Kezdölap arrow FTSZ arrow Dokumentumok arrow A BM válasza
A BM válasza
2011. March 03.
Nagy Károly úr részére

Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete ügyvivõje

Budapest


Tisztelt Ügyvivõ Úr!

 

A Fõvárosi Tûzoltóság Szakszervezete (FTSZ) részérõl dr. Pintér Sándor belügyminiszter úrhoz fenti tárgyban intézett megkeresésére - Miniszter Úr megbízásából - az alábbi választ adom.
A Belügyi Érdekegyeztetõ Tanács 2011. január 28-án megtartott ülésén miniszter úr ígéretet tett arra, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól soron kívül állásfoglalást kér a helyi közlekedési bérlet biztosíthatóságának kérdéskörében. Ez a legrövidebb idõn belül meg is történt.

 

A hatályos jogszabályi környezet valamint az állásfoglalás eggyüttes ismeretében a minisztérium álláspontja az alábbiakban összegezhetõ.

 

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja.) 4. §-ának (2) bekezdése, valamint a Hszt. költségtérítésre vonatkozó 113. § (2) bekezdésének együttes alkalmazásával nyílt lehetõség a hivatásos állomány helyi közlekedési bérlettel történõ ellátására, azon személyek esetében, akiknek munkakörüknél fogva feladataik ellátásához tömegközlekedési eszköz igénybe vétele válhat szükségessé. A munkakör helyi közlekedési bérlet ingyenes juttatásának adómentességét megalapozó jellegének magából a munkaköri leírásból, vagy belsõ szabályzatból egyértelmûen ki kell tûnnie.

 

Jelen jogszabályi környezet a fentiek alkalmazását kizárólag a szolgálati jogviszonyban álló - az elõzõekben meghatározott munkakörökben tevékenykedõ - foglalkoztatottak részére teszi lehetõvé, így a helyi közlekedési bérlet biztosítása a kormánytisztviselõk, közalkalmazottak esetében az éves béren kívüli juttatások keretei között választható. Ez utóbbi esetében további megkötést tesz a Magyar Köztársaság 2011. költségvetésérõl szóló 2010. évi CLXIX. törvény 59. § (3) bekezdése, amely meghatározza, hogy a költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves cafetéria kerete (béren kívüli választható juttatása) 2011. évben nem haladhatja meg a bruttó 200.000 forintot.

 

A hivatásos önkormányzati tûzoltóság béren kívüli juttatásáról a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hszt.) 342. §-ának (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a katasztrófák elleni védekezésért felelõs miniszter rendeletben szabályozza a választható juttatás éves összegét, a választható természetbeni juttatások fajtáit, mértékét, valamint kifizetésének rendjét és módját. Ez a rendelet - az e tárgyban készülõ új BM rendelet megalkotásáig - a hivatásos önkormányzati tûzoltóságok hivatásos állománya választható természetbeni juttatásainak fajtáiról, mértékérõl, kifizetésének rendjérõl és módjáról szóló 2/2010.(I.22.) ÖM rendelet.

 

Az FTSZ levelében kihangsúlyozta, hogy a Hszt. rendelkezései alapján a hivatásos önkormányzati tûzoltóságok is a rendvédelmi szervek körébe tartoznak, amely megállapítás helytálló. Esetünkben azonban egy speciális kettõs munkáltatói jogkör érvényesül, azáltal, hogy a tûzoltóság fenntartója az adott települési önkormányzat.

 

Erre figyelemmel a tûz elleni védekezésrõl, a mûszaki mentésrõl és a tûzoltóságról szóló 1996. évi XXXI: törvény (a továbbiakban: Ttv.) 41. §-ának (2) bekezdése alapján a hivatásos önkormányzati tûzoltóság mûködésének és fenntartásának költségeit a központi költségvetés az illetékes önkormányzat útján normatív hozzájárulásként, a létesítés, a fejlesztés és a felújítás költségeit pályázati formában a katasztrófák elleni védekezésért felelõs miniszter által vezetett minisztérium útján biztosítja.

 

A fentiek alapján álláspontom szerint a Fõvárosi Tûzoltóparancsnokság helyi utazási bérletét a hatályos rendelkezések alapján költségvetési normatív támogatásból, vagy ha erre nem áll rendelkezésre fedezet, akkor a fenntartó önkormányzat pénzeszközeibõl lehetséges fedezni. A munkáltató döntésétõl függ, hogy a tûzoltó munkakört olyannak minõsíti-e, amely a fentebb részletezett NAV állásfoglalásnak megfelel, vagy a helyi utazási bérletet cafetéria keretében biztosítja.

 

Budapest, 2011. március 2.

Üdvözlettel:

Dr. Felkai László

 

 

 A válasz eredetiben innen letölthetõ:

http://www.ftsz.hu/images/stories/level/20110302_felkai_valasz.pdf

 

 

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Jelenleg 1 vendég online
Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 18:56
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75