Kezdölap
Válaszlevél az FRDÉSZ elnökének
2007. October 24.
Szám: IRM/RFEFO/2007/1564/1

Kónya Péter úr részére
FRDÉSZ elnök
SZÉF oldal elnök


Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fórumának (SZÉF) 2007. szeptember 24-ei ülésén a munkavállalói oldal sürgetésére ígéretet tettem arra, hogy megvizsgáltatom milyen lehetõség van a szolgálati nyugdíjhoz szükséges szolgálati idõ számításának egyértelmûvé tételére.
Mint Ön elõtt is ismeretes, 2007. júniusában a Legfelsõbb Bíróságnál jogegységi döntés meghozatalát kezdeményeztem - tekintettel az ellentétes bírósági ítéletekre - arra vonatkozóan, hogy beszámítható-e a szolgálati nyugdíjra jogosító szolgálati idõbe a szakközépiskolai tanulmányok ideje.
A Legfelsõbb Bíróság még nem döntött e kérdésben.
Megvizsgáltattam, hogy saját hatáskörömben eljárva - a Legfelsõbb Bíróság jogegységi határozatát megelõzõen - van-e lehetõség a jogszabály egységes értelmezésének kialakítására.
A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt) 326-331. §-ai egyértelmûen meghatározzák, milyen jogviszonyban töltött idõ vehetÿ figyelembe a szolgálati nyugdíjra jogosító idõként.

A jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény (a továbbiakban: Jat.) 15. §-ának (2) bekezdése szerint a szabályozás tárgykörébe tartozó alapvetõ jogok és kötelességek szabályozására nem lehet felhatalmazást adni. A Hszt. 342. §-ának m) pontja ezért a miniszternek csupán a nyugellátás eljárási rendjének megállapítására ad felhatalmazást.
A Jat. 54. §-a rögzíti, hogy az Országgyûlés, a köztársasági elnök és a Kormány a jogszabályokat elvi állásfoglalásban értelmezheti. A Jat. 55. §-ának (1) bekezdése a miniszternek és az országos hatáskörÿ szerv vezetõjének irányelv és tájékoztató kiadására ad lehetõséget Az irányelv ajánlást ad a jogszabály végrehajtásának fõ irányára és módszerére, a tájékoztató pedig olyan tényt és adatot közöl, amelyet a jogszabály végrehajtásáért felelÿs szervnek a feladata teljesítéséhez ismernie kell.
A fentiek alapján megállapítható, hogy a szolgálati nyugdíjra jogosító idõ megállapítására, a beszámítható jogviszonyban töltött idõk meghatározására hatáskörrel nem rendelkezem.

A Legfelsõbb Bíróság jogegységi döntése e kérdésben a munkáltatók számára is követendõ iránymutatást ad. Ezért utasítottam az irányításom alá tartozó munkáltatói jogkört gyakorló vezetõket, hogy készítsék elõ minden érintett hivatásos állományú szükséges iratait, és a jogegységi döntést követõen - az abban foglaltaknak megfelelõen - azonnal tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

Budapest, 2007. október "16" „

Üdvözlettel,
dr. Takács Albert”
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 18:06
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75