Kezdölap arrow FTSZ arrow Emlékeztetõ a 2011 március 07-én tartott túlmunka egyeztetésrõl
Emlékeztetõ a 2011 március 07-én tartott túlmunka egyeztetésrõl
2011. March 09.
EMLÉKEZTETÕ
 
Helyszín: Belügyminisztérium 129-es tárgyaló
 
Idõpont: 2011. március 7. 15 órai kezdettel
 
Jelen vannak:
Belügyminisztérium részérõl
Zsinka András Személyügyi Fõosztály vezetõje, levezetõ
Szõke Irma Pénzügyi Erõforrás-gazdálkodási Fõosztály vezetõje
Szittáné Bilanics Erzsébet Önkormányzati Gazdasági Fõosztály vezetõje
dr. Csire Péter Személyügyi Fõosztály, fõosztályvezetõ-helyettes
dr. Szebeni Andrea Személyügyi Fõosztály, osztályvezetõ, BÉT titkár
Irimi Jánosné Informatikai Fõosztály
Szirti Kinga Önkormányzati Gazdasági Fõosztály

 Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság részérõl

Vietórisz Ágnes tû. alezr. OKF Humán Fõosztály
Szakszervezetek részérõl
Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ)
Árok Kornél elnök
Gyenge Koppány ügyvivõ
Nagy Gábor gazdasági ügyvivõ
dr. Szekeres Csaba jogi képviselõ
dr. Szováti Szabolcs jogi képviselõ
Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ)
dr. Bárdos Judit fõtitkár
dr. Terjéki László tûzoltó tagozatvezetõ
Ánosi Zsolt
Nyári László
Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete (FTSZ)
Kiss József elnök
Nagy Gábor vezetõségi tag
Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ)
Nabozsnyi Attila
dr. Jelenek János jogtanácsos, Fõvárosi Tagszervezet alelnöke
Tárgy:
Egyeztetés a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 276/A. §-a szerinti távolléti díj iránti kérelem elbírálásának rendjérõl szóló 371/2010. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) végrehajtásával kapcsolatos számítási kérdésekrõl.
 
Elõzmények:
Az egyeztetést a HTFSZ elnöke levélben kezdeményezte. Az egyeztetés témájaként ”a kormányrendelet által szabályozott számítási elvek leképezése a hétköznapokra, illetve a táblázat elkészítése informatikusok bevonásával” összefoglaló címet jelölte meg. A kezdeményezés alapján – a megadott témakörre tekintettel – a Személyügyi Fõosztály a fent megjelölt szakmai szerveket és érdekképviseleti szervezeteket hívta meg az értekezletre.
 
Az egyeztetésen elhangzottak:
Zsinka András felkérte az érdekképviseleteket, foglalják össze, milyen problémák miatt kérték a Belügyminisztérium közremûködését a tûzoltók túlmunka számításával kapcsolatos egyeztetési eljárásban.
 
Árok Kornél a fennálló gondokat abban látja, hogy az OKF-en készített számítási segédlet a Korm. rendelet kihirdetése elõtt készült, és nem kerültek benne átvezetésre azok a változtatások, amelyeket a felek közötti szóbeli megállapodások rendeztek. Kétségesnek tartják a Korm. rendelet végrehajthatóságát, csak „számolgatás” folyik.
 
Dr. Szekeres Csaba kihangsúlyozta, megkeresték valamennyi hivatásos önkormányzati tûzoltóság parancsnokát, akik szintén nem látják biztosítottnak a Korm. rendelet végrehajtását.
 
Dr. Csire Péter kihangsúlyozta, hogy a végrehajtás alapvetõ szabályait a Hszt. tartalmazza, azokról a Korm. rendeletben nem volt szükséges külön rendelkezni.
 
Zsinka András kiemelte, hogy a BM nem munkáltatója a tûzoltóságoknak, Gyenge Koppány kérdésére, miszerint van-e fizetési kötelezettsége a munkáltatóknak, igennel válaszolt.
 
A HTFSZ szerint a Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóságok Országos Szövetségének az az álláspontja, hogy nincsen fizetési határidõ.
 
Dr. Csire Péter szerint a Hszt. és a Korm. rendelet együttes alkalmazásával a végrehajtási szabályok megállapíthatók, a BM nem minõsítheti a tûzoltóparancsnokok hozzáállását.
 
