Kezdölap arrow Hírek arrow Friss Hírek arrow Kiépül a rendvédelem egységes belsõ ellenõrzési rendszere
Kiépül a rendvédelem egységes belsõ ellenõrzési rendszere
2010. December 06.
A rendõrség szervezetének átalakítását, a rendvédelem egységes belsõ ellenõrzési rendszerének megteremtését - benne a megbízhatósági vizsgálat bevezetését -, valamint uniós jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését tartalmazza egyebek mellett az egyes rendészeti tárgyú és az azokkal összefüggõ törvények módosításáról szóló javaslat, amelyet hétfõn fogadott el az Országgyûlés.

A parlament a kormánypárti képviselõk támogatásával fogadta el a belügyminiszter által benyújtott törvényjavaslatot, majd annak sürgõs kihirdetését kérte a köztársasági elnöktõl.

A törvénymódosítás alapján átalakul a rendõrség jelenlegi szerkezete: egyenrangú szervezetté válik az országos rendõrfõkapitány vezetése alatt álló, általános rendõrségi feladatok ellátására létrehozott szerv, a fõigazgatók irányítása alatt álló belsõ bûnmegelõzési és bûnfelderítési feladatokat ellátó szerv, valamint a terrorizmust elhárító szerv.

A jövõben egy szervezet - várhatóan a Nemzeti Védelmi Szolgálat - végzi a belsõ bûnmegelõzést és bûnfelderítést a teljes rendvédelmi területen. A szervezet bûnmegelõzési ellenõrzést végez, felderíti a hatáskörébe tartozó bûncselekményeket, "ellenõrzi a hivatásos állomány tagjai kifogástalan életvitelét, és gondoskodik a megbízhatósági vizsgálatok folytatásáról".

A szervezet feladatai között új elemként jelenik meg az ügyészi felügyelet mellett végezhetõ megbízhatósági vizsgálat, amelyre az indoklás szerint azért van szükség, mert kiemelten fontos társadalmi érdek annak vizsgálata, hogy a dolgozók eleget tesznek-e a jogszabályban elõírt hivatali kötelezettségüknek.

A megbízhatósági vizsgálat lefolytatását ügyész engedélyezi vagy tagadja meg. Megbízhatósági vizsgálatot tesztjelleggel, preventív módon rendelnek el. Ennek során a titkos információgyûjtés bírói engedélyhez nem kötött eszközei és módszerei is alkalmazhatók. A vizsgálóknak lehetõségük van arra, hogy mesterségesen teremtsenek a valóságban elõforduló vagy feltételezhetõ élethelyzeteket, akár szabálysértés vagy bûncselekmény elkövetésével.

A törvénymódosítás lehetõséget ad arra, hogy önkormányzati rendészeti feladatokat ellátó költségvetési szerv belsõ szervezeti egységeként is mûködtethessen közterület-felügyeletet. Ezzel együtt bõvül a közterület-felügyelõk illetékességi területe: az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévõ közösségi közlekedési eszköznél az ellenõrzés nem az utazási jogosultságra vonatkozhatna, hanem a közlekedési eszköz rongálásának a megakadályozására is.

A módosítás kiterjesztette a bírói engedélyhez kötött titkos információgyûjtés bûncselekményi körét a többi között a vesztegetésre, környezetkárosításra, természetkárosításra, és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésére. A törvényjavaslat kiterjesztette a titkos információgyûjtés lehetõségét az adattároló eszközökbõl történõ információgyûjtésre is.


Forrás: Kiépül a rendvédelem egységes belsõ ellenõrzési rendszere (Fidesz.hu, 2010.12.06 19:08)
 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tûzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux w
PHP: 5.2.17
MySQL: 10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 16:22
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1138
Linkek: 75