Kezdölap arrow Hírek arrow Közös nyilatkozat
Közös nyilatkozat
2011. March 10.

DR. PINTÉR SÁNDOR

BELÜGYMINISZTER

TISZTELT BELÜGYMINISZTER ÚR!

A fegyveres és rendvédelmi ágazat érdekképviseleti szervezetei az alábbi egységes és közös nyilatkozatot teszik a "Széll Kálmán Tervben" deklarált szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal kapcsolatban:

A kormányzati oldal (a képviselők is) fejezze be a különböző társadalmi csoportok nyugdíjasok, és kedvezményesen nyugdíjba vonuló lehetőséggel rendelkező fegyveres és rendvédelmi dolgozók elleni hangulatkeltést, ami sok esetben valótlan és csúsztatott információkra épül.

A hivatásos szolgálati viszonyban állók  kedvezményes nyugdíjlehetősége igazából nem tekinthető klasszikus nyugdíjnak, hanem ez a hivatásos állományú dolgozó, és az őt alkalmazó állam közti szerződésből fakadó jogosultság. Erre ott keletkezik jogalap, hogy a jogviszonyt szabályozó törvény (HSZT) egy munkaszerződésnek felel meg. Ebben a jogviszony létesítésekor a munkavállaló elfogadja a meghatározott - a normálistól jelentősen eltérő, korlátozásokat, munkafeltételeket, és kötelezettségeket, - melynek teljesítése fejében az alkalmazó kötelezettségeket vállal a szerződésben szereplő szolgálati nyugdíj folyósítására.
 
A fentiek alapján amennyiben egy munkavállaló teljesítette a HSZT-ben rögzített, és és általa vállalt feltételeket, az államnak, mint a járandóságok kifizetését vállaló félnek is teljesíteni kötelessége az általa vállaltakat.
 
Az érdekképviseletek ragaszkodnak ahhoz, hogy a szolgálati nyugdíjrendszer tervezett változtatásai a jelenleg is szolgálatot teljesítőket ne érintsék, ők a jelenleg hatályban lévő jogszabályokban foglalt feltételekkel vonulhassanak nyugdíjba.
 
Az eddig megszerzett jogosultságokat és a folyamatban lévő nyugállományba helyezési eljárásokat nem érintheti a jogszabály, a jogszabály hatálya semmiképpen nem lehet visszamenőleges.
 
Az érdekképviseletek indokoltnak tartják, hogy a munkáltató továbbra is tartsa fenn a kedvezményes szolgálati nyugdíj rendszerét. A szolgálati jogviszony felső határa a jelenlegi társadalombiztosítási nyugdíjkorhatártól 5 évvel alacsonyabb életkorban kerüljön meghatározásra és ez a 2011-ben érvényes életkorban (58) legyen maximálva. Javasoljuk a tartalékállomány képzését, a szolgálati jogviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott életkor előtt 5 évvel.
 
Az érdekképviseletek egy új életpályarendszer elfogadásával egy időben készek az újonnan felszerelőkre vonatkozóan, érdemi tárgyalásokat folytatni a szolgálati nyugdíjrendszer átalakításáról.
 
Budapest, 2011. március 10.
 
 
 
A nyilatkozat eredetiben innen letölthető:
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.31-0+wheezy1-log
Idő: 19:46
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1135
Linkek: 75