Kezdölap arrow Hírek arrow "Milyen leépítéseket tervez a Kormány a tűzoltóságoknál?"
"Milyen leépítéseket tervez a Kormány a tűzoltóságoknál?"
2012. March 05.

Írásbeli választ igénylő kérdés!

 

Dr. Kövér László

az Országgyűlés elnöke részére


Tisztelt Elnök Úr!


A Házszabály 91 . § alapján kérdést kívánok benyújtani dr . Pintér Sándor belügyminiszterhez

„Milyen leépítéseket tervez a Kormány a tűzoltóságoknál?”

címmel, amelyre a választ írásban kérem.Tisztelt Miniszter Úr !


Az Index című internetes hírportál 2011 . február 11-én a fővárosi tűzoltókat érintő jelentős leépítések tervéről számolt be. Eszerint csökkentenék a tűzoltóautók és más műszaki berendezések, valamint a hozzájuk tartozó kiképzett személyzet számát. Ezzel csökkenne a riasztható, fecskendővel ellátott járművek száma. A szervezet-átalakítási szándék tényét a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sem cáfolta, ugyanakkor kifejtette, hogy az emberek és az eszközök optimális elosztásával, újabb tűzoltólaktanyák, katasztrófavédelmi őrsök létrehozásával akarják javítani a lefedettséget.

Kérem tisztelt Miniszter Urat, adjon tájékoztatást a fővárosi tűzoltóságokat érintő tervezett átszervezésről! Különösen az alábbi kérdésekben várom Miniszter Úr tájékoztatását:

  • Hány státusz szűnik meg a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál? A megszűnő státuszok közül mennyi a tűzoltó státusz? Ténylegesen hány személy hivatásos szolgálati viszonya, és hány személy egyéb foglalkoztatási jogviszonya szűnik meg az átszervezés következményeként?
  • A tűzoltók számának csökkentése miként hozható összhangba a végrehajtói állomány megerősítésének szándékával?
  • Valóban csökkentik a tűzoltóság hírközpontjában dolgozók létszámát? Hány státuszt érint a leépítés? Hány fő van szolgálatban egyszerre a hírközpontban? Az átszervezés következtében csökken-e a hírközpontban egyidejűleg szolgálatot teljesítők száma?
  • Mennyivel csökken a riasztható, fecskendővel ellátott járművek száma? Valóban kerületenként csak egy riasztható, fecskendővel ellátott jármű lesz ?
  • Kevesebb járművel, fecskendővel, személyzettel hogyan javítható a főváros tűzbiztonsága, és a műszaki mentés színvonala?
  • Hány új tűzoltólaktanya és katasztrófavédelmi őrs létrehozását tervezik? Hol és mikor alakítják ki az új tűzoltólaktanyákat és katasztrófavédelmi őrsöket?

Kérdezem tisztelt Miniszter Urat, hogy a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságoknál is terveznek hasonló átszervezést? Ha igen, kérem, adjon tájékoztatást a következő kérdésekben! Kérem az adatokat megyei bontásban adja meg !

  • Hány státusz szűnik meg a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságoknál? A megszűnő státuszok közül mennyi a tűzoltó státusz? Ténylegesen hány személy hivatásos szolgálati viszonya, és hány személy egyéb foglalkoztatási jogviszonya szűnik meg az átszervezés következményeként?
  • Mennyivel csökken a riasztható, fecskendővel ellátott járművek száma a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságoknál ?
  • Tervezik-e a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok területén is új tűzoltólaktanyák és katasztrófavédelmi őrsök létrehozását? Ha igen, kérem, tájékoztasson, hol és mikor alakítják ki az új tűzoltólaktanyákat és katasztrófavédelmi őrsöket!

Várom megtisztelő válaszát !


Budapest, 2012 . február 14.


dr. Harangozó Tamás

országgyűlési képviselő

Forrás: http://www.parlament.hu/irom39/05905/05905.pdf

 


 

BELÜGYMINISZTÉRIUM

DR, PINTÉR SÁNDOR

Miniszter


BM/3019/2012


Válasz dr. Harangozó Tamás (MSZP)

KI5905 . számú „Milyen leépítéseket

tervez a Kormány a tűzoltóságoknál? ”

címen benyújtott kérdésére


Dr. Harangozó Tamás úr részére

országgyűlési képviselő


Budapest

Széchenyi rakpart 19.


Tisztelt Képviselő úr!


A Házszabály 91, §-a alapján „Milyen leépítéseket tervez a Kormány a tűzoltóságoknál?” címen hozzám intézett, KI5905. számú, írásbeli választ igénylő kérdésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom .

Mivel a katasztrófavédelmi szervezetrendszerben a közalkalmazotti státuszok nagy része hivatásos státusszá minősül át, így a hivatásos katasztrófavédelmi szerv központi, területi és helyi szervei vonatkozásában az állomány országos összlétszáma nem fog csökkenni.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál több vezetői beosztás a végrehajtó állomány megerősítésére kerül átcsoportosításra, A készenlétben tartott járművek a tűzoltólaktanyák feladatainak mennyiségi mutatói alapján kerülnek szétosztásra, á különleges gépjárműveket ún, csere-felépítményes gépjárművek váltják fel. A fővárosban rövid időn belül egyidejűleg akár három V. fokozatú erőt magában foglaló beavatkozó egység is felállítható lesz. A központi ügyeleti létszám elegendő lesz a jelzések fogadására és kezelésére. A tervezett szerkezet-átalakítás tehát semmilyen formában nem gyengíti Budapest tűzbiztonságát, s őt a rendelkezésre álló erők és eszközök optimális elosztásával további tűzoltólaktanyák, katasztrófavédelmi őrsök létrehozásával javul a lefedettség. Országos szinten 65 katasztrófavédelmi kirendeltség és 64 katasztrófavédelmi őrs jön létre a fehér foltként emlegetett területeken.


Budapest, 2012. február 29.


Üdvözlettel:


Dr. Pintér Sándor ( aláírta: Tállai András)


 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 18:41
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75