Kezdölap arrow DEMONSTRÁCIÓ arrow Röviden az elmúlt hét történéseivel kapcsolatban...
Röviden az elmúlt hét történéseivel kapcsolatban...
2011. May 25.

Röviden az elmúlt hét történéseivel kapcsolatban...

A Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete tájékoztatja tagságát, hogy bár ennek sem a hagyományos sem pedig az internetes médiában nem volt (szerencsére?) visszhangja, az FTSZ vezetõsége folyamatosan képviselte úgy az aktív, mind a nyugállományú tagságát az elmúlt hét tárgyalássorozatain is.

A „HIVATÁSUNK VÉDELMÉBEN” lezajlott demonstrációsorozat után 2011. május 13-án Lázár János és Dr. Balsai István által benyújtott Alaptörvény módosítást célzó önálló képviselõi indítvány, valamint az azt követõ munkáltatói oldalról elhangzott nyilatkozatok egy új helyzetet teremtettek. Nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány a nyugdíjkorhatár alatti szolgálati nyugdíjasokat a már megszerzett jogaik csorbításával vissza akarja kényszeríteni a „munka világába”.

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter a „szakszervezetek véleményének kikérése" hangzatos cím köntösébe bújtatva idõhúzást tárgyalássorozatot kezdeményezett az akkor már sztrájkbizottsággá alakult szakszervezetekkel. A tárgyalássorozaton az FTSZ is részt vett.

Fontosnak tartjuk kiemelni a mostani, de az elkövetkezendõ eseményekkel kapcsolatban is, hogy egy tárgyaláson való részvétel nem egyenlõ azzal, hogy az ott elhangzottakat a résztvevõ felek el is fogadják, vagy azzal bármilyen szinten egyetértenek! Véleményünk szerint a munkáltatói oldal döntéseit többféleképpen lehet befolyásolni, az érdekérvényesítésben nincs egyedüli üdvözítõ út. Hogy mikor milyen eszközökkel sikerül eredményeket elérni, az még ugyanazon tárgyaló felek esetében is alkalomról alkalomra eltérõ lehet. Többek között emiatt is tartjuk fontosnak az összes tárgyaláson való részvételt. Mert ha nem ismerjük az ellen-oldal véleményét, ha nem vagyunk tisztában a terveikkel, úgy tiltakozni és/vagy védekezni is meglehetõsen nehéz valami ellen.

Az elmúlt tárgyalások sajnos kimondottan megosztottá tették a demonstrációsor akciósorozathoz csatlakozott szakszervezetek képviselõit. Vannak vezetõk, akik szóban kimondottan örülnek a jelenleg kialakulóban lévõ terveknek – és folyamatosan kommunikálják is ezt a többi szakszervezeti képviselõ felé. Ugyanakkor érdekes módon megállapodást aláírni õk sem mernek. Volt olyan szavazás, amikor a tárgyalások folytatásáról vagy az azokból való kivonulásról volt szó – és a résztvevõ 14 szakszervezet 7-7 arányban szavazott. Az állapotokat jól tükrözi a TMRSZ honlapján alább olvasható feljegyzés is:

http://www.tmrsz.hu/hirek-aktualis/1532-feljegyzes-ref-20110523.html

A fentebb említett szavazáson kívül is, gyakorlatilag minden szünetben szóba került a tárgyalások megszakítása és a demonstrációs akciósorozat folytatása. Az FTSZ minden esetben a demonstrációk folytatását támogatta! A hétfõi ülésen Kiss József, az FTSZ elnöke volt az egyetlen szakszervezeti vezetõ, aki a tárgyalások egy részérõl kivonult – leszámítva a TMRSZ fõtitkárát aki az elsõ 10 percben elmondva véleményét és távozott.

Elvbõl elítéljük azokat a magukat szakszervezeti vezetõnek tartókat, akik a tagságuk megkérdezése nélkül, azok kimondottan ilyen irányú felhatalmazását nem bírva lennének képesek elfogadni olyan megállapodást, mely a tagságuk jogait vagy érdekeit bármilyen szinten is csorbítja!

Az FTSZ vezetõsége sem a múltban, sem pedig a jövõben nem egyezik bele semmi ilyesmibe! Számunkra az egyetlen elfogadható alternatíva az Alaptörvény módosító javaslat visszavonása, és az eredetileg kitûzött célok elérése!

Emlékeztetõül, mi ehhez csatlakoztunk, mi ehhez adtuk a nevünket:

1. ,,Halálpálya” helyett, kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító Életpályát!

2. A jelenleg hivatásos állományúak változatlan feltételekkel vonulhassanak nyugállományba!

3. A már nyugállományúak státuszának és juttatásainak megõrzését!

4. Az illetmények több éves befagyasztását kompenzáló illetményemelést!

5. Törvényileg garantált legyen az illetményalap, és a bértábla inflációval történõ emelése a fegyveres és rendvédelmi szférában!

6. Heti 40 órás munkaidõ felett, ellentételezés nélkül ne lehessen munkavégzésre kötelezni bennünket!

7. Az egészségmegõrzéshez, a rekreációhoz és az elvárt fizikai erõnlét biztosításához szükséges feltételeket az állam biztosítsa!

8. Korszerû védõ- és munkaeszközöket!

A szerzett jogainkból továbbra sem, semmiféleképpen nem engedünk!


Tisztelettel:

Az FTSZ vezetõsége

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 18:43
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75