Kezdölap arrow DEMONSTRÁCIÓ arrow Röviden az elmúlt hét történéseivel kapcsolatban...
Röviden az elmúlt hét történéseivel kapcsolatban...
2011. May 25.

Röviden az elmúlt hét történéseivel kapcsolatban...

A Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete tájékoztatja tagságát, hogy bár ennek sem a hagyományos sem pedig az internetes médiában nem volt (szerencsére?) visszhangja, az FTSZ vezetősége folyamatosan képviselte úgy az aktív, mind a nyugállományú tagságát az elmúlt hét tárgyalássorozatain is.

A „HIVATÁSUNK VÉDELMÉBEN” lezajlott demonstrációsorozat után 2011. május 13-án Lázár János és Dr. Balsai István által benyújtott Alaptörvény módosítást célzó önálló képviselői indítvány, valamint az azt követő munkáltatói oldalról elhangzott nyilatkozatok egy új helyzetet teremtettek. Nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány a nyugdíjkorhatár alatti szolgálati nyugdíjasokat a már megszerzett jogaik csorbításával vissza akarja kényszeríteni a „munka világába”.

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter a „szakszervezetek véleményének kikérése" hangzatos cím köntösébe bújtatva időhúzást tárgyalássorozatot kezdeményezett az akkor már sztrájkbizottsággá alakult szakszervezetekkel. A tárgyalássorozaton az FTSZ is részt vett.

Fontosnak tartjuk kiemelni a mostani, de az elkövetkezendő eseményekkel kapcsolatban is, hogy egy tárgyaláson való részvétel nem egyenlő azzal, hogy az ott elhangzottakat a résztvevő felek el is fogadják, vagy azzal bármilyen szinten egyetértenek! Véleményünk szerint a munkáltatói oldal döntéseit többféleképpen lehet befolyásolni, az érdekérvényesítésben nincs egyedüli üdvözítő út. Hogy mikor milyen eszközökkel sikerül eredményeket elérni, az még ugyanazon tárgyaló felek esetében is alkalomról alkalomra eltérő lehet. Többek között emiatt is tartjuk fontosnak az összes tárgyaláson való részvételt. Mert ha nem ismerjük az ellen-oldal véleményét, ha nem vagyunk tisztában a terveikkel, úgy tiltakozni és/vagy védekezni is meglehetősen nehéz valami ellen.

Az elmúlt tárgyalások sajnos kimondottan megosztottá tették a demonstrációsor akciósorozathoz csatlakozott szakszervezetek képviselőit. Vannak vezetők, akik szóban kimondottan örülnek a jelenleg kialakulóban lévő terveknek – és folyamatosan kommunikálják is ezt a többi szakszervezeti képviselő felé. Ugyanakkor érdekes módon megállapodást aláírni ők sem mernek. Volt olyan szavazás, amikor a tárgyalások folytatásáról vagy az azokból való kivonulásról volt szó – és a résztvevő 14 szakszervezet 7-7 arányban szavazott. Az állapotokat jól tükrözi a TMRSZ honlapján alább olvasható feljegyzés is:

http://www.tmrsz.hu/hirek-aktualis/1532-feljegyzes-ref-20110523.html

A fentebb említett szavazáson kívül is, gyakorlatilag minden szünetben szóba került a tárgyalások megszakítása és a demonstrációs akciósorozat folytatása. Az FTSZ minden esetben a demonstrációk folytatását támogatta! A hétfői ülésen Kiss József, az FTSZ elnöke volt az egyetlen szakszervezeti vezető, aki a tárgyalások egy részéről kivonult – leszámítva a TMRSZ főtitkárát aki az első 10 percben elmondva véleményét és távozott.

Elvből elítéljük azokat a magukat szakszervezeti vezetőnek tartókat, akik a tagságuk megkérdezése nélkül, azok kimondottan ilyen irányú felhatalmazását nem bírva lennének képesek elfogadni olyan megállapodást, mely a tagságuk jogait vagy érdekeit bármilyen szinten is csorbítja!

Az FTSZ vezetősége sem a múltban, sem pedig a jövőben nem egyezik bele semmi ilyesmibe! Számunkra az egyetlen elfogadható alternatíva az Alaptörvény módosító javaslat visszavonása, és az eredetileg kitűzött célok elérése!

Emlékeztetőül, mi ehhez csatlakoztunk, mi ehhez adtuk a nevünket:

1. ,,Halálpálya” helyett, kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító Életpályát!

2. A jelenleg hivatásos állományúak változatlan feltételekkel vonulhassanak nyugállományba!

3. A már nyugállományúak státuszának és juttatásainak megőrzését!

4. Az illetmények több éves befagyasztását kompenzáló illetményemelést!

5. Törvényileg garantált legyen az illetményalap, és a bértábla inflációval történő emelése a fegyveres és rendvédelmi szférában!

6. Heti 40 órás munkaidő felett, ellentételezés nélkül ne lehessen munkavégzésre kötelezni bennünket!

7. Az egészségmegőrzéshez, a rekreációhoz és az elvárt fizikai erőnlét biztosításához szükséges feltételeket az állam biztosítsa!

8. Korszerű védő- és munkaeszközöket!

A szerzett jogainkból továbbra sem, semmiféleképpen nem engedünk!


Tisztelettel:

Az FTSZ vezetősége

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 16:54
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75