Kezdölap arrow Hírek arrow "Milyen leépítéseket tervez a Kormány a tûzoltóságoknál?"
"Milyen leépítéseket tervez a Kormány a tûzoltóságoknál?"
2012. March 05.

Írásbeli választ igénylõ kérdés!

 

Dr. Kövér László

az Országgyûlés elnöke részére


Tisztelt Elnök Úr!


A Házszabály 91 . § alapján kérdést kívánok benyújtani dr . Pintér Sándor belügyminiszterhez

„Milyen leépítéseket tervez a Kormány a tûzoltóságoknál?”

címmel, amelyre a választ írásban kérem.



Tisztelt Miniszter Úr !


Az Index címû internetes hírportál 2011 . február 11-én a fõvárosi tûzoltókat érintõ jelentõs leépítések tervérõl számolt be. Eszerint csökkentenék a tûzoltóautók és más mûszaki berendezések, valamint a hozzájuk tartozó kiképzett személyzet számát. Ezzel csökkenne a riasztható, fecskendõvel ellátott jármûvek száma. A szervezet-átalakítási szándék tényét a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság sem cáfolta, ugyanakkor kifejtette, hogy az emberek és az eszközök optimális elosztásával, újabb tûzoltólaktanyák, katasztrófavédelmi õrsök létrehozásával akarják javítani a lefedettséget.

Kérem tisztelt Miniszter Urat, adjon tájékoztatást a fõvárosi tûzoltóságokat érintõ tervezett átszervezésrõl! Különösen az alábbi kérdésekben várom Miniszter Úr tájékoztatását:

  • Hány státusz szûnik meg a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Fõigazgatóságnál? A megszûnõ státuszok közül mennyi a tûzoltó státusz? Ténylegesen hány személy hivatásos szolgálati viszonya, és hány személy egyéb foglalkoztatási jogviszonya szûnik meg az átszervezés következményeként?
  • A tûzoltók számának csökkentése miként hozható összhangba a végrehajtói állomány megerõsítésének szándékával?
  • Valóban csökkentik a tûzoltóság hírközpontjában dolgozók létszámát? Hány státuszt érint a leépítés? Hány fõ van szolgálatban egyszerre a hírközpontban? Az átszervezés következtében csökken-e a hírközpontban egyidejûleg szolgálatot teljesítõk száma?
  • Mennyivel csökken a riasztható, fecskendõvel ellátott jármûvek száma? Valóban kerületenként csak egy riasztható, fecskendõvel ellátott jármû lesz ?
  • Kevesebb jármûvel, fecskendõvel, személyzettel hogyan javítható a fõváros tûzbiztonsága, és a mûszaki mentés színvonala?
  • Hány új tûzoltólaktanya és katasztrófavédelmi õrs létrehozását tervezik? Hol és mikor alakítják ki az új tûzoltólaktanyákat és katasztrófavédelmi õrsöket?

Kérdezem tisztelt Miniszter Urat, hogy a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságoknál is terveznek hasonló átszervezést? Ha igen, kérem, adjon tájékoztatást a következõ kérdésekben! Kérem az adatokat megyei bontásban adja meg !

  • Hány státusz szûnik meg a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságoknál? A megszûnõ státuszok közül mennyi a tûzoltó státusz? Ténylegesen hány személy hivatásos szolgálati viszonya, és hány személy egyéb foglalkoztatási jogviszonya szûnik meg az átszervezés következményeként?
  • Mennyivel csökken a riasztható, fecskendõvel ellátott jármûvek száma a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságoknál ?
  • Tervezik-e a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok területén is új tûzoltólaktanyák és katasztrófavédelmi õrsök létrehozását? Ha igen, kérem, tájékoztasson, hol és mikor alakítják ki az új tûzoltólaktanyákat és katasztrófavédelmi õrsöket!

Várom megtisztelõ válaszát !


Budapest, 2012 . február 14.


dr. Harangozó Tamás

országgyûlési képviselõ

Forrás: http://www.parlament.hu/irom39/05905/05905.pdf

 


 

BELÜGYMINISZTÉRIUM

DR, PINTÉR SÁNDOR

Miniszter


BM/3019/2012


Válasz dr. Harangozó Tamás (MSZP)

KI5905 . számú „Milyen leépítéseket

tervez a Kormány a tûzoltóságoknál? ”

címen benyújtott kérdésére


Dr. Harangozó Tamás úr részére

országgyûlési képviselõ


Budapest

Széchenyi rakpart 19.


Tisztelt Képviselõ úr!


A Házszabály 91, §-a alapján „Milyen leépítéseket tervez a Kormány a tûzoltóságoknál?” címen hozzám intézett, KI5905. számú, írásbeli választ igénylõ kérdésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom .

Mivel a katasztrófavédelmi szervezetrendszerben a közalkalmazotti státuszok nagy része hivatásos státusszá minõsül át, így a hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi, területi és helyi szervei vonatkozásában az állomány országos összlétszáma nem fog csökkenni.

A Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál több vezetõi beosztás a végrehajtó állomány megerõsítésére kerül átcsoportosításra, A készenlétben tartott jármûvek a tûzoltólaktanyák feladatainak mennyiségi mutatói alapján kerülnek szétosztásra, á különleges gépjármûveket ún, csere-felépítményes gépjármûvek váltják fel. A fõvárosban rövid idõn belül egyidejûleg akár három V. fokozatú erõt magában foglaló beavatkozó egység is felállítható lesz. A központi ügyeleti létszám elegendõ lesz a jelzések fogadására és kezelésére. A tervezett szerkezet-átalakítás tehát semmilyen formában nem gyengíti Budapest tûzbiztonságát, s õt a rendelkezésre álló erõk és eszközök optimális elosztásával további tûzoltólaktanyák, katasztrófavédelmi õrsök létrehozásával javul a lefedettség. Országos szinten 65 katasztrófavédelmi kirendeltség és 64 katasztrófavédelmi õrs jön létre a fehér foltként emlegetett területeken.


Budapest, 2012. február 29.


Üdvözlettel:


Dr. Pintér Sándor ( aláírta: Tállai András)


 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 04:52
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75