Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Viktor, ne babráld! Több tízezer ember tüntet Orbánék ellen
Viktor, ne babráld! Több tízezer ember tüntet Orbánék ellen
2011. October 05.

Viktor, ne babráld! Több tízezer ember tüntet Orbánék ellen

A szervezők szerint közel ötvenezer ember gyűlt már össze a Kossuth téren a szakszervezeti D-Day tüntetéssorozat szombati állomásán, hogy tiltakozzanak az Orbán-kormány intézkedései és hatalomgyakorlása ellen. Egyaránt kritizálják a kabinet által készített, szerintük a munkavállalói jogokat korlátozó törvénytervezetet, valamint minden érdemi tárgyalás elmaradását.

Fél órás csúszást okozott a buszok bevárása

Kezdés előtt fél órával máris hatalmasra duzzadt a tömeg a Parlament előtt Kossuth téren, kiküldött tudósítónk szerint huszonöt-harmincezer ember bizonyosan megjelent a szakszervezeti demonstráción. Igaz, a szervezők ennél jóval többet, közel ötvenezer résztvevőt számolnak. Utóbbiak nemrég közölték, hogy a két órára meghirdetett program fél órát bizonyosan csúszik, mert számos busz még nem érkezett meg a helyszínre. A tömeg egy része „Orbán, takarodj!” skandálással múlatja az időt.

A Kossuth téri „nagygyűlés” az úgynevezett szakszervezeti „D-Day” demonstrációsorozat része. A programot csütörtökön a Clark Ádám téren kezdték az ülősztrájk formájában. Az amerikai partraszállás után D-Day-nek keresztelt tüntetéssorozat célja a demokrácia, a szociális biztonság, illetve az emberi és munkavállalói jogok védelméért való kiállás.

Kónya Péter, a számos ágazati érdekképviseletet és civil szerveződést tömörítő szakszervezeti akcióegység operatív törzsének egyik vezetője korábban elmondta: a kezdeményezéshez már több mint száz szervezet, míg a konföderációk közül a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma csatlakozott. A tervek szerint szombat délután – amikor a Kossuth térről átvonul a tömeg Budára – mindenképpen le kell zárni majd a Lánchidat és a Clark Ádám teret.

Én beismerem, ha hibáztam

Kiküldött tudósítónk elmondása szerint a Kossuth téren számos ágazati szakszervezet képviselteti magát, a vasasosok, a vegyipari dolgozók vagy épp a pedagógusok is transzparensekkel jelzik támogatásukat. Több felirat politikai üzenetet is tartalmaz: „Én beismerem, ha hibáztam”, vagy „Igazi demokráciát Magyarországnak!”, „Elég a nemzeti inzultációból!”, illetve „A Ti anyátok is hatvanöt éves korában ment nyugdíjba?” olvasható többek között a tömeg feje felett. Munkatársunk ezzel együtt a Liga Szakszervezetek néhány zászlóját is látta a téren (a társulás elnöke korábban elítélte a D-Day-t), de a Kossuth tér egyik szegletében fideszes transzparensek is felbukkantak.

Tudósítónk szerint a Parlament előtti téren alacsony a rendőri jelenlét, az Országház másik oldalán, a rakparton viszont számos rendőri egység várakozik. Munkatársunk elmondta még, hogy a tömegben több, a jobbikhoz kötődő és betiltott Magyar Gárda egyenruhájában jelentek meg.

Az MSZP politikusai közül többen jelezték, hogy magánemberként résztvesznek a demonstráción. A szocialisták a szerzett jogok elvétele elleni tiltakozást tartja a szakszervezeti demonstráció egyik legfontosabb üzenetének.

Szanyi: az orbáni álom odalett

"Nem tűrjük a szerzett jogok visszamenőleges csorbítását, és ha az MSZP kormányzati felhatalmazást kap, akkor azokat a szerzett jogokat, amelyeket ma a Fidesz lábbal tipor, maradéktalanul visszaállítjuk" – mondta Szanyi Tibor, a szocialista párt elnökségi tagja a Parlament előtti Kossuth térre meghirdetett demonstráció helyszíne közelében tartott sajtótájékoztatóján.

