Kezdölap arrow FTSZ arrow Pertársasági tájékoztató
Pertársasági tájékoztató
2011. December 13.
TÁJÉKOZTATÓ

SZOLGÁLATI NYUGDÍJASOK FIGYELEM!

A Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezetének álláspontja változatlanul az, hogy a hivatásos állományúak részére járó szolgálati nyugdíj nem könyöradomány vagy szociális segély, hanem már négy évtizede hatályban lévõ törvényi rendelkezések alapján egy olyan szerzett jog, melyet jogállamban visszamenõleg nem lehetne megvonni. Úgy véljük, hogy a Magyar Országgyûlés által elfogadott törvénymódosítás sérti a jogállamiságot, a tulajdonhoz való jogot és a diszkrimináció tilalmába ütközik.

Alakít-e pertársaságot az FTSZ?

Az FTSZ nem alakít pertársaságot a szolgálati nyugdíj járandósággá való átalakításával kapcsolatos kártérítési igények érvényesítése érdekében. Ennek oka az, hogy a különbözõ internetes fórumokon megjelent téves állításokkal ellentétben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elõtti eljárásban erre nincs jogi lehetõség!

A Bíróság elõtti eljárás egy sajátos jogérvényesítési rendben folyik, ebben a rendszerben
ismeretlen a pertársaság magyar perjog szerinti fogalma. Mivel az érintettek nagy száma miatt tízezres nagyságrendben várhatóak kérelmek, ezért a Bíróság nem egyedileg bírálja el azokat, hanem egy ügyet (általában a legelsõ kérelmet) tárgyalja végig (ez az úgynevezett pilot eljárás). Ha a Bíróság egyezménysértést állapít meg, és kártérítést is megítél, úgy a pervesztes államot arra kötelezi, hogy minden panaszossal egyezzen meg a Bíróság ítélete alapján.

Még idén célszerû benyújtani a strasbourgi bírósági beadványt

A törvény hivatalos kihirdetésével megnyílt a nemzetközi bírói út igénybevételének lehetõsége, melyet javasolunk minden érintettnek késedelem nélkül még idén december hónapban megtenni!

Alkotmánybírósághoz  fordulás lehetõsége  korlátozott, mivel az új alaptörvény szerint ilyen joga csak a Kormánynak, az országgyûlési képviselõk egynegyedének, vagy az alapvetõ jogok biztosának van. Másoknak a jövõben csak az úgynevezett alkotmányjogi panasz áll rendelkezésükre, amit akkor lehet igénybe venni, ha az egyedi ügyben alkalmazott jogszabály vagy egy bírósági döntés ellentétes az alaptörvénnyel, továbbá az alaptörvény gyakorlatilag azt kívánja meg, hogy már bekövetkezett jogsértés álljon fenn, tehát csak 2012. január 1-jét követõen, amikor már el is vették a szolgálati nyugdíjat.

A szolgálati törvény módosításából adódóan a szakszervezetek jövõje bizonytalan, ezért javasoljuk minden érintettnek „ SZOLGÁLAT ÉS BECSÜLET ÉRDEKVÉDELMI MOZGALOM „ egyesületébe a belépést.

Budapest, 2011. december 13.

FTSZ
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Jelenleg 5 vendég online
Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 04:48
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75