Kezdölap arrow DEMONSTRÁCIÓ arrow RÉF kormányanyag (2011. június 2.)
RÉF kormányanyag (2011. június 2.)
2011. June 02.

A mai RÉF ülésen, a kormányoldal által a szakszervezetek elé tett anyag

 

I.

A Kormány hatáskörébe tartozó intézkedések, döntések

 

A Kormány vállalja, hogy 2011. december 31-ig az alábbi 1-19. pontokba foglaltak megvalósításához szükséges intézkedéseket megteszi, az azokhoz szükséges jogszabályok elõkészítésérõl gondoskodik.


1. A Kormány szándékai szerint a Széll Kálmán Tervben meghatározottak alapján szolgálati nyugdíj jogszabályokban rögzített jelenlegi renszere (beleértve a szolgálati nyugdíjjogosultság megszerzésének, a nyugdíj mértékének, megállapításának és folyósításának szabályait), 2012. január 1-jével megszûnik. Ezt követõen a megállapodásban meghatározott kivételekkel, szolgálati nyugdíjra jogosultság nem szerezhetõ, szolgálati nyugdíj nem állapítható meg, a hivatásos állomány tagjára ettõl kezdve a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) rendelkezései szerint lehet nyugellátást megállapítani.

2. 2012.január 1-jét követõen a hivatásos szolgálati viszonyban álló (beleértve a Magyar Honvédség hivatásos állományát is) a reá irányadó társadalombiztosítási öregségi nyugdíj korhatár elõtt öt évvel nyugdíj elõtti rendelkezési állományba vonulhat, ha legalább 30 év hivatásos jogviszonyban eltöltött szolgálati idõvel rendelkezik. Az állományból csak veszélyhelyzet vagy rendkívüli állapot kihirdetésével hívható szolgálatba.

3. A Széll Kálmán Tervben foglaltak szerint, az Országgyûlés által alkotott törvények alapján 2012. január 1-jével megszûnik azoknak a szolgálati nyugdíjasoknak a nyugdíjaj jogállása és a szolgálati nyugdíj folyósítása, akik rájuk irányadó felsõkorhatár elõtt mentek nyugállományba és keresetpótló juttatásban részesülnek.

4. Az elõzõ pontokban foglaltak alól kivételt képeznek azok a szolgálati nyugdíjasok, akik 2011. december 31-éig betöltik az 57. életévüket, továbbá azok a szolgálati nyugdíjasok, akik szolgálatteljesítés során szerzett baleset, sérülés miatt váltak hivatásos szolgálatra alkalmatlanná és kertültek nyugállományba. Ezen személyi kör részére a keresetpótló juttatást tovább folyósítják és nyugdíjuk emelésére az általános szabályok szerint kerül sor.

5. A Kormány a Széll Kálmán Tervben elhatározottaknak megfelelõen arra törekszik, hogy a szolgálati nyugdíjasok a munka világába, elsõsorban a rendvédelem területére visszatérjenek és a köz érdekét szolgáló munkát, foglalkozást biztosítson a számukra. A munka világába történõ visszatérést az érintett személy önkéntes elhatározása alapján kell biztosítani.

6. A Kormány álláspontja szerint az öregségi korhatár elõtt folyósított ellátás keresetpótló juttatásnak minõsül, ezért az abban részesülõknek is hozzá kell járulnia a nemzetgazdaság kiadásaihoz. Ebbõl következõen az, aki nem kíván visszatérni a munka világába, az öregségi nyugdíjkorhatár elérésig a szolgálati nyugdíja helyébe lépõ ellátás 16%-át köteles személyi jövedelemadóként befizetni, azonban a levonással terhelt ellátás összege nem lehet kevesebb a mindenkori bruttó minimálbér 1,5 szeresénél. és igénybe veheti a családi kedvezményt.

