Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Négyszeresére emelik az orosz rendőrök fizetését
Négyszeresére emelik az orosz rendőrök fizetését
2011. July 22.

Oroszországi államférfiak, Putyin és Medvegyev tudják, hogy erős államot megbecsült rendvédelmi dolgozókkal lehet építeni és működtetni. A megbecsültségbe pedig a korkedvezményes nyugdíj rendszere éppen úgy beletartozik, mint a kiemelt javadalmazás.

Oroszországban a duma (az orosz törvényhozás) üzeni az orosz rendőrnek, hogy nem csak a munkádra és verejtékedre, véredre van szükségünk, hanem megbecsülünk akkor is ha már leszolgáltad a megkívánt időszakot.

A duma ezzel szeretné visszaszorítani a jelentős méreteket öltött korrupciót, abban látja a megoldást, hogy a rendőröknek tisztességes bért, a ledolgozott évek után pedig a szolgálati nyugdíj lehetőségét biztosítja.

Nézzük a sajtóhírt:

Négyszeresére emelik az orosz rendőrök fizetését

A rendőri fizetésemelésről szóló jogszabálytól a korrupció visszaszorítását remélik az oroszok.

Egy rendőrhadnagy bruttó fizetése jelenleg mintegy 224 ezer, pótlékokkal mintegy 305 ezer forintnak megfelelő összeg. 
    
Az új törvény jelentősen szűkíti a pótlékok számát: az eddigi 40 féle pótlék helyett csupán 8 maradt: a ledolgozott évek száma szerint, a rang szerint (az alapfizetés 5-30 százaléka), a különleges körülmények közötti szolgálatért (legfeljebb 100 százalék), az államtitkokkal való munka fejében (legfeljebb 65 százalék), a különleges helyeken - magas hegyvidéken, sivatagban - teljesített szolgálatért, valamint a prémiumok és egyszeri jutalmak. 

A szolgálati időért járó pótlék ötévente emelkedik majd: a második évtől az alapfizetés 10 százalékát teszi ki, az 5-10. év között 15 százalékát, a huszadik évtől kezdve a fizetés 30 százalékát teszi majd ki. 
    
A rendőrök továbbra is 20 szolgálati év után mehetnek nyugdíjba, s ha ezt választják, hét havi fizetnek megfelelő végkielégítés jár nekik, s ha előbb menne valaki nyugdíjba, kéthavi végkielégítést kap majd. Ahogyan a rendőrök új fizetése, a nyugdíja is magasabb lesz a többi állampolgárénál, az utóbbi mintegy 30 százalékkal. 
    
A törvény rögzíti azt is, hogy ha egy rendőr hivatása teljesítse közben életét veszti, családja mintegy 20,5 millió forintnak megfelelő kompenzációra számíthat, s hogy 10 évi szolgákat után a rendőrök lakásépítési hozzájárulásra tarthatnak igényt. 
    
Végül a jogszabály külön gondoskodik a rendőrök orvosi és szanatóriumi ellátásáról, és rögzíti a szolgálatban elhunytak családjainak támogatását, egyebek mellett azt, hogy gyerekeik előnyt élveznek az egyetemi felvételeknél. 
    
Az 1917-es forradalom óta milíciának nevezett testületet nemrég rendőrségnek nevezték el, s ezzel kapcsolatban a legmagasabb szintig minden rendőrnek vizsgákon és vizsgálatokon kellett átesnie.
    
Az utóbbi években az orosz rendőrök különösen sok feltűnést keltő bűncselekményt hajtottak végre: volt, aki halomra lőtte egy élelmiszerbolt vásárlóit, de a bűnbandák fedezése, az ittas állapotban való gázolás, sőt, az utóbbi időben a kábítószer-kereskedelemben való részvétel szinte mindennapos hír. Emellett a lakosság számos felmérés szerint a rendőrséget tartja az egyik legkorruptabb szervezetnek. 
    
A fizetések ilyen jelentős mértékű emelésének egyik célja nyilván a korrupció visszaszorítása, de nagyon sokan tartanak attól, hogy e téren a nagyobb keresettől nem sok változás várható.
 

 


 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 11:03
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75