Kezdölap arrow FTSZ arrow Levelek arrow Széll Kálmán terv
Széll Kálmán terv
2011. March 02.

"A Magyar Köztársaság függetlenségének, alkotmányos rendjének, valamint a lakosság és az ország anyagi javainak védelmét ellátó szervek hivatásos állományától az állam tántoríthatatlan hûséget, bátor helytállást követel.

A hivatásos állomány tagjai a törvények és más jogszabályok, valamint a nemzetközi jog elõírásainak megfelelõen, a fegyveres szervek feladataihoz igazodó szakmai ismeretek birtokában különleges közszolgálatot teljesítenek.

Az Országgyûlés – elismerve a hivatásos szolgálattal járó nagyobb áldozatvállalást és az azzal arányban álló erkölcsi és anyagi megbecsülés indokoltságát – a fegyveres szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról a következõ törvényt alkotja:"


SZÉLL KÁLMÁN TERV ÖSSZEFOGÁS AZ ADÓSSÁG ELLEN

A kormány legújabb csomagja szerint a nyugdíjkassza egyensúlyát tûzön - vízen át helyre kell állítani. A Széll Kálmán hajdani pénzügyminiszterrõl elnevezett koncepció a hivatásos állomány számára jót nem ígér, mivel leszögezi, hogy:

 

„ - az inflációhoz kötött indexálást általánosítaná a kabinet, vagyis figyelmen kívül hagyja a gazdasági növekedés szempontját a nyugdíjak rendszeres emelésénél.
- minden rokkantnyugdíjba vonult ember esetét megvizsgálja a kormány
- a korkedvezményes nyugdíjbavonulás lehetõségének drasztikus csökkentése is a kormány tervei között szerepel. Egyrészt a teljes korkedvezményes listát felülvizsgálnák és a jogosultak számát a felére csökkentenék.
- a nyugellátás kedvezményeinek megszüntetését kívánja a kormány elérni a fegyveres testületeknél
- a fegyveres testületeknél jelenleg érvényes kedvezményes nyugellátás megállapítási szabályokat szintén megszüntetné a kormány.”

 

[ Forrás: http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/ujabb-reszletek-a-csomagrol-nyugdijrendszer-munkaeropiac-342304 ]


„…meg kell szüntetni minden olyan jogcímet - a nõk 40 éves munkaviszonya kivételével -, amely lehetõvé teszi, hogy a törvény által elõírt korhatár elõtt munkaképes emberek nyugdíjba menjenek. Egységessé kell továbbá tenni a nyugdíjszámítás módját is. Mindenkinek, aki nyugdíjba megy, egységes, azonos elvek szerint megállapított nyugdíjkorhatárral és nyugdíjszámítási móddal kell számolnia." 


A magyarok munkájából ne mások gazdagodjanak!


A magyar ember természetéhez tartozik, hogy a maga lábán akar állni, és a maga ura akar lenni. Mindenki azért hajtja magát, azért dolgozik, hogy a munkájával saját maga és családja jólétét, gyarapodását, boldogulását megteremtse és biztosítsa.


Az utóbbi években azonban oda jutottunk, hogy a mi munkánkból mások gazdagodnak. Ma Magyarországon, akiknek van munkája, bár egyre többet dolgoznak, mégsem látják ennek hasznát, mert annak java részét elviszik az adósságok. Az államadósság, a vállalatok adóssága és a családi vagy személyes adósságok.


A magyarok jövedelemadójának kétharmada, vagyis minden három befizetett forintunkból kettõ az adósság törlesztésére megy el. Ennek jelentõs részét a külföldnek fizetjük ki. Magyarország a külföld felé leginkább eladósodott országok közé tartozik. Másoktól függünk, kiszolgáltatottak vagyunk.


Magyarország számára most jött el a pillanat, hogy hadat üzenjünk az adósságnak, amely polipként ráfonódott az életünkre. Ha nem fejtjük le magunkról, végképp lehúz a mélybe, és nem lesz esélyünk munkából megélni.


A Széll Kálmán Terv célja az adósságveszély elhárítása. Gyõzni indulunk. Alaposan felkészültünk a küzdelemre az elmúlt kilenc hónapban, de tudnunk kell, hogy ebben a küzdelemben csak az átfogó támadás lehet sikeres. Az életünk minden területén – az egészségügytõl az oktatáson át a közlekedésig – le kell gyõzni az adósságot.


Amennyiben ezt sikeresen véghezvisszük, akkor végre mi, magyarok fogunk gazdagodni a saját munkánkból. Akkor mindenkinek könnyebb lesz az élete, és jobbak lesznek a személyes kilátásai.


Sok évtizedes csapdából kell kitörnünk. Most megvan hozzá az erõnk. Az összefogás erejével az elmúlt évben felülkerekedtünk árvizeken, minden idõk legsúlyosabb ipari katasztrófáján, megmentettük a nyugdíjrendszert, véget vetettünk a közpénzek elherdálásának, elkerültük a pénzügyi összeomlást.


Ebbõl is látszik, hogy olyan pillanat ez, amire nemzedékek óta várunk. Ilyen lehetõség egy nemzedék számára legfeljebb, ha egyszer adatik.

Így tudunk változtatni az életünkön. Ezért lesz 2011 Magyarország megújulásának éve.


Kérem Önöket, támogassák Magyarországot az adósság elleni küzdelemben.