7. Az, aki a mindenkori nyugdíjkorhatár alatti életkorban keresetpótló juttatása mellett bejelentés és/vagy munkaszerzõdés nélkül munkát vállal (feketén dolgozik), annak szolgálati nyugdíja, illetve ellátása megvonásra kerül az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig.

8. Akik 2012. január 1-jét követõen ellátásuk mellett foglalkoztatási jogviszonyban állnak, keresõ tevékenységet folytatnak a költségvetési szférán kívül, az ellátás összegével növelt jövedelem után kötelesek adózni.

9. Azoknak, akik 2012. január 1-jét követõen költségvetési szervnél (kormánytisztviselõként, köztisztviselõként, közalkalmazottként, vagy a Munka Törvénykönyve XII. fejezete hatálya alá tartozó munkavállalóként) foglalkoztatnak, az ellátás folyosítása felfüggesztésre kerül.

10. Azon személy, aki vállalja a visszafoglalkoztatást, de a Hszt. éa a Magyar Honvédség hivatásos és szerzõdéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (a továbbiakban:Hjt.) visszavételre vonatkozó szabályai szerint nincs lehetõség állományba vételére, a fegyveres és rendvédelmi szervek különleges foglalkoztatási állományba (szenior állomány) kerül hivatásos jogviszonyba. A szenior állomány könnyített szolgálatot lát el, ennek megfelelõen alkalmassági követelményekkel és felszereléssel. A heti munkaidõ 35 órában kerülne megállapításra, túlmunka kötelezettség alól mentesülne. A szolgálatát 06.00 és 22.00 óra között idõszakban látja el. Kihirdetett veszélyhelyzet esetén a hivatásos szolgálati viszonyra vonatkozó szabályok teljes egészében vonatkoznak rá, annak megfelelõen kötelezhetõ szolgálatra.

11. A szenior állományban lévõ személy, ha a Hszt-ben és a Hjt-ben meghatározott alkalmassági, illetve visszavételi követelményeknek megfelel, a megüresedõ hivatásos státuszok betöltésénél elõnyben részesulhet (a beosztásnak megfelelõ besorolással és illetménnyel).

12. A rokkantsági nyugállományban lévõ volt hivatásos állomány egészségi állapota az általános szabályok szerint kerül felülvizsgálatra. A 70%-os rokkantsági fok felett az ellátás nem változik.

13. Annak a hivatásos állományúnak, aki 2011. december 31-én rendelkezik a jelenleg hatályos Hszt. és Hjt.szabályai szerint legalább 25 év tényleges hivatásos szolgálati viszonnyal, a szolgálati nyugdíja rögzítésre kerül, és a tényleges nyugállományba vonuláskor választhat az akkor megállapított társadalombiztosítási nyugdíj illetve az így rögzített szolgálati nyugdí, vagy a Hszt és a Hjt. jelenlegi hatályos szabályai szerint már rögzített szolgálati nyugdíja között.

14. A Hszt. hatálya alá tartozó hivatásos állományú 25 év, a Hjt. hatálya alá tartozó 15 év tényleges szolgálat és betöltött 52. életév együttes megléte esetén az öregségi korhatár eléréséig kérelmére könnyített szolgálatban foglalkoztatják tovaább. a 60. életév elérésekor a hivatásos szolgálatot teljesítõ dönthet, hogy a nyugdíjba vonulást vagy a további foglalkoztatást választja.

16. A nyugdíj rögzítéssel rendelkezõkre vonatkozó megállapítások a fentiek szerint alkalmazandók.

17. A szolgálati idõ a jelenleg hatályos szabályok szerint rögzítésre kerül 2011. december 30-ával. Ezt követõen az effektív szolgálatban eltelt idõt vesszük csak figyelembe.

18. Azon hivatásos állományúak esetében, aki legalább 25 év szolgálati jogviszonnyal rendelkezik és hivatásos szolgálatra egészségi, pszichikai vagy fizikai okból alkalmatlanná válik, gondoskodni kell a közszférában más foglalkoztatási jogviszonyban történõ tovább foglalkoztatásáról, vagy ha további munkavégzésre akaratán kívül képtelen, ellátásban részesíteni.

