Kezdölap arrow KÉT arrow Négyszeresére emelik az orosz rendõrök fizetését
Négyszeresére emelik az orosz rendõrök fizetését
2011. July 22.

Oroszországi államférfiak, Putyin és Medvegyev tudják, hogy erõs államot megbecsült rendvédelmi dolgozókkal lehet építeni és mûködtetni. A megbecsültségbe pedig a korkedvezményes nyugdíj rendszere éppen úgy beletartozik, mint a kiemelt javadalmazás.

Oroszországban a duma (az orosz törvényhozás) üzeni az orosz rendõrnek, hogy nem csak a munkádra és verejtékedre, véredre van szükségünk, hanem megbecsülünk akkor is ha már leszolgáltad a megkívánt idõszakot.

A duma ezzel szeretné visszaszorítani a jelentõs méreteket öltött korrupciót, abban látja a megoldást, hogy a rendõröknek tisztességes bért, a ledolgozott évek után pedig a szolgálati nyugdíj lehetõségét biztosítja.

Nézzük a sajtóhírt:

Négyszeresére emelik az orosz rendõrök fizetését

A rendõri fizetésemelésrõl szóló jogszabálytól a korrupció visszaszorítását remélik az oroszok.

Egy rendõrhadnagy bruttó fizetése jelenleg mintegy 224 ezer, pótlékokkal mintegy 305 ezer forintnak megfelelõ összeg. 
    
Az új törvény jelentõsen szûkíti a pótlékok számát: az eddigi 40 féle pótlék helyett csupán 8 maradt: a ledolgozott évek száma szerint, a rang szerint (az alapfizetés 5-30 százaléka), a különleges körülmények közötti szolgálatért (legfeljebb 100 százalék), az államtitkokkal való munka fejében (legfeljebb 65 százalék), a különleges helyeken - magas hegyvidéken, sivatagban - teljesített szolgálatért, valamint a prémiumok és egyszeri jutalmak. 

A szolgálati idõért járó pótlék ötévente emelkedik majd: a második évtõl az alapfizetés 10 százalékát teszi ki, az 5-10. év között 15 százalékát, a huszadik évtõl kezdve a fizetés 30 százalékát teszi majd ki. 
    
A rendõrök továbbra is 20 szolgálati év után mehetnek nyugdíjba, s ha ezt választják, hét havi fizetnek megfelelõ végkielégítés jár nekik, s ha elõbb menne valaki nyugdíjba, kéthavi végkielégítést kap majd. Ahogyan a rendõrök új fizetése, a nyugdíja is magasabb lesz a többi állampolgárénál, az utóbbi mintegy 30 százalékkal. 
    
A törvény rögzíti azt is, hogy ha egy rendõr hivatása teljesítse közben életét veszti, családja mintegy 20,5 millió forintnak megfelelõ kompenzációra számíthat, s hogy 10 évi szolgákat után a rendõrök lakásépítési hozzájárulásra tarthatnak igényt. 
    
Végül a jogszabály külön gondoskodik a rendõrök orvosi és szanatóriumi ellátásáról, és rögzíti a szolgálatban elhunytak családjainak támogatását, egyebek mellett azt, hogy gyerekeik elõnyt élveznek az egyetemi felvételeknél. 
    
Az 1917-es forradalom óta milíciának nevezett testületet nemrég rendõrségnek nevezték el, s ezzel kapcsolatban a legmagasabb szintig minden rendõrnek vizsgákon és vizsgálatokon kellett átesnie.
    
Az utóbbi években az orosz rendõrök különösen sok feltûnést keltõ bûncselekményt hajtottak végre: volt, aki halomra lõtte egy élelmiszerbolt vásárlóit, de a bûnbandák fedezése, az ittas állapotban való gázolás, sõt, az utóbbi idõben a kábítószer-kereskedelemben való részvétel szinte mindennapos hír. Emellett a lakosság számos felmérés szerint a rendõrséget tartja az egyik legkorruptabb szervezetnek. 
    
A fizetések ilyen jelentõs mértékû emelésének egyik célja nyilván a korrupció visszaszorítása, de nagyon sokan tartanak attól, hogy e téren a nagyobb keresettõl nem sok változás várható.
 

 


 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 17:03
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75