Kezdölap arrow DEMONSTRÁCIÓ arrow A május 6-án történtekrõl
A május 6-án történtekrõl
2011. May 08.

Tisztelt Kolléganõk és Kollégák!

A Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fóruma (RÉF) 2011. május 6-án megtartott rendkívüli kibõvített ülésén elhangzottakról az alábbiakban tájékoztatom a tagságot.

A RÉF rendkívüli ülését az érdekképviseleti oldal kezdeményezésére Dr. Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára hívta össze. A tanácskozásra a fegyveres és rendvédelmi szféra képviselõin kívül meghívást kaptak a Köztisztviselõi Érdekegyeztetõ Tanács (KÉT), valamint az Országos Önkormányzati Köztisztviselõi Érdekegyeztetõ Tanács (OÖKÉT) tagjai is.
 
A tanácskozás napirendjét:
1. az egységes közszolgálati életpályamodellel kapcsolatos konzultáció, valamint
2. a RÉF oldalelnöke által javasolt témakörök képezték.

Az ülésen a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Gál András Levente úr elnökölt, és jelen volt a Honvédelmi Miniszter kabinetfönöke, valamint a Belügyminisztérium képviselõ Dr. Felkai László közigazgatási államtitkár is.

Érdekességként:

Bali Gabriella Miniszterelnökség titkárságvezetõje 2011. április 29.-én datált levélben Árok Kornélt a Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete elnökét a következõkrõl tájékoztatja:

 

Tisztelt Elnök Úr!

Köszönettel megkaptuk Orbán Viktor miniszterelnök úrnak küldött levelét.

A továbbiakban is arról tudom tájékoztatni, hogy szakszervezetük, a többi rendvédelmi szakszervezet valamint a Kormány közötti konzultációra Pintér Sándor belügyminiszter úr rendelkezik felhatalmazással.

Megértésükben bízva kérem, hogy a további egyeztetések miatt forduljanak a Belügyminiszterhez.

Budapest, 2011. április 29.


Tehát a Kormány részérõl nem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Gál András Levente rendelkezik felhatalmazással, hanem Pintér Sándor belügyminiszter!?


A RÉF rendkívüli ülésének összehívását az érdekképviseleti oldal kezdeményezte, alábbi kérdések tekintetében kért tájékoztatást a soron kívül megtartandó RÉF ülés keretében:
 
- a jelenleg hivatásos állományban lévõk milyen feltételekkel vonulhatnak nyugdíjba,
- a már nyugállományban lévõk státusza és juttatásai változnak-e,
- a FÜV-el nyugállományba helyezettek felülvizsgálatát kezdeményezik-e,
- mik a kormányzat elképzelései az átszervezéssel nyugállományba vonult, illetve a jelenleg felmentési idejüket töltõ kollégákkal kapcsolatban,
- mi a kormányzat álláspontja a „szerzett joggal" kapcsolatban (pl.: nyugdíjrögzítéssel, vagy 25 év nyugdíj jogszerzõ idõvel rendelkezõk).

Sajnos a kibõvített ülésen sem váltak ismertté a kormány nyugdíjrendszer átalakítását és az új életpályamodell bevezetését érintõ elképzeléseinek részletei.

Gál András Levente úr a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára az ülés megnyitásakor tájékoztatta a jelenlévõ érdekképviseleteket a kibõvített fórum összehívásának indokairól. Mint elmondta a kibõvített fórum megtartását elsõsorban az indokolja, hogy a kormány eltökélt szándéka egy egységes - a rendvédelmi, honvédelmi, kormánytisztviselõi és köztisztviselõi állományra együttesen alkalmazható, az említett foglalkoztatási jogviszonyok között teljes átjárhatóságot biztosító – életpályamodell megvalósítása. E tekintetében az érdemi párbeszédnek meg kell kezdõdnie, és az ülésnek ez a célja és rendeltetése. A fórum keretében kell az ütemezés kérdésérõl is beszélni. A kormányprogram szerint ugyanis 2011. július 1-ig mind a nyugdíjrendszer átalakításának, mind az új életpályamodellnek a részleteit ki kell dolgozni. Ennek megfelelõen a kormány 2011. június 10-én kívánja nyilvánosságra hozni az említett tárgyköröket is magába foglaló, úgynevezett Magyary Programot.

Érdekességként:

Pintér Sándor belügyminiszter, 2011. május 02.-án datált írásbeli kérdésre adott válaszában Bertha Szilvia képviselõ asszonyt a következõkrõl tájékoztatja:

 

Tisztelt Képviselõ Asszony!

