A megszorítások ellen
2006. October 29.

A megszorítások ellen tüntettek szakszervezetek

www.hirtv.hu

A kormány megszorító csomagja és a feketegazdaság állt a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok szombati budapesti tiltakozó rendezvényének középpontjában. A Lánchíd budai hídfõjénél, az alagút bejáratánál összegyûlt tömeg a kormány tervezett intézkedései ellen tiltakozott, amelyek a felszólalók szerint a feketegazdaság erõsödéséhez vezetnek.

Image

A pedagógus-, tûzoltó-, vám- és pénzügyõrségi, valamint büntetésvégrehajtási és határõr-szakszervezetek tagjai és szimpatizánsai elõtt tartott beszédében Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke kifejtette: kényszerûen tudomásul veszik a megszorítás szükségességét, de a kormány intézkedéseit és jövõbeni szándékait nem fogadják el. Elutasítják, hogy megemelik a társadalombiztosítási járulékot, miközben az egészségügyi szolgáltatások is drágulnak. Nem fogadják el, hogy emelkedik a munkavállalók járuléka, noha ez a kassza évek óta többletet mutat, de a kormány más célokra állandóan elveszi belõle a pénzt.

Palkovics Imre helyesnek nevezte a kormány tavaly meghirdetett céljait, a többi között a gazdaság versenyképességének javítását és a feketegazdaság visszaszorítását. Ám mostanra mintha feladta volna ezeket a célokat a kormány - mondta a Munkástanácsok elnöke.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének elnöke tiltakozott az ellen, hogy nincs pénz a tûzoltók munkaidejének uniós norma szerinti csökkentésére, illetve hogy 1200 határõrt készülnek elbocsátani, miközben 2007-re egyáltalán nem ajánl béremelést a kormány. Kónya kijelentette: a Liga harcot hirdet a feketegazdaság ellen, amely szerinte abban is megnyilvánul, hogy gáttalanul folyik el a közpénz a pártkasszákba és magánzsebekbe.

Ugyanerrõl beszélt Gaskó István, a Liga elnöke is, aki szerint a megszorítások fele kiváltható lenne a feketegazdaság elleni hatékony fellépéssel. Bírálta a munkaadókat is, akik sokallják a minimálbér összegét, miközben a leggazdagabb ember vagyona már 90 milliárd forint. A többi szakszervezeti vezetõhöz hasonlóan Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke is hangsúlyozta, hogy békés megegyezésre törekszenek a kormánnyal, de tárgyalóasztalhoz akarják kényszeríteni a kabinetet a növekvõ terhek igazságosabb elosztása érdekében.

Forrás: Független Hírügynökség

 www.hirtv.hu

 Eredeti cikk:

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég online
Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 21:33
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75