Kezdölap arrow FTSZ arrow Levél Dr. Pintér Sándor belügyminiszternek
Levél Dr. Pintér Sándor belügyminiszternek
2011. February 23.
BELÜGYMINISZTÉRIUM
Pintér Sándor Úr
belügyminiszter
részére!

BUDAPEST


Tisztelt Miniszter Úr!


Szolgálati jogviszonyban állók Érdekegyeztetõ Fórumának 2010.10.01.-ei tanácskozásán Miniszter Úr az alábbiakat közölte:  

„Dr.Pintér Sándor úr, belügyminiszter, kormányzati oldal elnöke:
„III.pont. A belügyminiszter a cafatéria juttatás vonatkozásában vállalja, hogy a Kormány elé terjeszti a cafatéria elemek és annak mértékének egységesítésére vonatkozó javaslatot.”
Második francia bekezdés: „ Amennyiben – és itt van egy új szöveg, - „ az egységesítés kormányzati szinten nem valósítható meg, úgy belügyi ágazati szinten 2011-ben a cafatéria juttatás elemeit és a 2010. évi bázis figyelembevételével rendelkezésre álló keret újra elosztását, annak mértékét egységesíti.” A hármas bekezdés: „ Elõterjeszti az önkormányzati tûzoltók tekintetében is a cafatériára vonatkozó egységesítési javaslatot.”
Ez a cafatériára vonatkozik. Ebben nekem az elvi állásfoglalásom az, hogy miután ez nem beosztásfüggõ, ezért mindenkinek egyformán kell belõle részesülnie. Azt, hogy a torta mekkora, azt nem tudjuk mi meghatározni, azt a jövõ évi költségvetés fogja meghatározni. De azt, hogy ezt a tortát egyforma szeletekre vágjuk fel, ezt mi tudjuk eldönteni. Így a legegyszerûbb magyarázni. Köszönöm.”


A 2010. október 01-én a munkabéke fenntartása érdekében az egyes rendészeti tárgyú törvények módosítása kapcsán Miniszter Úr és tizenegy szakszervezet vezetõje által aláírt „ MEGÁLLAPODÁS”  III, fejezet  1. pontja szerint:

„A belügyminiszter

1. a cafetéria juttatás vonatkozásában a belügyminiszter vállalta, hogy:
      - a Kormány elé terjeszti a cafetéria elemek és annak mértéke egységesítésére vonatkozó javaslatot;
     - amennyiben az egységesítés a Kormányzati szinten nem valósítható meg, úgy belügyi ágazati szinten – önkormányzati tûzoltók tekintetében is – 2011-ben a cafateria juttatás elemeit és  - a 2010. évi bázis figyelembevételével a rendelkezésre álló keret újraosztásával – annak mértékét egységesíti ;”

A belügyminiszter 5/2011. (II. 11.) BM utasítás 3.§-a szerint:

" 3. § A cafetéria választható juttatásai: a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 71. § (1) bekezdés a)–f) pontjaiban, (3) bekezdésében, továbbá az 1. számú melléklet 8.28. pontjában meghatározott juttatások."

azaz,
1995. évi CXVII. törvény 71. § (1) bekezdés f) pontja szerint:
” f) a munkáltató nevére szóló számlával megvásárolt, kizárólag a munkavállaló helyi utazására szolgáló bérlet formájában juttatott jövedelem;"

A BÉT utolsó ülésén kapott tájékoztatás, és azóta szerzett információk szerint- az önkormányzati hivatásos tûzoltók kivételével -  a hivatásos állomány részére a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 4. § (2) bekezdésére hivatkozással biztosítják az adómentes béren kívüli juttatásként a helyi bérleteket.  

Tisztelt Miniszter Úr!

A tûz elleni védekezésrõl, a mûszaki mentésrõl és a tûzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 23.§-a szerint:


„23. § (1) A tûzvédelem és a mûszaki mentés, valamint a tûzoltóság tevékenységének központi irányítását - a 24. §-ban foglaltak kivételével - a katasztrófák elleni védekezésért felelõs miniszter a központi katasztrófavédelmi szerv vezetõje útján gyakorolja.
(2) A katasztrófák elleni védekezésért felelõs miniszter (1) bekezdésben meghatározott irányító jogköre - a bányák föld alatti részei és a (3) bekezdésben meghatározottak kivételével - a tûzvédelmet és a mûszaki mentést ellátó és az abban közremûködõ valamennyi szervre, minden tûzvédelmi és mûszaki mentési ügyre és tevékenységre kiterjed.”


A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló1996. évi XLIII. törvény 1§.(1) bekezdése szerint:

„1§. (1)  E törvény hatálya a rendvédelmi szervek (a rendõrség, a polgári védelem, a büntetés-végrehajtási szervezet, az állami és hivatásos önkormányzati tûzoltóság), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok (e törvény alkalmazásában a továbbiakban együtt: fegyveres szervek) hivatásos állományú tagjainak szolgálati jogviszonyára (a továbbiakban: szolgálati viszony) és társadalombiztosítási ellátására terjed ki.”