Az országgyűlési képviselő ezek között említette a munka törvénykönyvéből, valamint a nyugdíjrendszeren keresztül elvételre kerülő jogokat. A politikus a parlamentnek pénteken beterjesztett 2012-es költségvetési javaslattal kapcsolatban azt mondta: a büdzsében soha nem látott mértékű az elvétel, a nyújtott társadalmi szolgáltatások pedig soha nem látott kicsinységűek. "A három szoba, három gyermek, négy kerék orbáni álom odalett, a három szobát és a négy kereket már elvitte a bank, a három gyermeket pedig a szülők már kidobták az utcára" – fogalmazott Szanyi Tibor.

Az ellenzéki politikus arról is beszámolt, hogy több politikustársával együtt, magánemberként kilátogat a szakszervezeti demonstrációra, mert "az MSZP nem lehet semleges az Orbán-kormány fennállása óta megrendezett legnagyobb társadalmi megmozdulással kapcsolatban".

"Itt a helyünk, az a feladatunk, hogy hallassuk a hangunkat" - tette hozzá Szanyi Tibor.

Facebookon is megy a közvetítés

A D-Day eközben a Facebookon is javában tart, Török Zsolt szocialista pártszóvivő például több fotót is "kiposztolt" már a helyszínről. Vágó István pedig az alábbi szöveget tette közzé a közösségi oldalon: "Öt perc múlva kezdődik a tüntetés a Kossuth téren - csak én nem látok semmilyen tudósítást az Indexen? Ezek azt hiszik, ha nem írnak róla, kevesebben mennek oda?" - írta az egykori televíziós, majd egy másik posztban így fogalmazott: "Az év várhatóan legnagyobb tüntetése kezdetén a HírTV-n melltartó-reklám megy, utána Garázs. Öt éve mintha frissebbek lettek volna, pedig akkor a Szabadság téri buli nem is volt meghirdetve..." (Az Index később közzétette saját tudósítását) Ehhez hozzátartozik még, hogy a meghirdetett program fél hármas kezdéséig az állami hírügynökség sem emlékezett még meg arról, hogy több tízezer ember gyűlt össze a Kossuth téren.

A demonstráció végül fél három előtt pár perccel kezdődött el. A program két moderátora Nagy Navarro Balázs külpolitikai újságíró (a Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának elnöke) és a híres rapsztár, Pityinger "Dopeman" László.

Dopeman az immár ötven-hatvanezer főre duzzadt tömeg előtt azzal kezdett: "tapsoljátok meg magatokat, mert bátrak vagytok". Majd azzal folytatta, hogy szerinte egyetlen kormánynak sincs kétharmados többsége, az ugyanis csak a népnek van. "Minden kormánynak szolgálnia kell a népet. Ma nem valami ellen, hanem valamiért jöttetek. Hogy ne csak múltatok, hanem jövőtök is legyen" - folytatta a rapper.

Kétmillióan még nincsenek, követeléseik vannak

Nagy Navarro pedig bejelentette (utalva Rákay Philip elhíresült fideszes tömegszámára), hogy ugyan egyelőre még nincsenek kétmillióan, de lesznek annyian is. Ezt követően felolvasták a szakszervezeti akciócsoport kilenc pontos követelését, amely az alábbiakat tartalmazza:

- Követeljük az igazságos és méltányos közteherviselést!

- Követeljük, hogy szüntessék be a visszamenőleges hatályú törvénykezést!

- Követeljük, hogy a munka világában állítsák helyre a háromoldalú társadalmi párbeszéd intézményrendszerét!

- Követeljük, hogy a munka törvénykönyvét kizárólag a szociális partnerekkel történt megegyezést követően módosítsák!

- Követeljük, hogy állítsák helyre a korkedvezményes, a korengedményes és a szolgálati nyugdíjak alkotmányos védelmét!

- Követeljük, hogy a nyugdíjrendszer változásai méltányos átmenetet biztosítsanak a munkavállalóknak, az új szabályok esetenként csak az újonnan munkába állókra, illetve szolgálati viszonyt létesítőkre vonatkozzanak!

- Követeljük, hogy az új életpályamodelleket csak a szakszervezetekkel történt megállapodásokat követően vezessék be!

- Követeljük a sztrájkjog visszaállítását!

- Követeljük, hogy ne csorbítsák a szakszervezetek jogait!