19. Akik korábban a hivatásos állományból egészségi alkalmatlanság miatt rokkantsági nyugállományba kerültek, azoknak egészségi állapotát a civil szabályok szerint felülvizsgálják és döntenek foglalkoztathatóságukról.

20. A 70%-os határ feletti rokkantak ellátása nem változik.

21. Különös figyelmet fordítunk a szolgálatteljsítéssel összefüggésben megsérült baleseti járadékos kollégákra, ellátásukat változatlan mértékben biztosítjuk vagy növeljük.

22. A nõk 40 év munkaviszony (szolgálati idõ) utáni kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetõsége a szolgálati jogviszonyban állókra is kiterjesztésre kerül, a Hszt. és a Hjt. módósításával. Az a hivatásos állományú nõ, aki 2011. december 31-éig megszerzi a Tny. 18. §-ában meghatározott szolgálati idõt és legalább tíz év hivatásos szolgálati idõvel rendelkezik, szolgálati nyugdíjra jogosultá válik. Ezt követõen, a társadalombiztosítási nyugellátás szabályai szerint vehet igénybe a nõk kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetõségét.

23. Az egységesítés érdekében 2011. augusztus 31-éig felülvizsgálatra kerülnek a Hszt. és a Hjt. hatálya alá tartozó szerveknél alkalmazott szolgálati idõ rendszerek.

24. A Kormány megbízásából a belügyminiszter a szakszervezetek bevonásával munkabizottságot hoz létre a hivatásos életpályamodell tartalmának egyeztetésére.

25. A Kormány a hivatásos életpályamodell kialakítása során olyan illetmény- és elõmeneteli rendszer kialakítását tervezi, amely a hivatásos életpálya teljes egészére folyamatos illetménynövekedést biztosít, preferálva a hosszabb szolgálatvállalást, különösen 50 év felett.

A hivatásos életpálya modell kialakítása során a hosszabb szolgálati idõ elismeréséül az 50 év feletti állomány illetményrenszere progresszíven emelkedõ lesz. Ennek figyelembevételével kell kialakítani a nyugdíjszámítást is.


Jelentõs szerepet szán a munkateljesítménynek és a folyamatos tudásbõvítésnek is. Az új illetményrenszerre való átállás idõpontjának meghatározása további egyeztetést igényel.


II.


A megállapodásban részes szakszervezetek vállalása


26. Tudomásul veszik és elfogadják a Kormány I. fejezetben leírt intézkedéseit, elhatározásait és errõl tagságukat tájékoztatják.

27. A megállapodás alapján megtett intézkedésekkel, annak alapján született és kihirdetett jogszabályokkal szemben demonstrációt nem szerveznek, abban nem vesznek részt.

28. Az intézkedésekkel kapcsolatos, a meglévõ érdekegyeztetési fórumok keretében folyó egyeztetésekben tevékenyen részt vesznek, a Kormánnyal, illetve a képviseletében eljáró belügyminiszterrel együttmûködnek.

29. A megállapodásban részes szakszervezetek ügyvivõt jelölnek ki, aki a nevükben és felhatalmazásuk alapján a megállapodást aláírja. Az ügyvivõ kijelölésérõl és felhatalmazásáról szóló okirat jelen megállapodás szerves részét képezi.


Budapest, 2011. június " "

 

Az eredeti változat elérhetõ itt:

http://www.ftsz.hu/images/stories/demo/20110602ref1.jpg

http://www.ftsz.hu/images/stories/demo/20110602ref2.jpg

http://www.ftsz.hu/images/stories/demo/20110602ref3.jpg

http://www.ftsz.hu/images/stories/demo/20110602ref4.jpg

 

Az FTSZ vezetõsége fontosnak tartja kiemelni, hogy jelen tájékoztatás nem a kormány által elénk tett anyag elfogadását (26. pont) jelenti!

 

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 15:28
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75