A Házszabály 91. §-a alapján „Milyen életpályamodellel kívánja a Kormány kompenzálni a rendvédelmi dolgozók által vállalt plusz kötelezettségeket, egyes állampolgári jogokról történõ lemondást? Miként akarják az egyes beosztásokkal járó pszichikai, fizikai igénybevétel miatti fokozott elhasználódást kompenzálni?” címmel hozzám intézett, K/2S84. számú, írásbeli választ igénylõ kérdésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatom.

Az elõzõ kormányzati ciklusokban számos intézkedés született, amely a hivatásos szolgálati viszonyban állóknak korábban jogszabályok alapján járó juttatásokat, támogatásokat felszámolta, megkurtította, ezért a személyi állomány tagjai tömegével éltek a korai nyugdíjazás lehetõségével, pályaelhagyással.

A rendvédelem olyan speciális hivatás, amelynek gyakorlóit méltán illeti meg az átlagostól eltérõ figyelem és megbecsülés. Társadalmi érdek azonban, hogy megszüntessük a nyugdíjkorhatár elõtti nyugdíjazások szerteágazó, a költségvetést jelentõsen megterhelõ rendszerét, ebbe beletartozik a hivatásos állománynak eddig biztosított felsõ korhatár elõtti nyugdíjazás lehetõségének megszüntetése.

A Nemzeti Együttmûködés Kormányának nem célja, hogy olyan hivatásos állomány lásson el szolgálatot, amely arra az elvárt szinten egészségi okokból már nem képes. A Kormány célja az állomány egzisztenciális biztonságérzetének javítása és a hivatásos életpálya választását erõsítõ, a pályán maradást szolgáló megoldások kidolgozása. Ennek megfelelõen új életpályamodell készül a rendvédelmi szervek és nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állománya számára, amelynek központi eleme az új illetményi- és elõmeneteli rendszer, illetõleg a lakhatási feltételek, a családalapítás és a gyermekvállalás elõsegítése.

 

Tehát Pintér Sándor belügyminiszter a kibõvített ülés elõtt négy nappal egyetlen szóval sem említi írásbeli válaszában foglalkoztatási jogviszonyok között teljes átjárhatóságot biztosító – életpályamodell megvalósítását, a Magyary Programot!

 

Az ülésen nyilvánvalóvá vált, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítását, valamint az új egységes közszolgálati életpályamodellt érintõen az érdemi tárgyalások a jövõben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkárával folytathatók, mert ahogyan Gál András Levente fogalmazott azok tekintetében õ rendelkezik kormányzati, nevezetesen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úrtól kapott felhatalmazással.

A KIM közigazgatási államtitkára azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az ülés keretében kompetenciája nem terjed ki az érdekképviseleti oldal által várt konkrét kérdések megválaszolására.

Nem cáfolta ugyanakkor, hogy a kormányzati vizsgálat a már szolgálati nyugdíjban részesülõket, illetve a még aktív, de nyugdíjrögzítéssel rendelkezõket is érinti. Ezt a nyugdíjrendszer felülvizsgálatának komplexitásával indokolta.

A KIM és a BM közigazgatási államtitkára is megerõsítette továbbá, hogy szakmai anyagok már készültek a nyugdíjrendszert és az életpályamodellt érintõen. Kijelentették ugyanakkor, hogy ezeket nem bocsájtják az érdekképviseletek rendelkezésére. Gál András Levente elmondása szerint ugyanis jelenleg még a szakmai egyeztetések zajlanak, melyek anyagai „nem nyilvános" minõsítésûek. A KIM közigazgatási államtitkára az egységes kormányzati álláspont kialakítása utánra ígérte az írásos anyag rendelkezésre bocsájtását.

A KIM közigazgatási államtitkára a tárgyalások folytatásával és a kormányzati kompromisszum készséggel kapcsolatban feltett kérdésekre az ülésen kijelentette, hogy tárgyalásokat természetesen hajlandóak folytatni, sõt a szoros határidõkre tekintettel azok vélhetõen intenzívebbé fognak válni. Ugyanakkor a kompromisszumos lehetõségek vonatkozásában felhívta a figyelmet arra, hogy a Széll Kálmán Tervben foglaltakhoz a kormány tartja magát, és álláspontjuk szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer sem tartható fenn a jövõben. Kijelentette, hogy éles vitákra számít, melyek eredményeként nem feltétlenül kell minden kérdésben kompromisszumra jutniuk a feleknek.

 

Budapest, 2011. május 7.

                                 Kiss József

                                    elnök

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 14:45
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75