként vállalom mert érdekel nagyon a dolog. Senki nem adta a számba, hogy mit kell mondjak, vagy mit nem mondhatok.

Mikor kiértem Pozsárék éppen bent voltak a konténerben, figyeltem, hogy miként mozognak, milyen reakcióik vannak.

Beöltöztem, gyakorló nadrág, póló, zubbony, R13. Kb. 20 percet tébláboltam az R13-ban a konténer körül mire rám került a sor. Ezt azért írom mert egyébként a külső hőmérséklet 32 fok volt és nem éreztem, hogy nagyon izzadnék benne. Bementem a konténerbe, fokozatosan féltérden haladtam előre. Viszonylag hamar érezni kezdtem a kellemetlen égető érzést a térdeimen. Felálltam, és az égető érzés amint a ruha nem feszült a testemhez el is múlt! Álltam néhány percet, próbálgattam , hogy mit bír a felső ruházat. Néha éreztem, hogy kellemesedik az idő de mozogtam picit és elviselhető volt. Folyamatosan előre hátra mozogtam lehajolva, térdelve , valamint a konténer felhevült falához is közel mentem próbálva , hogy a hősugárzás menyire jön át! Egy bizonyos idő után amint a ruha a térdemen és a könyökömön rám feszült azonnal égető érzés volt. Kb. 10 percet töltöttem el bent és a térd , valamint a könyök égető érzésén kívül más extra dolgot nem tapasztaltam.

Az volt a terv hogy a végén kicsit rakunk a tűzre, bemegyünk amit csak lehet kipróbálunk és a végén eloltjuk, hogy a lecsapódó pára, gőz hoz e valami meglepetést. hárman terveztünk bemenni. Egy repteres kolléga a saját rucijába, egy repteres kolléga nomex aláöltözőben R13 -ban és én alsónadrág, poló R13-ban. A repteres kolégával (rajta nem volt aláöltöző, csak gyakorló) elkezdtünk anyagot hordani a tűzre. a harmadik fordulónál jött a flashover. Nem állva , hanem lehajolva voltunk éppen, mikor megjött a jóság! Észrevettem, hogy a társam ruhája, sisakja, valamint a légző palackon lévő védőzsák lánggal ég. Én nem éreztem akkor még semmi különöset. Szóltam neki , hogy ég a ruhája és ő el is indult kifelé. Ekkor a másodperc tört része alatt ,minden előjel nélkül iszonyú égető érzést éreztem a felső testemen. Azonnal leguggoltam, de akkor a térdem is elkezdett izzani, így hát felálltam és kiszaladtam a konténerből.Mindez a flashover-től a kijutásomig kb. 5-7 másodperc volt. Mikor kiértem segítettek levenni a légzőt , próbáltam a ruhát a a vállamtól távol tartani, de egyszerűen nem sikerült. Levettem az R13-at és tapasztaltuk hogy a felső testemen erős bőrpír volt látható. Water-jel lett kenve rám, aznap háromszor, reggelre már csak a légző alatti csík volt látható, másnap estére szinte teljesen elmúlt. Semmi extra sérülésre nem kell gondolni!

Majd szemügyre vettük a ruhát és láttuk, hogy a jobb vállamon, az anyag elszíneződött, valamit a ruha összezsugorodott, valószínűleg ezért nem tudtam mozgással eltartani a testemtől. A sisakom is felhólyagosodott, de a kámzsa alatt semmit nem éreztem belőle!
 
Az értékelésnél a gyártó azt mondta , hogy a ruha jól vizsgázott végül is mert a ruha oda lett de én megmaradtam! :tapsolo: Tettem fel neki érdekes kérdéseket, pl. hogy miként zajlottak az olaj és savállóságra vonatkozó tesztek, miért nem kaptak a létesítményi kollégák a ruhából (Fer, EGIS stb.) , hiszen hol máshol lehetne ez irányú teszteket elvégezni. A válasz az volt, hogy ők nem állami hivatásos tűzoltók, ezért nem lehet őket bevonni a csapatpróbába!

Lehet hogy nem ide tartozik de elmesélem, volt már szerencsém a bristol védőruhában ennél komolyabban megsérülni, összehasonlításképp leírom a röviden a történteket!
 
Idős papóka, mamóka megbeszélik hogy elegük van az életből, mamóka halálos beteg, mozgáskorlátozott pelenkás stb. Papóka 10 liter nitro hígítóval meglocsolja az 1 szobás első emeleti garzont( 50 év alatt amit csak lehetett bezsúfoltak) . Papóka begyújtott!
 
Rotyogott a lakás szépen olyan hő volt hogy a felettük lévő lakás melletti lakásában a járólap szó szerint, látványosan pattogott felfelé. Első kiérkezők voltunk mindenkin bristol, alatta gyakorló és poló. A papóka kint ült a lépcsőházban, kihozta az élet ösztön, és mondja hogy a mama bent van az ágy alatt mentsük meg ! Hárman bekúsztunk kb, 2-3 perc alatt megtaláltuk a mamát az ágy alatt, ő nem volt megégve de a pelenka égett rajta. kivittük a lépcsőházba átadtuk a kollégáknak és visszamentünk oltani. A lefeketítés után leváltottak minket , éreztük néha hogy meleg van a ruhában de nem volt vészes( nyilván az adrenalin is rájátszót) Vastag izzó parázson térdeltünk de nem égett meg a térdünk! .A sisakjainkról a rostély szépen le is olvadt a sisakok kellően elszíneződtek. Palackcsere közben kezdtük érezni hogy valami nem kerek a hátunkon. Megnéztük és kivétel nélkül mindenkinek a légző alatt első, másodfokú égési sérülései voltak. A helyszínen mentők elláttak mindenkit korrektül.
 
Az R13 hoz képest nem éreztük hogy azonnal felhevült volna a ruha vagy elszíneződött volna, nemhogy zsugorodott volna.

A véleményem és a javaslataim pedig megegyeznek Pozsáréval, annyiban kiegészítve, hogy adjanak csapatpróbára ruhát a olyan létesítményi tűzoltóságoknak is ahol speciális célirányos teszteket tudnak elvégezni!

Szerintem is ez a ruha így ebben a formájában nem alkalmas bevetési ruhának!

Bízom benne hogy az általunk elmondottak segítenek egy olyan ruhát kifejleszteni, ami minden bajtársnak megfelelő és biztonságos lesz!
:elvarazsolt:

Forrás: http://forum.langlovagok.hu/viewtopic.php?p=162995&sid=41fb84facdcd2988804ffd8a8df1d01a#p162995

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 01:17
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75