Kezdölap arrow FTSZ arrow Széll Kálmán Tervvel kapcsolatos miniszteri válasz
Széll Kálmán Tervvel kapcsolatos miniszteri válasz
2011. March 08.

Kiss József elnök úr részére

Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete

 

Budapest


Tisztelt Elnök Úr!


A Kormány meghirdette az ország fejlõdése, gazdasági növekedése szempontjából elengedhetetlenül szükségessé váló intézkedéseket összefoglaló Széll Kálmán Tervet, amely egyes vonatkozásaiban érinti a fegyveres szervek hivatásos állományának helyzetét is.

A Széll Kálmán Terv alapvetõen azt az elfogadhatatlan helyzetet kívánja megszüntetni, hogy életerõs, jelentõs szakmai tudással és tapasztalattal rendelkezõ hivatásos állományúak jóval – akár 15-25 évvel is – a felsõkorhatár elõtt nyugdíjba vonuljanak. Ez nem jó a társadalomnak, de hosszabb távon az érintettnek és családjának sem. Biztos vagyok abban, hogy ezzel a megállapítással Önök is egyetértenek, ha a rendvédelem, a rendvédelmi szervek érdekeit is szem elõtt tartják. Már az elõzõ Kormány is kísérletet tett arra, hogy korlátozza a kiáramlást, illetve állományban maradásra bírja a szolgálati nyugdíjjogosultságot megszerzett, alig a negyvenes éveiben járó fiatal hivatásos állományt.

Közös – munkáltatói és munkavállalói – érdekünk a személyi állomány stabilitása, a teljes életpályát átölelõ szolgálatvállalás, amely elengedhetetlen feltétele a szakmai feladatok eredményes és magas színvonalú végrehajtásának, az állomány morális megerõsödésének is.

A Széll Kálmán Terv a szolgálati nyugdíj feltételeinek felülvizsgálata mellett azt is célul tûzte ki, hogy a hivatásos szolgálat sajátos körülményeit – a szolgálati nyugdíjon kívüli – más eszközökkel is, egy új életpálya modell megvalósítása keretében megfelelõen elismerje. Olyan elõmeneteli, illetmény és szociális biztonságot erõsítõ juttatási rendszer kialakítására törekszünk, amely a törvényes, eredményes és hatékony szolgálatellátást segítõ egzisztenciális hátteret ad a hivatásosainknak, valamint a teljes életpályára történõ szolgálatvállalásra ösztönöz. A Kormány alapvetõ célkitûzése, hogy az aktív állomány mindennapi erõfeszítéseit megfelelõ módon honorálja. Ennek munkálatai megkezdõdtek.

Felkérem Önöket, érdekképviseleti szervezetüket, hogy a 2011. júniusáig kidolgozásra kerülõ hivatásos életpálya modell tartalmi kialakításhoz javaslataikkal, véleményükkel, tapasztalataik megosztásával járuljanak hozzá. Kérem, hogy közösen ragadjunk meg miden lehetõséget, hogy jó és megvalósítható, a célkitûzéseknek megfelelõ, ugyanakkor a realitásokat szem elõtt tartó javaslatok mentén készüljön el az új életpálya modell.

Együttmûködésükre számítva kérem, hogy 2011. március 10. napjáig tájékoztassanak érdekképviseleti szervezetük álláspontjáról, a közös munka lehetõségeirõl.


Budapest, 2011. március „ „

 

Üdvözlettel:

Dr. Pintér Sándor sk.

 


 

 A válasz eredetiben innen letölthetõ:

http://www.ftsz.hu/images/stories/level/20110308szelminvalasz.pdf

 

 

 

 

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 13:36
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75