Kezdölap arrow DEMONSTRÁCIÓ arrow Az érdekképviseletek és a Miniszterelnök közti tárgyalásról
Az érdekképviseletek és a Miniszterelnök közti tárgyalásról
2011. June 07.

Az érdekképviseletek és a Miniszterelnök közti tárgyalásról

Kedden reggel hét órakor találkozott Orbán Viktor kormányfővel a rendvédelmi szakszervezetek sztrájkbizottsága.

A miniszterelnök a tárgyalás elején előrebocsátotta, hogy a hazai nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, átalakítást igényel.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása nem csak a rendvédelmi dolgozókat, hanem mindenkit érint majd. Kijelentette, kizárólag csak az öregségi nyugdíjat kívánják a nyugdíjkasszából a jövőben finanszírozni.

A szakszervezetek azon hivatkozására, mely szerint szerzett, illetve gyakorolt jogot sért a nyugdíjak átalakítása, közölte, hogy a szerzett jogot nem lehet pénzzé tenni, és teljesen új szabályokat kell lefektetni, mely biztosítja a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát.

A rendvédelmi dolgozókra vonatkozó nyugdíjrendszer 2012. január 1-én lép életbe a kapott tájékoztatás szerint.

Hétfőn elfogadta a parlament azt az alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a korhatár alatti nyugdíjakat átalakítsák, vagy akár el is vegyék, szociális ellátássá alakítsák.

Ezzel az alkotmánymódosítással a miniszterelnök szerint a kormány teljes körű felhatalmazást kapott az új nyugdíjrendszer kialakítására.

Kedden Pintér Sándor belügyminiszter változtatás nélkül a kormány elé terjeszti a Belügyminisztérium rendvédelmi nyugdíjak átalakítására vonatkozó terveit.

Szijjártó Péter, Orbán szóvivője kedden azt mondta a kormányfő és a szakszervezetek közötti tárgyalásról: a miniszterelnök "világossá tette, hogy a rendvédelmi dolgozók és a kormány egy oldalon állnak, a választóvonal ugyanis nem a kabinet és a rendvédelmisek, hanem a rend oldalán állók és a rendbontók között húzódik". Orbán Viktor "elvárja, hogy a rendvédelmi dolgozók minden körülmények között a rend oldalán álljanak, biztosítsák a rend fenntartását, és semmilyen módon ne álljanak át a rendbontók, a rendetlenséget szítók oldalára"

A miniszterelnök a rendvédelmi szakszervezetek által szervezett demonstrációkkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ha amennyiben a helyzet radikalizálódik, a kormányzat is radikálisabb lépésekre kényszerül. A demonstráció, mint az érdekérvényesítés módja annyiban fogadható el, amennyiben az törvényes keretek közt, másokat nem fenyegetve zajlik.

Az FTSZ elnökségének egyhangú döntése, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítása elfogadhatatlan, az azzal kapcsolatos kormányálláspontot elutasítjuk, és a kidolgozott szakértői anyagban foglaltakat sem elfogadni, sem tudomásul venni nem tudjuk.

 

Budapest, 2011. június 07.

 

Tisztelettel:

Kiss József

elnök

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 16:45
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75