Bárdos Judit elmondta, hogy a tûzoltók túlmunkájának rendezését sem a jogelõd Önkormányzati Minisztérium, sem a BM nem akarja felvállalni, rákérdezett a minisztérium ezzel kapcsolatos szándékaira. Álláspontja szerint nem a számítási módban kellene megállapodni – mivel abban eddig sem volt teljes egyetértés –, hanem meg kéne a pereket szüntetni és egyezséget kötni.
 
Zsinka András kihangsúlyozta, a BM folyamatosan keresi a megoldást a problémára, azonban a 7 milliárd forint elõteremtése a jelenlegi gazdasági helyzetben nem könnyû feladat.
 
Árok Kornélnak az a véleménye, hogy az OKF teljesen mást „közvetít” a parancsnokok felé, mint ami a BM most kifejtett álláspontja.
 
Dr. Szekeres Csaba hozzátette, az OKF-nek és a tûzoltóparancsnokoknak az a közös álláspontja, hogy határidõ nélkül „számolgatni” kell. Megemlítette, hogy a túlmunka megváltás kapcsán naponta 1 millió forinttal növekedik a kamattartozás.
 
Zsinka András ismételten aláhúzta, hogy a munkáltatóknak végre kell hajtani a Korm. rendelet, a kifizetéseknek ki kell majd terjednie a kamattartozásokra is, az általános szabályok szerint.
 
Gyenge Koppány azzal a kéréssel fordult a BM-hez, levélben tájékoztassák a munkáltatókat a fizetési kötelezettségrõl.
 
Nagy Gábor (FTSZ) álláspontja szerint a kifizetések fedezetét a költségvetési törvényben biztosított normatív hozzájárulás keretében kell rendelkezésre bocsátani. Az a véleménye, hogy a Korm. rendelet nem tartalmazza a végrehajtás szabályait.
 
Dr. Csire Péter válaszában elmondta, hogy ezek a szabályok a Korm. rendelet 3. §-ában kerültek rögzítésre.
 
Zsinka András ismételten kihangsúlyozta, hogy a BM a Korm. rendelet megalkotásával vállalását teljesítette, anyagiak tekintetében a munkáltató önkormányzatoknak kell helyt állni.
 
Árok Kornél ismételten kezdeményezte, hogy az OKF-en keresztül kerüljön kiadásra egy minisztériumi állásfoglalás a fentiekkel kapcsolatban.
 
Vietórisz Ágnes elmondta, az OKF által kiadott Excel táblázat csak egy számítási segédlet a munka megkönnyítésére, az a munkáltatók számára nem bír kötelezõ erõvel. Kiemelte, hogy a hivatásos önkormányzati tûzoltóságok számára az OKF utasítást nem adhat.
 
Terjéki László véleménye szerint a számítási segédlet hibái korrigálhatóak, a gondot abban látja, hogy a tûzoltóparancsnokok – tudomásuk szerint – olyan utasítást kaptak, hogy az OKF által kiadott útmutatótól nem térhetnek el.
 
Árok Kornél kifejtette, a munkabéke akkor tartható fenn, ha a minisztérium felhívja a parancsnokokat a teljesítésre.
 
Vietórisz Ágnes ismételten kihangsúlyozta, hogy az OKF által kiadott anyag csak tájékoztató jellegû, nem kötelezõ, az azok alapján kiszámolt adatokat össze kell vetni a munkáltatói nyilvántartásokkal.
 
Gyenge Koppány szerint a parancsnokok az OKF iránymutatásait kötelezõ érvényûnek fogadják el.
 
Árok Kornél ismételten felhívta a minisztériumot, menjen ki a parancsnokok részére egy olyan tartalmú felhívás, amely rögzíti, hogy letelt a Hszt. szerinti 60 napos határidõ, teljesítsék a kifizetéseket.
 
Dr. Csire Péter szerint a felszólítás idõ elõtti volna, mivel a felek közötti számítási módban való eltérés okán még nem történt meg a túlmunka kiszámítása. Az az álláspontja, hogy egy önálló munkáltatót jogszerûen nem lehet felszólítani teljesítésre.
 
Terjéki László tudomása szerint a számítások már megtörténtek, csak a kifizetés van hátra.
 
Dr. Szekeres Csaba nyomatékosan kérte annak rögzítését, hogy az OKF-nek és a BM-nek az az álláspontja, hogy 60 napon belül fizetni kell.
 