 A Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló 2010. évi XLII. törvény 2.§ (1) bekezdés „i” és „ib” pontja szerint:  

„ 2. § (1) Ahol e törvény hatálybalépését megelõzõen kiadott jogszabály
i) Önkormányzati Minisztériumot, illetve önkormányzati minisztert említ, ott
ib) a helyi önkormányzatokért, a katasztrófák elleni védekezésért való felelõsségével kapcsolatos feladatok tekintetében Belügyminisztériumot, illetve belügyminisztert,”


Tisztelt Miniszter Úr!

     A Belügyi Érdekegyeztetõ Tanács (BÉT) 2010. december 15-ei  ülésén  szintén Miniszter Úr tett olyan ígéret, hogy a 200.000,- FT/fõ cafetéria juttatáson felül a kormánytisztviselõi és a közalkalmazotti állomány is részesülni fog térítésmentes bérlet ellátásban. Szó szerint az alábbiakat mondta:
     „…ha ezt elérjük az egyenruhás állománynál, akkor a köztisztviselõi, közalkalmazotti állománynak meg fogjuk vásárolni a bérletet. És van egy rossz hírem is magam számára, ha nem érjük el, akkor is meg fogjuk vásárolni a bérletet mindenkinek, csak még nem tudom, hogy akkor pontosan mibõl, de meg fogjuk tenni, tudják nagyon jól, ha megígérem, meglesz.”
     A 2011. január 18-ai BÉT ülésen Dr. Felkai Államtitkár Úr is hangsúlyozta, hogy a fenti miniszteri szándék továbbra is változatlan, ugyanakkor hivatkozott a költségvetési törvény módosítására benyújtott és elfogadott képviselõi indítványra, mely a cafetéria kereten felüli juttatásként nem teszi lehetõvé a térítés mentes helyi bérletek biztosítását. Ennek következtében Államtitkár Úr vázolta azt, hogy Miniszter Úr elképzelése szerint az ígért vállalást olyan módon teljesítené a tárca, hogy 100.000,- Ft/fõ személyi juttatás keretösszeget a rendvédelmi szervek rendelkezésére bocsátásával biztosítanák.

Tisztelt Miniszter Úr!

A „MEGÁLLAPODÁS” cafatéria juttatás elemei közül ha egyet is kiemel, és az nem vonatkozik minden  szerv állományára, akkor Ön nem tartja be a Megállapodást!

     Egyetértve a Független Rendõr Szakszervezet által is feltett kérdéssel, azt bõvitve:
Szja. tv. fent idézett bekezdése minden foglalkoztatási jogviszonyban álló munkavállalóra kiterjed és nem tesz különbséget hivatásos és hivatásos jogviszonyban álló, és civil és civil dolgozó között.
     Szakszervezetünk tagsága nevében kérdezem, hogy a Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóságra ( továbbiakban:  HÖT)  vonatkoztatva,  a BM miért különbözteti meg a hivatásos állományunkat a többi szerv hivatásos állományával szemben,  miért különbözteti meg a hivatásostól eltérõ jogviszonyban foglalkoztatottakat ha a helyi utazási bérletek kérdésében az adómenetes juttatások vonatkozásában kell állást foglalnia?

     Szintén elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a fenti béren kívüli juttatás tekintetében a belügyi tárca az azonos és a különbözõ jogviszonyban foglalkoztatottak között különbségtételt tegyen. Álláspontunk szerint feszültséget szül a hivatásos és hivatásos között, a hivatásos és a más foglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott állomány között ez a megkülönböztetés, nem beszélve arról, hogy ez a fajta eljárás az egyenlõ bánásmód alkotmányos követelményébe ütközik.
     1 db 2011. évre szóló budapesti utazási bérlet cafetériából történõ megvásárlása 139. 992 Ft kiadást jelent az amúgy is alul fizetett hivatásos és közalkalmazotti személyi körnek, ami az érintettek jelentõs részénél egy havi nettó illetményüket 20 – 30 000 Ft-al haladja meg!
 
     Szintén tiltakozunk az ellen, hogy a  Belügyminisztérium vezetése másodlagos munkaerõnek tekintse a HÖT hivatásos és nem hivatásos jogviszonyban álló dolgozóit!

      Szintén elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Belügyminiszter irányítása és felügyelete alá tartozó  szerveken  belül,  azonos és különbözõ foglalkoztatási jogviszonyonként eltérõ cafetéria juttatás érvényesülhessen!

Tisztelt Miniszter Úr!

A fent idézett jogszabályok alapján a  Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóság állománya is az Ön „gyermeke”!
 
Tájékoztatom, hogy jelen levelemet és az arra írt válaszát is szakszervezetünk honlapján közétesszük annak érdekében, hogy tagságunk világos képet kapjon az immár kaotikussá vált helyzetképrõl, ami a helyi utazási bérletek tekintetében jelenleg kialakult „kálváriát" övezi.

Kérem szíves tájékoztatását és megnyugtató válaszát a fenti témában tett intézkedésekrõl!
 
 
Budapest,2011. február 21.

 
Tisztelettel:
Nagy Károly
  ügyvivõ
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 06:29
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75