Kezdölap arrow KÉT arrow Közös nyilatkozat
Közös nyilatkozat
2011. March 10.

DR. PINTÉR SÁNDOR

BELÜGYMINISZTER

TISZTELT BELÜGYMINISZTER ÚR!

A fegyveres és rendvédelmi ágazat érdekképviseleti szervezetei az alábbi egységes és közös nyilatkozatot teszik a "Széll Kálmán Tervben" deklarált szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal kapcsolatban:

A kormányzati oldal (a képviselõk is) fejezze be a különbözõ társadalmi csoportok nyugdíjasok, és kedvezményesen nyugdíjba vonuló lehetõséggel rendelkezõ fegyveres és rendvédelmi dolgozók elleni hangulatkeltést, ami sok esetben valótlan és csúsztatott információkra épül.

A hivatásos szolgálati viszonyban állók  kedvezményes nyugdíjlehetõsége igazából nem tekinthetõ klasszikus nyugdíjnak, hanem ez a hivatásos állományú dolgozó, és az õt alkalmazó állam közti szerzõdésbõl fakadó jogosultság. Erre ott keletkezik jogalap, hogy a jogviszonyt szabályozó törvény (HSZT) egy munkaszerzõdésnek felel meg. Ebben a jogviszony létesítésekor a munkavállaló elfogadja a meghatározott - a normálistól jelentõsen eltérõ, korlátozásokat, munkafeltételeket, és kötelezettségeket, - melynek teljesítése fejében az alkalmazó kötelezettségeket vállal a szerzõdésben szereplõ szolgálati nyugdíj folyósítására.
 
A fentiek alapján amennyiben egy munkavállaló teljesítette a HSZT-ben rögzített, és és általa vállalt feltételeket, az államnak, mint a járandóságok kifizetését vállaló félnek is teljesíteni kötelessége az általa vállaltakat.
 
Az érdekképviseletek ragaszkodnak ahhoz, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer tervezett változtatásai a jelenleg is szolgálatot teljesítõket ne érintsék, õk a jelenleg hatályban lévõ jogszabályokban foglalt feltételekkel vonulhassanak nyugdíjba.
 
Az eddig megszerzett jogosultságokat és a folyamatban lévõ nyugállományba helyezési eljárásokat nem érintheti a jogszabály, a jogszabály hatálya semmiképpen nem lehet visszamenõleges.
 
Az érdekképviseletek indokoltnak tartják, hogy a munkáltató továbbra is tartsa fenn a kedvezményes szolgálati nyugdíj rendszerét. A szolgálati jogviszony felsõ határa a jelenlegi társadalombiztosítási nyugdíjkorhatártól 5 évvel alacsonyabb életkorban kerüljön meghatározásra és ez a 2011-ben érvényes életkorban (58) legyen maximálva. Javasoljuk a tartalékállomány képzését, a szolgálati jogviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott életkor elõtt 5 évvel.
 
Az érdekképviseletek egy új életpályarendszer elfogadásával egy idõben készek az újonnan felszerelõkre vonatkozóan, érdemi tárgyalásokat folytatni a szolgálati nyugdíjrendszer átalakításáról.
 
Budapest, 2011. március 10.
 
 
 
A nyilatkozat eredetiben innen letölthetõ:
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 12:46
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75