Vietórisz Ágnes szerint, amíg nem történik meg a túlmunkának a Korm. rendelet szerinti kiszámítása, addig nem kezdõdik meg a 60 napos fizetési határidõ. A túlmunkáért járó díjazás összegét egyénenként határozatban kell majd megállapítani, a Korm. rendeletben foglaltak alapján.
 
Nagy Gábor (FTSZ) rákérdezett, amennyiben a hivatásos állomány tagja szolgálati panasszal kíván élni, a Hszt. vagy a Korm. rendelet szerinti határidõ elmulasztása miatt kell-e a panaszt benyújtania.
 
Árok Kornél tudomása szerint az állami tûzoltóságok vonatkozásában az OKF már megállapította a túlmunkáért járó díjazást.
 
Vietórisz Ágnes azt válaszolta, hogy a kérelmek feldolgozása folyamatban van, még mindig érkeznek be újabb kérelmek, mivel a Korm. rendelet újra megnyitotta az igénybejelentés lehetõségét.
 
Dr. Szekeres Csaba közölte, hogy a szünetelõ pereket kénytelenek lesznek folytatni, amelyek vélhetõen egy tárgyaláson le fognak zárulni. Jelezte, hogy ez jelentõs perköltség kihatásokkal is fog járni.
 
Dr. Bárdos Judit leszögezte, úgy látszik, szükség lesz a mintegy 4 ezer per végig vitelére.
 
Zsinka András kérdésére Vietórisz Ágnes elmondta, a jelenlegi számítási módot tartalmazó Excel táblák „levédésének” addig nincs értelme, míg a felek között nincs megegyezés.
 
Árok Kornél kijelentette, hogy amennyiben 2011. március 11-éig (péntek) az érdekképviseletek nem kapnak tájékoztatást a minisztérium további tervezett intézkedéseirõl, illetve nem megy ki a parancsnokoknak szóló tájékoztató levél, úgy demonstrációs bizottságot alakítanak és országos demonstrációt fognak szervezni, figyelemmel arra, hogy miniszter úr arra tett ígéretet, hogy 2011. március 31-éig mindenki megkapja a részére járó összeget.
 
Gyenge Koppány ezt azzal egészítette ki, hogy már nem tudják „visszafogni” az állományt.
 
Zsinka András közölte, hogy a bejelentést továbbítja a minisztérium vezetése részére, azonban nem biztos abban, hogy ez a legjobb megoldás. Abban kéri a szakszervezetek segítségét, közösen gondolkodjanak arról, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának „ellentételezéseként” milyen juttatásokkal (illetményrendszer, lakás, szociális ellátások) lehetne kompenzálni az állományt.
 
Dr. Bárdos Judit szerint egyik miniszter sem tartotta és tartja be az ígéretét, csak az jelenthetne megoldást, ha a miniszter a 2011. március 25-ére tervezett RÉF ülésen bejelentené a tûzoltó túlmunka kifizetésének ütemezését.
 
Terjéki László javasolta, térjenek vissza az Excel táblák kijavításának kérdésköréhez.
 
Vietórisz Ágnes kijelentette, hogy csak olyan módosító javaslatokat tudnak figyelembe venni, amely nem ellentétes a Korm. rendelettel, illetve amely kérdésekben megállapodás történt. Ismételten kihangsúlyozta, hogy az OKF nem teheti kötelezõvé a számítási segédlet alkalmazását a munkáltatók részére.
 
Árok Kornél emlékeztetett rá, hogy miniszter úr a RÉF 2011. január 28-ai ülésén kijelentette, hogy a szakszervezet és a minisztérium között létrejött szóbeli megállapodásokat is kötelezõ érvényûnek ismeri el.
 
Intézkedések:
 
A felek megállapodása alapján az érdekképviseletek 2011. március 9-én (szerda) délutánig megküldik OKF részére a számítási metodikát megkönnyítõ Excel táblázat javasolt módosításait. A beérkezett javaslatokról az OKF-en a a szakszervezetek és az OKF képviselõi aznap 15 órakor egyeztetést folytatnak le. Ezt követõen a módosított Excel táblázatot az OKF – ajánlás formájában – megküldi a hivatásos önkormányzati tûzoltóságok részére.
 
Budapest, 2011. március 7.
 

 
Az emlékeztetõ eredetiben innen letölthetõ:
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 11:03
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75