Kezdölap arrow FTSZ arrow Levél Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök úr részére
Levél Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök úr részére
2011. March 11.
Dr. Orbán Viktor Miniszterelnök úr
részére

Magyar Köztársaság

Budapest


Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Magyar Köztársaság fegyveres- és rendvédelmi szféra reprezentatív érdekképviseletei megdöbbenéssel értesültek a Kormány legújabb megszorító intézkedésérõl, mely a szféra utolsó kedvezményét hivatott megszüntetni. Különösen sérelmesnek tartjuk, hogy a kormányzati bejelentés vélhetõen a nemhogy az érdekképviseletekkel való egyeztetés, de a szakminisztériumokkal való konzultáció nélkül született meg, ami még jobban elbizonytalanítja a hivatásos állományt

Sajnálatosnak tartjuk, hogy az elmúlt idõszak fegyveres- és rendvédelmi szférát sújtó megszorításait a jelenlegi kormány folytatni kívánja anélkül, hogy életpályát nyújtana a kollégák számára, mindezt teszi társadalmi egyeztetés nélkül, annak ellenére, hogy a közhivatalokban kifüggesztésre került a Nemzeti Együttmûködés Nyilatkozat, mely deklarálja a rendet, mint a közös jövõ tartóoszlopát.
 
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
 
Figyelmébe ajánljuk a szolgálati törvények (Hjt. és Hszt.) bevezetõ rendelkezéseit:

„A Magyar Köztársaság függetlenségének, alkotmányos rendjének, valamint a lakosság és az ország anyagi javainak védelmét ellátó szervek hivatásos állományától az állam tántoríthatatlan hûséget, bátor helytállást követel. A hivatásos állomány tagjai a törvények és más jogszabályok, valamint a nemzetközi jog elõírásainak megfelelõen, a fegyveres szervek feladataihoz igazodó szakmai ismeretek birtokában különleges közszolgálatot teljesítenek. Az Országgyûlés – elismerve a hivatásos szolgálattal járó nagyobb áldozatvállalást, és az azzal arányban álló erkölcsi és anyagi megbecsülés indokoltságát – a fegyveres szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról a következõ törvényt alkotja(…)” (1996.évi XLIII. törvény - Hszt.)

„A Magyar Köztársaság területi épségének, függetlenségének, alkotmányos rendjének, valamint a lakosság és az ország anyagi javainak védelmét, illetve a nemzetközi szerzõdésekbõl eredõ kollektív feladatokat ellátó Magyar Honvédség katonáitól az állam tántoríthatatlan hûséget, magas fokú készenlétet és fegyelmet, valamint bátor helytállást követel. A katonák a törvények és más jogszabályok, valamint a nemzetközi jog elõírásainak megfelelõen, a Magyar Honvédség feladataihoz igazodó szakmai ismeretek birtokában sajátos közszolgálatot teljesítenek. Az Országgyûlés - elismerve a katonai szolgálattal járó legnagyobb áldozatvállalást és az azzal arányban álló erkölcsi és anyagi megbecsülés indokoltságát - a Magyar Honvédség hivatásos és szerzõdéses, valamint önkéntes tartalékos állományú katonáinak jogállásáról a következõ törvényt alkotja” (2001.évi XCV. törvény - Hjt.) Feladatát a Magyar Honvédség katonája élete feláldozása árán is köteles teljesíteni.
 
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
 
A rend fogalmába beletartozik a külsõ ellenség elleni védelem, a belsõ bûnözés elleni fellépés, a katasztrófa helyzet elhárítása, és az ország gazdasági rendjének biztosítása, melyet jelenleg a polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatok, a honvédség, a rendõrség, a büntetés-végrehajtás, a tûzoltóság, a polgári védelem és a vám- és pénzügyõri hivatásos állomány biztosítja. A hivatásos állomány napi áldozatos munkáját jelenleg pusztán csak a hazaszeretet és a Magyar Köztársaság állampolgárai iránt érzett elkötelezettség motiválja, hiszen az egymást követõ kormányok e testületek tagjainak teljesítményét a fokozatos elvonásokkal „honorálja”. A törvény rendelkezéseitõl (is) eltérõen nem érvényesül sem a fokozott erkölcsi, sem pedig az anyagi biztonság és megbecsülés.