Orbán Viktor

Miniszterelnök”


A koncepció nyugdíjakra vonatkozó része és a teljes anyag is az alábbiakban olvasható.


3. Adósság és nyugdíj


Mi a probléma?


Ma Magyarországon a nyugdíjkassza nincs egyensúlyban. A kifizetett nyugdíjak minden harmadik forintját hitelbõl finanszírozzuk, ami egy fenntarthatatlan rendszert eredményezett. Az így keletkezett államadósság kamatai emésztik fel a gazdasági növekedés gyümölcsét, amelyet – többek között – a nyugdíjak emelésére lehetne fordítani.

A mai szabályok következtében sok olyan komoly munkaerõt jelentõ, tapasztalt és életerõs ember megy nyugdíjba, aki még nem érte el a nyugdíjkorhatárt, akinek még helye lenne az aktívak között. Az õ kifizetett nyugdíjuk is az államadósságot duzzasztja.


Mi a megoldás?


A nyugdíjasok pénzét, amely az aktívak járulékbefizetéseibõl áll össze, csak nyugdíjakra szabad elkölteni. Nyugdíj Magyarországon ezentúl csak az a járandóság lehet, amelyet a nyugdíjkorhatárt betöltõ munkavállalóknak biztosítunk. Ehhez meg kell szüntetni minden olyan jogcímet – a nõk 40 éves munkaviszonya kivételével –, amely lehetõvé teszi, hogy a törvény által elõírt korhatár elõtt munkaképes emberek nyugdíjba menjenek. Egységessé kell továbbá tenni a nyugdíjszámítás módját is.

Mindenkinek, aki nyugdíjba megy, egységes, azonos elvek szerint megállapított nyugdíjkorhatárral és nyugdíjszámítási móddal kell számolnia. Azon foglalkozási csoportok esetében, amelyek eddig elõnyösebb nyugdíjazási szabályokat élveztek, új életpályamodelleket kell kialakítani, amelyek más eszközökkel, nem a korai nyugdíjazással veszik figyelembe az elvégzett munka különbözõ sajátosságait.

Ezt az elvet követve a nyugdíjkassza egyensúlyba kerül: a járulékbefizetésekbõl teljes mértékben fedezhetõek lesznek a nyugdíjak. Már eddig is nagy utat tettünk meg ahhoz, hogy ez a cél teljesüljön.

Ha a korábbi, kötelezõ magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakítását nem végeztük volna el, ma már az is kétséges lenne, hogy egyáltalán ki tudjuk-e fizetni a nyugdíjak teljes összegét. A Széll Kálmán Terv révén nem csupán a nyugdíjak jelenlegi összegének kifizetése biztosított, hanem a járandóság vásárlóértékének megõrzése, az infláció mértékének megfelelõ folyamatos nyugdíjemelés is.


Mi a haszna?


A nyugdíjrendszer egyensúlyba kerül, ezzel a továbbiakban a nyugdíjak kifizetése nem engedi újratermelni az államadósságot. Nem hagyjuk továbbá idõ elõtt távozni a munka világából azokat, akik még megfelelõ munkaerõvel rendelkeznek. Ezzel is nõ a foglalkoztatottság, mindazzal a haszonnal az államadósságra nézve, amelyet az elõzõ rész tartalmaz.


Mit teszünk?


2011. július 1-ig a Nemzeti Erõforrás Minisztérium az érintett tárcákkal együtt felülvizsgálja a korengedményes nyugdíjak rendszerét és javaslatot tesz azok megváltoztatására.

2011. július 1-ig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztériummal, a Honvédelmi Minisztériummal, és a Nemzeti Erõforrás Minisztériummal együtt kidolgozza az új közszolgálati életpálya modelleket.

2011. július 1-ig a Nemzeti Erõforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium felülvizsgálja a táppénz-folyósítás szabályait és javaslatot tesz azok átalakítására.

2011. július 1-ig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megvizsgálja, hogy a jelenlegi büntetõjogi szabályozás elégséges visszatartó erõt jelent-e a táppénzcsalásokkal szemben.

2011. december 31-ig megalkotjuk azokat a jogszabályokat, amelyek az új nyugdíjrendszer mûködéséhez szükségesek.

2012. január 1-jén hatályba lép az új, fenntartható nyugdíjrendszer.”


Forrás:


http://www.kormany.hu./download/5/a1/20000/Sz%C3%A9ll%20K%C3%A1lm%C3%A1n%20Terv.pdf


http://www.kormany.hu./download/4/d1/20000/Sz%C3%A9ll%20K%C3%A1lm%C3%A1n%20Terv.pdf



Kötelességem teljesítése közben, Ó Istenem, ha bármikor láng csap fel,
Adj erõt, hogy megmenthessem az életet, nem számít, mennyi idõs is legyen.
Segíts, hogy átölelhessem a gyermekemet, mielõtt túl késõ,
Vagy megóvjak egy embert a szörnyû végzettõl.
Tégy képessé arra, hogy meghalljam a leghalkabb segélykérést,
És gyorssá, és kellõen ügyessé, hogy eloltsam a tüzet.
Hogy töltsem be szerepemet, és hogy adjam a legjobb önmagam,
Hogy megvédjem az embereket és javaikat.
És ha a Te akaratodból elveszítem az életem,
Vedd védelmezõ karodba családom, s szeretteim.
Ámen

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 16:28
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75