Kezdölap arrow FTSZ arrow Portré arrow Széll Kálmán Tervvel kapcsolatos miniszteri válasz
Széll Kálmán Tervvel kapcsolatos miniszteri válasz
2011. March 08.

Kiss József elnök úr részére

Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete

 

Budapest


Tisztelt Elnök Úr!


A Kormány meghirdette az ország fejlődése, gazdasági növekedése szempontjából elengedhetetlenül szükségessé váló intézkedéseket összefoglaló Széll Kálmán Tervet, amely egyes vonatkozásaiban érinti a fegyveres szervek hivatásos állományának helyzetét is.

A Széll Kálmán Terv alapvetően azt az elfogadhatatlan helyzetet kívánja megszüntetni, hogy életerős, jelentős szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező hivatásos állományúak jóval – akár 15-25 évvel is – a felsőkorhatár előtt nyugdíjba vonuljanak. Ez nem jó a társadalomnak, de hosszabb távon az érintettnek és családjának sem. Biztos vagyok abban, hogy ezzel a megállapítással Önök is egyetértenek, ha a rendvédelem, a rendvédelmi szervek érdekeit is szem előtt tartják. Már az előző Kormány is kísérletet tett arra, hogy korlátozza a kiáramlást, illetve állományban maradásra bírja a szolgálati nyugdíjjogosultságot megszerzett, alig a negyvenes éveiben járó fiatal hivatásos állományt.

Közös – munkáltatói és munkavállalói – érdekünk a személyi állomány stabilitása, a teljes életpályát átölelő szolgálatvállalás, amely elengedhetetlen feltétele a szakmai feladatok eredményes és magas színvonalú végrehajtásának, az állomány morális megerősödésének is.

A Széll Kálmán Terv a szolgálati nyugdíj feltételeinek felülvizsgálata mellett azt is célul tűzte ki, hogy a hivatásos szolgálat sajátos körülményeit – a szolgálati nyugdíjon kívüli – más eszközökkel is, egy új életpálya modell megvalósítása keretében megfelelően elismerje. Olyan előmeneteli, illetmény és szociális biztonságot erősítő juttatási rendszer kialakítására törekszünk, amely a törvényes, eredményes és hatékony szolgálatellátást segítő egzisztenciális hátteret ad a hivatásosainknak, valamint a teljes életpályára történő szolgálatvállalásra ösztönöz. A Kormány alapvető célkitűzése, hogy az aktív állomány mindennapi erőfeszítéseit megfelelő módon honorálja. Ennek munkálatai megkezdődtek.

Felkérem Önöket, érdekképviseleti szervezetüket, hogy a 2011. júniusáig kidolgozásra kerülő hivatásos életpálya modell tartalmi kialakításhoz javaslataikkal, véleményükkel, tapasztalataik megosztásával járuljanak hozzá. Kérem, hogy közösen ragadjunk meg miden lehetőséget, hogy jó és megvalósítható, a célkitűzéseknek megfelelő, ugyanakkor a realitásokat szem előtt tartó javaslatok mentén készüljön el az új életpálya modell.

Együttműködésükre számítva kérem, hogy 2011. március 10. napjáig tájékoztassanak érdekképviseleti szervezetük álláspontjáról, a közös munka lehetőségeiről.


Budapest, 2011. március „ „

 

Üdvözlettel:

Dr. Pintér Sándor sk.

 


 

 A válasz eredetiben innen letölthető:

http://www.ftsz.hu/images/stories/level/20110308szelminvalasz.pdf

 

 

 

 

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.3.22-MariaDB-0+deb10u1-log
Idő: 06:55
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75