2009-ben megszûnt a 13. havi külön juttatás, az ezt követõ években annak kompenzációja is, jelentõsen csökkent a béren kívüli juttatások köre és összege, korlátozták és csökkentették az egészségügyi szabadság után járó távolléti díj összegét, szigorodtak a nyugdíjba vonulás szabályai, bevezették a csökkentett nyugdíj intézményét, mint a FÜV alkalmatlanság, mint az átszervezés miatti nyugdíjba vonulás esetén. A különbözõ nyugdíjjal kapcsolatos bejelentések folyamatosan megtizedelték az állományt, annak ellenére, hogy az érdekképviseletek folyamatosan jelezték az ezzel kapcsolatos negatív hatásokat. Érdekképviseleteink nem tudnak elfogadni olyan nyugállománnyal kapcsolatos változásokat, melyek a már rendszerben lévõ kollégáinkat negatívan érintik.  

Feszültséget keltenek az állomány körében azok a kiszivárogtatások, amelyek arról szólnak, hogy a nyugdíjba vonulás lehetõségét a kormány soron kívüli intézkedésekkel kívánja megakadályozni, ami csak tovább növeli az egyébként is felfokozott bizonytalanságot. Ez sokkolóként hat azon vezetõi és beosztotti állományra, akik már rendelkeznek a szolgálati nyugdíjjogosultsággal, de bízva a korábbi ígéretekben mégis tovább teljesítik szolgálati feladataikat.

Elutasítjuk azt a kormányzati magatartást, mely a kormánytisztviselõket a belátható életpálya helyett az indoklás nélküli elbocsátással, a hivatásosok esetében pedig a nyugdíj kedvezmény megvonásával díjazza.

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!
 
A fegyveres és rendvédelmi szervezetek érdekképviseleti szervezetei a szolgálati nyugdíj tervezett változtatásával kapcsolatban az alábbi közös nyilatkozatot fogadták el:

 

KÖZÖS NYILATKOZAT

 

A fegyveres és rendvédelmi szféra nyilatkozatot aláíró érdekképviseleti szervezetei az alábbi egységes és közös nyilatkozatot teszik a ,,Széll Kálmán Tervben” deklarált szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal kapcsolatban:

A nyilatkozatot aláíró érdekképviseletek ragaszkodnak ahhoz, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer változásai a jelenleg is szolgálatot teljesítõket ne érintsék, õk a jelenlegi törvényi feltételekkel vonulhassanak nyugdíjba.

A nyilatkozatot aláíró érdekképviseletek egy új életpályarendszer elfogadásával egy idõben készek az újonnan felszerelõkre vonatkozóan, érdemi tárgyalásokat folytatni a szolgálati nyugdíjrendszer átalakításáról.

A jövõben felszerelõkre vonatkozóan tárgyalási alapnak tekintjük a következõket:

  1. A szolgálati jogviszony felsõ határa a társadalombiztosítási nyugdíjkorhatártól 5 évvel alacsonyabb életkorban legyen meghatározva. Ennek elérésétõl szolgálati nyugdíjat kell folyósítani.
  2. Szolgálati járadékra (amely megegyezne a jelenlegi szolgálati nyugdíj összegével) 50. életévét betöltött hivatásos állományú lenne jogosult.
  3. A hivatásos állományú 50 év felett választhatná a szolgálati járadékot, vagy azt, hogy tovább teljesít szolgálatot az 1. pontban meghatározottak eléréséig.

 

Budapest, 2011. március 10.

 


A levél eredetiben innen tölthetõ le:

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 18:03
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75