Levél Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök úr részére
2011. March 11.
Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök úr
részére

Magyar Köztársaság

Budapest


Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Magyar Köztársaság fegyveres- és rendvédelmi szféra reprezentatív érdekképviseletei megdöbbenéssel értesültek a Kormány legújabb megszorító intézkedésérõl, mely a szféra utolsó kedvezményét hivatott megszüntetni. Különösen sérelmesnek tartjuk, hogy a kormányzati bejelentés vélhetõen a nemhogy az érdekképviseletekkel való egyeztetés, de a szakminisztériumokkal való konzultáció nélkül született meg, ami még jobban elbizonytalanítja a hivatásos állományt

Sajnálatosnak tartjuk, hogy az elmúlt idõszak fegyveres- és rendvédelmi szférát sújtó megszorításait a jelenlegi kormány folytatni kívánja anélkül, hogy életpályát nyújtana a kollégák számára, mindezt teszi társadalmi egyeztetés nélkül, annak ellenére, hogy a közhivatalokban kifüggesztésre került a Nemzeti Együttmûködés Nyilatkozat, mely deklarálja a rendet, mint a közös jövõ tartóoszlopát.
 
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
 
Figyelmébe ajánljuk a szolgálati törvények (Hjt. és Hszt.) bevezetõ rendelkezéseit:

„A Magyar Köztársaság függetlenségének, alkotmányos rendjének, valamint a lakosság és az ország anyagi javainak védelmét ellátó szervek hivatásos állományától az állam tántoríthatatlan hûséget, bátor helytállást követel. A hivatásos állomány tagjai a törvények és más jogszabályok, valamint a nemzetközi jog elõírásainak megfelelõen, a fegyveres szervek feladataihoz igazodó szakmai ismeretek birtokában különleges közszolgálatot teljesítenek. Az Országgyûlés – elismerve a hivatásos szolgálattal járó nagyobb áldozatvállalást, és az azzal arányban álló erkölcsi és anyagi megbecsülés indokoltságát – a fegyveres szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról a következõ törvényt alkotja(…)” (1996.évi XLIII. törvény - Hszt.)

„A Magyar Köztársaság területi épségének, függetlenségének, alkotmányos rendjének, valamint a lakosság és az ország anyagi javainak védelmét, illetve a nemzetközi szerzõdésekbõl eredõ kollektív feladatokat ellátó Magyar Honvédség katonáitól az állam tántoríthatatlan hûséget, magas fokú készenlétet és fegyelmet, valamint bátor helytállást követel. A katonák a törvények és más jogszabályok, valamint a nemzetközi jog elõírásainak megfelelõen, a Magyar Honvédség feladataihoz igazodó szakmai ismeretek birtokában sajátos közszolgálatot teljesítenek. Az Országgyûlés - elismerve a katonai szolgálattal járó legnagyobb áldozatvállalást és az azzal arányban álló erkölcsi és anyagi megbecsülés indokoltságát - a Magyar Honvédség hivatásos és szerzõdéses, valamint önkéntes tartalékos állományú katonáinak jogállásáról a következõ törvényt alkotja” (2001.évi XCV. törvény - Hjt.) Feladatát a Magyar Honvédség katonája élete feláldozása árán is köteles teljesíteni.
 
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
 
A rend fogalmába beletartozik a külsõ ellenség elleni védelem, a belsõ bûnözés elleni fellépés, a katasztrófa helyzet elhárítása, és az ország gazdasági rendjének biztosítása, melyet jelenleg a polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatok, a honvédség, a rendõrség, a büntetés-végrehajtás, a tûzoltóság, a polgári védelem és a vám- és pénzügyõri hivatásos állomány biztosítja. A hivatásos állomány napi áldozatos munkáját jelenleg pusztán csak a hazaszeretet és a Magyar Köztársaság állampolgárai iránt érzett elkötelezettség motiválja, hiszen az egymást követõ kormányok e testületek tagjainak teljesítményét a fokozatos elvonásokkal „honorálja”. A törvény rendelkezéseitõl (is) eltérõen nem érvényesül sem a fokozott erkölcsi, sem pedig az anyagi biztonság és megbecsülés.

2009-ben megszûnt a 13. havi külön juttatás, az ezt követõ években annak kompenzációja is, jelentõsen csökkent a béren kívüli juttatások köre és összege, korlátozták és csökkentették az egészségügyi szabadság után járó távolléti díj összegét, szigorodtak a nyugdíjba vonulás szabályai, bevezették a csökkentett nyugdíj intézményét, mint a FÜV alkalmatlanság, mint az átszervezés miatti nyugdíjba vonulás esetén. A különbözõ nyugdíjjal kapcsolatos bejelentések folyamatosan megtizedelték az állományt, annak ellenére, hogy az érdekképviseletek folyamatosan jelezték az ezzel kapcsolatos negatív hatásokat. Érdekképviseleteink nem tudnak elfogadni olyan nyugállománnyal kapcsolatos változásokat, melyek a már rendszerben lévõ kollégáinkat negatívan érintik.  

Feszültséget keltenek az állomány körében azok a kiszivárogtatások, amelyek arról szólnak, hogy a nyugdíjba vonulás lehetõségét a kormány soron kívüli intézkedésekkel kívánja megakadályozni, ami csak tovább növeli az egyébként is felfokozott bizonytalanságot. Ez sokkolóként hat azon vezetõi és beosztotti állományra, akik már rendelkeznek a szolgálati nyugdíjjogosultsággal, de bízva a korábbi ígéretekben mégis tovább teljesítik szolgálati feladataikat.

Elutasítjuk azt a kormányzati magatartást, mely a kormánytisztviselõket a belátható életpálya helyett az indoklás nélküli elbocsátással, a hivatásosok esetében pedig a nyugdíj kedvezmény megvonásával díjazza.

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!
 
A fegyveres és rendvédelmi szervezetek érdekképviseleti szervezetei a szolgálati nyugdíj tervezett változtatásával kapcsolatban az alábbi közös nyilatkozatot fogadták el:

 

KÖZÖS NYILATKOZAT

 

A fegyveres és rendvédelmi szféra nyilatkozatot aláíró érdekképviseleti szervezetei az alábbi egységes és közös nyilatkozatot teszik a ,,Széll Kálmán Tervben” deklarált szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal kapcsolatban:

A nyilatkozatot aláíró érdekképviseletek ragaszkodnak ahhoz, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer változásai a jelenleg is szolgálatot teljesítõket ne érintsék, õk a jelenlegi törvényi feltételekkel vonulhassanak nyugdíjba.

A nyilatkozatot aláíró érdekképviseletek egy új életpályarendszer elfogadásával egy idõben készek az újonnan felszerelõkre vonatkozóan, érdemi tárgyalásokat folytatni a szolgálati nyugdíjrendszer átalakításáról.

A jövõben felszerelõkre vonatkozóan tárgyalási alapnak tekintjük a következõket:

  1. A szolgálati jogviszony felsõ határa a társadalombiztosítási nyugdíjkorhatártól 5 évvel alacsonyabb életkorban legyen meghatározva. Ennek elérésétõl szolgálati nyugdíjat kell folyósítani.
  2. Szolgálati járadékra (amely megegyezne a jelenlegi szolgálati nyugdíj összegével) 50. életévét betöltött hivatásos állományú lenne jogosult.
  3. A hivatásos állományú 50 év felett választhatná a szolgálati járadékot, vagy azt, hogy tovább teljesít szolgálatot az 1. pontban meghatározottak eléréséig.

 

Budapest, 2011. március 10.

 


A levél eredetiben innen tölthetõ le:

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 08:23
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75