Schiffer és Gyurcsány a tömegben

Munkatársunk jelentése szerint időközben felbukkant a tömegben Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Schiffer András LMP-s frakcióvezető is. Tudósítónk elmondta, hogy a szervezők felolvasták annak a több mint száz szervezetnek a nevét, amely támogatta a megmozdulást. Érdekesség, hogy köztük volt például a köztévé- és a közrádió, valamint a távirati iroda és számos minisztérium szakszervezete, vagy épp az ügyészségi dolgozók érdekvédelmi társulása.

Ezt követően elszavalták Illyés Gyula "Egy mondat a zsarnokságról" című költeményét, majd felolvasták a nemzetközi és európai szakszervezeti szövetség közös levelét, amelyben támogatásukról biztosították a magyar társszervek szerintük jogos követeléseit.

Tudósítónk elmondása szerint Dopeman ezt követően arról beszélt a színpadon, hogy a kormány kommunikációja szerint a tüntetők nem foglalkoznak az emberek jövőjével. A rapper szerint a kormánynak kellene foglalkozni vele, mert az emberek hatalmazták fel a politikusokat, ők fizetik őket, a politikusok a nép szolgái - fogalmazott. Ezt követően a demonstrálók által hozott narancsleves dobozokból falat építettek, majd a Pink Floyd "The Wall" című dalára ledöntötték azt.

Felébredt a távirati iroda

Eközben - egy órával a kezdés után - a Magyar Távirati Iroda is kiadta első tudósítását az eseményről. Eszerint az MTI úgy látja: csaknem megtelt a Kossuth tér demonstrálókkal. Híranyagukhoz hozzátették: kormányszóvivői iroda pénteken kiadott közleményében azt írta: Magyarország demokratikus jogállam, a kormány elismeri minden munkavállaló és szervezet alkotmányos jogát a sztrájkhoz, a tiltakozáshoz.

Tüntetéshez minden szakszervezetnek és civil szervezetnek joga van, a kabinet ugyanakkor mélységesen sajnálja, hogy "egyes szakszervezeti vezetők nem az emberek érdekeit képviselik, hanem saját politikai ambícióikat helyezik előtérbe" - írta a kormányszóvivői iroda.

A kormány álláspontja nem változott meg az ország megújításával, átalakításával, egy új munka törvénykönyve megalkotásával, valamint a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjakkal kapcsolatban - szögezték le, hozzátéve, hogy az ezekkel kapcsolatos törvény- és egyéb jogszabály-alkotási folyamat nem áll le, az a kabinet és az Országgyűlés szándékának megfelelően folytatódik.

A kormányszóvivői iroda a közleményben kitért arra is, hogy a miniszterelnök és a belügyminiszter már eddig is több alkalommal egyeztetett az érintett érdekvédelmi szervezetekkel, a kormányfő legutóbb az elmúlt héten ült tárgyalóasztalhoz a legnagyobb munkaadói és a munkavállalói szervezetekkel; a konzultációk azóta is folyamatosak - zárult az MTI tudósítása.

A "szolidaritás" szónokai

Székely Tamás, a vegyipari dolgozók érdekvédelmi szövetségének vezetője volt az első felszólaló a színpadon. „Teli a hócipőnk a kormány segélyellenes, esélymegvonó politikájával” - mondta, hangsúlyozva, hogy gyengül az érdekérvényesítés lehetősége, az új munkatörvénykönyve pedig rabszolgasorsba dönt. Székely szerint a kormány hadat üzent a szociális biztonság ellen. „Folytassuk a tiltakozást, mert az arrogáns erőre a mi erőnkre a megoldás” - tette hozzá.

Varga László, SZEF elnöke felsorolta, hogy a fórumuk kiket képvisel, majd közölte: egy azonos mindegyikük között, hogy az állampolgárok közösségét, a hazát akarják szolgálni. Feltéve, ha hagyják – tette hozzá. Elmondta, hogy 1995-ben vett részt először tüntetésen és már akkor is látott dühös tűzoltót és elkeseredett tanárt, vagyis semmi új nincs abban, hogy most is tiltakoznak. Szerinte a mindenkori kormányok a közszolgálatban csak egy nagy költségvetési tételt látnak és feleslegesen foglalkoztatott emberek sokaságát.

