Széll Kálmán Tervvel kapcsolatos miniszteri válasz
2011. March 08.

Kiss József elnök úr részére

Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete

 

Budapest


Tisztelt Elnök Úr!


A Kormány meghirdette az ország fejlõdése, gazdasági növekedése szempontjából elengedhetetlenül szükségessé váló intézkedéseket összefoglaló Széll Kálmán Tervet, amely egyes vonatkozásaiban érinti a fegyveres szervek hivatásos állományának helyzetét is.

A Széll Kálmán Terv alapvetõen azt az elfogadhatatlan helyzetet kívánja megszüntetni, hogy életerõs, jelentõs szakmai tudással és tapasztalattal rendelkezõ hivatásos állományúak jóval – akár 15-25 évvel is – a felsõkorhatár elõtt nyugdíjba vonuljanak. Ez nem jó a társadalomnak, de hosszabb távon az érintettnek és családjának sem. Biztos vagyok abban, hogy ezzel a megállapítással Önök is egyetértenek, ha a rendvédelem, a rendvédelmi szervek érdekeit is szem elõtt tartják. Már az elõzõ Kormány is kísérletet tett arra, hogy korlátozza a kiáramlást, illetve állományban maradásra bírja a szolgálati nyugdíjjogosultságot megszerzett, alig a negyvenes éveiben járó fiatal hivatásos állományt.

Közös – munkáltatói és munkavállalói – érdekünk a személyi állomány stabilitása, a teljes életpályát átölelõ szolgálatvállalás, amely elengedhetetlen feltétele a szakmai feladatok eredményes és magas színvonalú végrehajtásának, az állomány morális megerõsödésének is.

A Széll Kálmán Terv a szolgálati nyugdíj feltételeinek felülvizsgálata mellett azt is célul tûzte ki, hogy a hivatásos szolgálat sajátos körülményeit – a szolgálati nyugdíjon kívüli – más eszközökkel is, egy új életpálya modell megvalósítása keretében megfelelõen elismerje. Olyan elõmeneteli, illetmény és szociális biztonságot erõsítõ juttatási rendszer kialakítására törekszünk, amely a törvényes, eredményes és hatékony szolgálatellátást segítõ egzisztenciális hátteret ad a hivatásosainknak, valamint a teljes életpályára történõ szolgálatvállalásra ösztönöz. A Kormány alapvetõ célkitûzése, hogy az aktív állomány mindennapi erõfeszítéseit megfelelõ módon honorálja. Ennek munkálatai megkezdõdtek.

Felkérem Önöket, érdekképviseleti szervezetüket, hogy a 2011. júniusáig kidolgozásra kerülõ hivatásos életpálya modell tartalmi kialakításhoz javaslataikkal, véleményükkel, tapasztalataik megosztásával járuljanak hozzá. Kérem, hogy közösen ragadjunk meg miden lehetõséget, hogy jó és megvalósítható, a célkitûzéseknek megfelelõ, ugyanakkor a realitásokat szem elõtt tartó javaslatok mentén készüljön el az új életpálya modell.

Együttmûködésükre számítva kérem, hogy 2011. március 10. napjáig tájékoztassanak érdekképviseleti szervezetük álláspontjáról, a közös munka lehetõségeirõl.


Budapest, 2011. március „ „

 

Üdvözlettel:

Dr. Pintér Sándor sk.

 


 

 A válasz eredetiben innen letölthetõ:

http://www.ftsz.hu/images/stories/level/20110308szelminvalasz.pdf

 

 

 

 

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 19:25
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75