„Amilyen nagy volt a várakozás, olyan nagy ma a csalódás. A hatalom elveszítette a társadalom támogatásának nagy részét, miközben még a parlamenti kétharmad bűvöletében él. A kiválasztottakkal folytatott látszategyeztetések nem elegendőek. Igazságos adórendszert, demokráciát, közteherviselést, nagyobb nyilvánosságot, működő közszolgálatot és betartható alkotmányt akarunk” - mondta Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának vezetője.

Pataky Péter az MSZOSZ elnöke azt a kérdést tette fel: mit akarunk? És rögtön meg is válaszolta: dolgozni tisztességes körülmények között, emberhez méltó bérért. Pataky hangsúlyozta: az ország első embere szerint olyan változások lesznek, amelyek miatt senki sem járhat rosszul. „Számon fogjuk kérni!” - tette hozzá, mire a tömeg „hazudik, hazudik, hazudik” felkiáltásokat skandált. Pataky hozzátette, hogy munkahelyeket ígérték és az emberek ennek a reményében szavaztak rájuk. „Ehelyett most közmunka van és nyolc óra munkáért még a minimálbért sem fizetik ki. Ezek hívják ezt munkának” - fogalmazott az MSZOSZ első embere.

Polgár Dóra egyetemi hallgató a színpadon elmondta, hogy a felsőoktatási törvénnyel bizonytalanságban és megosztottságban akarják tartani a fiatalokat. Szerinte a koncepció az utolsó betűig „ostobaság” és fiatalok tízezreit fosztja meg attól, hogy egyetemre mehessen. „A hatalmába belebolondult Orbán Viktornak szembe kell néznie a helyzettel” - tette hozzá.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke a színpadon először levette a bőrdzsekijét, mondván „ezt a bőrt már lehúzták rólam.” Majd a karjára mutatva hozzátette: ezt már nem hagyom. Árok szerint Orbán hátat fordított azoknak, akik hittek benne. „Ha tudtam volna, hogy nem arra kell figyelni, amit mond, akkor ma nem kellene itt lennünk. Akkor Orbán forradalmi lángban égve nem az országot verné szét és nem kellene partra szállni. Itt háború folyik a szegények, a munkavállalók, a devizahitelesek és mindazok ellen, akik nem a hatalom táborába tartoznak. A kormány csak a gazdagok ellen nem folytat háborút. A Fidesz nem háborúra, hanem kormányzásra kapott felhatalmazást” - fogalmazott, hozzátéve: „olyanok beszélnek munkáról, akik soha nem dolgoztak és olyanok mondják meg hogyan kellene élnünk, akik parlamenti képviselőként kezdték a karrierjüket”. Erre ismét felzúgott az „Orbán, ta-ka-rodj!”.

Székely Sándor, a Civil Kontroll - Egymillióan a Demokráciáért képviseletében is szót kapott és közölte, hogy Orbán Viktor és a fülkeforradalom elbukott, akárcsak Matolcsy gazdaságpolitikája. Egyúttal közölte: mindenkit várnak október 23-án a hagyományos demonstrációjukra.

Kónya Péter FRDÉSZ-elnök, az akcióegység operatív törzsének egyik vezetője volt az utolsó szónok a színpadon. Szónoklatában arról beszélt, hogy a rendszerváltás óta a pártok megosztották az országot, családok és barátságok mentek rá a politikára. Ilyen országban pedig ő nem akar élni. Ezért, hívott fel mindenkit, össze kell fogni. Bejelentette, hogy a legendás lengyel példára megalakították a magyarországi Szolidaritást, amely a több mint száz civil- és szakszervezet által létrehozott akcióegység tevékenységét kívánja folytatani. Kérték, hogy az összes érdekvédelmi szövetség, civil szerveződés és állampolgár csatlakozzon hozzájuk, hogy közösen teremthessenek meg egy jobb, élhetőbb, demokratikusabb országot.

A tüntetés végén a Szolidaritás feliratú transzparens alatt a tömeg átvonult a Clark Ádám térre, ahol további beszédek és utcabál lesz. Vasárnap az FRDÉSZ további programokat szervez és egy „kisebb ajándékkal” Schmitt Pál államfő várbéli otthonához vonulnak majd.

Forrás: http://nol.hu/belfold/d-day__tobb_tizezer_ember_tuntet_orbanek_ellen

 

 

 

 


  

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 10:30
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75